Witam, przez brak czasu, i naszą pociechę z narzeczoną stwierdziliśmy, że zaczniemy biegać i ćwiczyć w domu.
Wybraliśmy dom, ze względu na dziecko koszty miesięczne siłowni i brak placów zabaw w siłowniach które nas by interesowały.
Narzeczona chce głównie skupić się na nogach, umięśnieniu ich i odchudzeniu, ja chce zejść z brzucha "wyrobić" jakąś rzeźbę, ale robimy to głownie po to żeby lepiej się czuć i zadbać o siebie.
Oczywiście nie obejdzie się bez wizyty bądź kilku na siłowni czy też prywatnie z trenerem personalnym żeby sprawdzić czy wszystko robimy dobrze i nie robimy sobie krzywdy.
Planujemy zakupić w decathlonie sztangę prostą 6kg, 2x hantle z obciążeniem 10kg (to obciążenie będziemy używać także do sztangi, jeżeli będziemy chcieli więcej to dokupimy zapewne), uchwyt 3w1 do podciągania się/pompek/i dipsów, do tego także ławeczkę prostą z możliwością złożenia jej ukośnie do brzuszków, skakankę itd.
Jeżeli nas to wkręci zapewne dokupimy jeszcze inny osprzęt w przyszłości.
To wszystko wyniesie nas ponad 500zł, jest to dość spory jednorazowy koszt, ale patrząc na siłownie z placem zabaw da nam to 2 miesiące treningów(135zł/os) bądź bez placu zabaw 90zł/os+ koszt opiekunki.
Koszty zawsze w jakiś sposób się zwrócą przez sprzedaż jeżeli zaprzestaniemy treningów..
Ale czy na nasze wymagania ma to sens, czy lepiej sobie odpuścić.
Czytałem wiele artykułów, jedne mówią ze to jest fajne, z drugiej strony że nie koniecznie i lepiej wybrać siłownie ze względu na ilość sprzętu, ale też nie chcemy być nie wiadomo jakimi kulturystami, tylko chcemy zadbać o siebie, i poprawić sylwetkę.
Jaka jest wasza opinia, i co powinniśmy zrobić.

Początki "domowej siłowni"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
uchwyty do pompek skaksnka i zająć się Kalinestyka..
Napisano Ponad rok temu
Na plczatek w waszej sytulacij proponowal bym najprostrzy sprzęt. drazek do Podciagania
uchwyty do pompek skaksnka i zająć się Kalinestyka..
Więc mówisz żeby zrezygnować z ławki i "ciężarów"?
Chodzi tez o to, że jeżeli teraz tego nie kupimy to te pieniądze rozejdą się na inne "pierdoły" więc chcemy kupic raz a porządnie nawet jeżeli będą stały i zaczniemy ich używać po jakimś czasie.
Użytkownik iroock edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Najlepiej to kupić
Ławkę regulowaną na skos gorny i dolny do tego stojaki pod sztangę
Gryf prosty o długości 180cn
Do tego krążki żeliwne o różnej wadze
Najlepiej 4x5kg
4x2kg 2x10kg i ewentualnie 2x20kg tyle na początek wystarczy.
Dodatkowo jak wystarczy funduszu możecie dokupić 2x hantle regulowane i gryf krótki łamany.. i dodatkowo oczywiście Drążek do Podciągania
Napisano Ponad rok temu
Chcemy zakupić to:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tylko zamiast uchwytu do podciągania który jest w koszyku chcemy kupić ten
Lecz teraz jak wyczytałem, gryf 120 dla nas może być za krótki przy wyciskaniu, ponieważ ja mam 180 wzrostu, a moja kobieta 172
Użytkownik iroock edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do sztangi jestem takiego samego zdania co haroldek.
jeżeli chcecie zakupić to stawiajcie od razu w klasyk a nie w dziwne krótkie gryfy.
Fajnie będzie jeżeli ławka będzie miała ustawienia Skos górny i skos dolny.
+ stojaki ale takie jak by dostawiane do ławki żeby potem wykorzystac owe jako stojaki na przysiad.
Pozdrawiam.
Zapraszam na mój fanpage
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Moim zdaniem, dziecko powinno odpocząć po dłuższym siedzeniu przed komputerem. Wiadomo, że to źle wpływa na oczy, na kręgosłup. Dzieciaki są teraz coraz mniej aktywni, więc i w domu potrzebują takiego miejsca na dodatkowy ruch, na jakieś ćwiczenia. Można zamontować na przykład drabinkę gimnastyczną w domu. Zachęcić dziecko do ćwiczeń po siedzeniu przed komputerem czy po lekcjach, świetna przerwa moim zdaniem.