Redukcja czy masa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że wyznaczyłeś sobie w okresie redukcji trochę zbyt duży deficyt kaloryczny, bo -700 kcal już na starcie to trochę zbyt duży deficyt.
Jeśli faktycznie jesteś endomorfikiem (grubość kości nadgarstka powyżej 17,5 lub powyżej 18 cm, do tego szerokie biodra i skłonność do nabierania niechcianej tkanki tłuszczowej), to musisz uważać po pierwsze na to jakie węglowodany spożywasz, a po drugie na to ile węglowodanów spożywasz.
Wpisz sobie w wyszukiwarce Google hasło takie jak articles/5079/dlaczego-trenuje-i-tyje
Pierwszy wynik od góry, to będzie to co powinno być.
To tyle jeśli chodzi o dodatni bilans kaloryczny.
Wstaw jakieś zdjęcie sylwetki, to wtedy łatwiej będzie Ci powiedzieć, czy powinieneś już robić masę, czy może nadal redukcję.
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Spożywasz 2,98 g białka na każden kg masy ciała ?
To zdecydowanie za dużo, a jeśli Twoim celem jest masa, to zmniejsz białko do poziomu 2 g na kg masy ciała.
Nadmiar białka nie ułatwi Ci zwiększania masy mięśniowej, a takie ilości białka rzędu 3g na każden kg masy ciała, to mogą zjadać kulturyści na dopingu, a nie przeciętny trenujący człowiek w sposób naturalny.
W przypadku redukcji natomiast powinno się spożywać 2,3 - 3,1 g białka na kg BEZTŁUSZCZOWEJ MASY CIAŁA (czyli trzeba wiedzieć ile ma się tłuszczu aby móc odjąć wagę tłuszczu od całkowitej wagi ciała i w ten sposób dowiedzieć się ile spożywać białka w okresie redukcji).
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Białka wystarczy dać 20 - 25% całkowitej wartości kalorycznej - takie są ilości białka w zupełności wystarczające dla trenujących siłowo amatorów, którzy nie stosują dopingu farmakologicznego.
Oczywiście mowa o diecie masowej.
Najlepiej będzie jak wstawisz zdjęcia swojej sylwetki od szyi aż do stóp (twarzy możesz nie pokazywać).
Jedno zdjęcie niech będzie przodem (bez wciągania brzucha), a drugie bokiem (również bez wciągania brzucha).
W ten sposób bardzo łatwo będzie można stwierdzić czy masz nadal redukować lub zamiast tego czy możesz budować masę.