Witam wszystkich na forum,
nazywam się Marcin mam 18 lat, 190cm wzrostu i 80kg wagi.
Nie wyglądam najgorzej, ale postanowiłem trochę przypakować, głównie dla siebie.
Nie mam pieniędzy na siłownię więc pozostaje mi ćwiczenie w domu. Posiadam dwie sztangielki o wadze 4kg i na tym mój ekwipunek do ćwiczeń się kończy(w późniejszym okresie jak już trochę poćwiczę to zamierzam dokupić sztangielki o wadze 5kg i 10kg, wszelkie sztangi i inne maszyny odpadają, sytuacja mi nie pozwala).
Nie ćwiczyłem wcześniej na siłowni, tylko parę lat temu w domu, ale to bez ciężarów.
Zanim się tutaj zarejestrowałem poczytałem trochę w internecie, więc wychodzi na to, że najlepszy plan dla początkującego jak ja to FBW 3 razy w tygodniu.
Chciałbym przez 3 miesiące ćwiczyć na masę i 3 miesiące na rzeźbę, z tego co wyczytałem to trzeba zmienić co kilka tygodni treningi żeby był postęp, więc liczę na pomoc.
Prosiłbym o ułożenie planu na masę, który by uwzględniał to że ćwiczę w domu i mam do dyspozycji tylko własne ciało i sztangielki. Jeśli jest jakieś ćwiczenie z ławką to sobie poradzę, np. 3 stołki postawię obok siebie i się na nich położę. zamierzam ćwiczyć: klatkę piersiową, plecy, nogi bicepsy, tricepsy, przedramiona i brzuch
Prosiłbym również o informację o odstępach między seriami, i poszczególnymi ćwiczeniami(nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na to czy po skończeniu jednego ćwiczenia od razu zaczynać drugie, czy chwilę odpocząć). Również chciałbym zapytać czy wystarczy na początek po jedno ćwiczenie na każdą partię czy po kilka.
Co do diety, to nie ma problemu bo odżywiam się zdrowo i piję tylko wodę. Wszelkie fastfoody, słodycze i tłuste rzeczy staram się unikać.