Regeneracja a ciężka praca fizyczna
Napisano Ponad rok temu
Nie dawno zacząłem chodzić na siłownię gdyż chcę w końcu zmienić swoją sylwetkę (nabranie masy) lecz martwię się o regenerację po treningu gdyż ciężko fizycznie pracuję (praca polega na przenoszeniu i przeciąganiu desek ważących od 2-8 kg) przez 8h od poniedziałku do piątku bez środy .
Śpię ok 6-7 godzin.
Czasami zakwasy stają się bardziej dokuczliwe po pracy.
Głównie pracują biceps oraz triceps.
Aktualnie biorę ZMA, witaminy, BCAA oraz kreatynę Mono posiadam również dietę .
Czy jest coś co mogę zrobić żeby przyspieszyć regenerację? Może powinienem zacząć pić białko ?
Jeśli to zły dział to z góry przepraszam.
Napisano Ponad rok temu
Jak długo ćwiczysz? Jeśli krótko to staraj się przede wszystkim spać tyle ile trzeba - te 7h by się przydało dość regularnie. Ważne jest też to w jakich godzinach pracujesz, jeśli od rana bez zmian to jeszcze nie jest źle. Z czasem organizm się przystosuje i regeneracja powinna być nieco lepsza, daj sobie torchę czasu.
Napisano Ponad rok temu
Resztę dni to wolne dni .
Postaram się dłużej spać.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Jak wspomniał mój przedmówca, przede wszystkim dopilnuj by spać te minimum 7h. Oprócz całkowitej relaksacji dla układu nerwowego i detonizacji przećwiczonego układu mięśniowego, sen odpowiada za jeden ważny aspekt. Mianowicie przyrosty masy mięśniowej . Trening to jedynie bodziec do wzrostu, tak naprawdę w czasie odpoczynku odbywają się wszystkie procesy syntezy nowej tkanki mięśniowej czy mechanizmy regeneracyjne. Sprawdź również swoją dietę, niejednokrotnie nadmierne zakwaszenie organizmu powoduje długotrwałe zmęczenie co przekłada się na efektywność treningową.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Przede wszystkim uregulować sen,tak jak koledzy radzą, mniej stresu; zma, multiwitamina jak najbardziej. Staraj się spać te 7 godzin dziennie, zasypiaj i wstawaj o tych samych porach. Nie wiem jaki masz typ budowy ciała, ale polecam też CBL, super sprawa. Natomiast z supli też warto rzucić przed snem argininę, najlepiej w dawce od 2 do 3 mg.
Napisano Ponad rok temu
Z dawką argininy jednak bym nie przesadzał. Pamiętajmy, że to booster treningowy i dla osób z mniejszym doświadczeniem taka porcja mogłaby raczej utrudnić zaśnięcie Spróbuj 1 g w połączeniu z obecną suplementacją. Najlepiej jakieś 60 minut przed snem.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ