Jakich ćwiczeń unikać w przypadku lordozy by nie pogłębić jej bardziej a raczej skorygować w miarę możliwości.
Lordoza
Napisano Ponad rok temu
Wszystko zależy też od tego jak bardzo zaawansowana jest lordoza. Ogólnie to zaleca się wzmacnianie mięśni grzbietu i unikanie treningów w pozycji stojącej. Do tego warto dorzucić typowo rehabilitacyjne ćwiczenia jak np. koci grzbiet.
Napisano Ponad rok temu
Powiększona lordoza lędźwiowa = plecy wklęsłe.
Wzmacniasz mięśnie brzucha i pośladkowe, rozciągasz biodrowo-lędźwiowy i prostownik grzbietu odcinka L. Polecam książkę S. Owczarek "Atlas Ćwiczeń Korekcyjnych" oraz ten link: Wady postawy - wady pleców
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Powiększona lordoza lędźwiowa = plecy wklęsłe.
Wzmacniasz mięśnie brzucha i pośladkowe, rozciągasz biodrowo-lędźwiowy i prostownik grzbietu odcinka L. Polecam książkę S. Owczarek "Atlas Ćwiczeń Korekcyjnych" oraz ten link: Wady postawy - wady pleców
Jednym słowem o przysiadach mogę zapomnieć a jak wygląda sprawa z martwym ciągiem i wiosłowanie sztangą ?
Napisano Ponad rok temu
Też mam ten problem, przysiady odstawiłem bo za duże obciążenie na odcinek lędźwiowy, martwego i wiosłowania też nie robię ale wprowadziłem w plan ćwiczenia na ławce rzymskiej, trx, ściąganie drążka lub jeśli jestem w klubie to na maszynach i jakoś to idzie
Napisano Ponad rok temu
Jednym słowem o przysiadach mogę zapomnieć a jak wygląda sprawa z martwym ciągiem i wiosłowanie sztangą ?
Wiesz jak dla mnie nie ma co zapominać tylko lepiej skonsultować swój obecny stan z fizjoterapeutą i on Ci doradzi co możesz, a czego nie powinieneś robić. Wszystko zależy tak naprawdę od techniki wykonania, więc nie ma co przedwcześnie wykluczać jakichkolwiek ćwiczeń. Najpierw diagnoza, a potem terapia!
Napisano Ponad rok temu
Może mi ktoś tak orientacyjnie powiedzieć jak bardzo zaawansowana jest u mnie lordoza i czy w wieku 20lat da się ją skorygować do zera.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Może mi ktoś tak orientacyjnie powiedzieć jak bardzo zaawansowana jest u mnie lordoza i czy w wieku 20lat da się ją skorygować do zera.
Dobry link
Napisano Ponad rok temu
Dobry link
Lordoza jest dość spora, ale możliwa do korekcji jeżeli będziesz systematycznie ćwiczył i nie odpuścisz. Im wcześniej zaczniesz ćwiczyć tym lepiej.