Zielony ryż
Napisano Ponad rok temu
Składniki:
- szklanka ryżu
- 2 szklanki wrzącej wody
- sól
- 2 jaja
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju
- 2 szklanki utartego żółtego sera
- szklanka drobno posiekanej zielonej pietruszki
- 1/4 szklanki drobno posiekanych liści selera
- posiekana cebula
- 1/8 łyżeczki roztartej szałwi
- pieprz
- masło
Sposób przygotowania:
1) Ryż wsypać do garnka, wlać wrzątek i osolić.
2) Przykryty garnek z ryżem wstawić do naczynia z gotującą się wodą, gotować 30 min, nie odkrywając ryżu. W razie potrzeby dolewać wrzątek do naczynia z wodą.
3) Zestawić z ognia, ryż przełożyć do miski. Jaja ubić z mlekiem, oliwą, wlewać stopniowo do ryżu, mieszając widelcem.
4) Dodać ser, zielona pietruszkę, liść selera, cebulę, szałwię, sól, pieprz, wymieszać. Wlać do naczynia wysmarowanego masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika (170 C). Piec przez 45 min.
Jarosław Karolczak
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Zagrożenie terroryzmem artykuł ze strony ABW |
Multimedia |
|
|
||
Suplementy wapniowe znacznie zwiększają ryzyko wystąpienia zawału |
Artykuły i Ciekawostki |
|
|
||
Rozgryzanie tabletek/wysypywanie proszku z kapsułek |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
Brązowy ryż w diecie. Wartości odżywcze. |
Odchudzanie |
|
|
||
pogryzly mnie mrowki ;) |
Inne sporty |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sałatka z tuńczyka II
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Stek bawarski
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Sałatka z tuńczyka
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Rolada z piersi drobiu
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Ryż z tuńczykiem i sałatką
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Pierś kurczaka z serem
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Pierś kurczaka z ryżem / makaronem
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Pierś kurczaka z ryżem (bez smażenia)
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Pierś kurczaka z jabłkami
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Pierś kurczaka gotowana na parze
EXPERTO - Ponad rok temu