Witam. Zacznę od tego, że mam 17 lat. Tydzień temu udałem się do poradni wad postawy, gdzie stwierdzono u mnie skolioze lewostronną. Mam pytanie, czy z taką wadą można ćwiczyć siłowo? 30 marca zaczynam rehabilitację
Skolioza lewostronna
Napisano Ponad rok temu
Wszystkie takie sprawy musisz konsultować ze swoim lekarzem
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA: DZIENNIK TRENINGOWY OLOSEK
W RAZIE PYTAŃ, PORAD ZAPRASZAM NA PRIV
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Osobiście radziłbym odpuscić trening siłowy na rzecz prawidłowego postępowania rehabilitacyjnego czyli gimnastyki korekcyjnej. W twoim wieku, ciało jest ciągle podatne na zmiany ze względu na kończący się okres dojrzewania płciowego. Nieumiejętnie poprowadzony trening w przypadku bocznego skrzywienia kręgosłupa może dodatkowo pogłębić wadę. Osobiscie radziłbym dobrze skorygować istniejące skrzyewienie i zamknąć ten temat przed rozpoczęciem treningów.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczenia z ciężarami możesz sobie na razie odpuścić, ale jeżeli nie chcesz zaprzestać ruchu całkowicie zacznij chodzić na basen.
Pływanie rozwija wszystkie mięśnie, ale oprócz tego wyrównuje wady postawy.
Proponował bym pływanie stylem klasycznym - żabką, ponieważ korzystnie wpływa na odcinek lędźwiowy kręgosłupa.
Zamiast siedzieć przed TV będziesz nadal uprawiał sport, a na pewno sobie nie zaszkodzisz.
Napisano Ponad rok temu
Mogę chociaż ćwiczyć biceps hantelką?
Nie no bicepsy jasne Chodziło mi raczej o bardziej obciążające aktywności, które mogą sprzyjać kompresyjnym naciskom na kręgosłup.
Napisano Ponad rok temu
Czyli są takie ćwiczenia, które mógłbym wykonywać, tak?
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście, że tak. Po prostu pamiętaj o tym aby nie obciążać nadmiernie żadnej ze stron kręgosłupa gdyż może to doprowadzić do pogłębienia skrzywienia. Najlepiej będzie skorzystać z ćwiczeń gimnastycznych i urozmaicić je niewielkim obciążeniem w postaci hantli fitnessowych albo taśm gimnastycznych. Pamiętaj, że obciążenie nie jest wyznacznikiem dobrego treningu !
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczenie z pasem kulturystycznym? Jeśli ten masz na myśli to jest kompletnie bezużyteczny dla ciebie w tym momencie
" Jesteś na tyle dobry , na ile dobry jest Twój najsłabszy punkt ."
" Bycie mistrzem nie polega na dokopaniu przeciwnikowi w walce, lecz zachowaniu zaraz po niej! "
Napisano Ponad rok temu
A ćwiczenie z pasem, co o tym sądzicie?
Pas kulturystyczny ma na celu ochronę kręgosłupa podczas ćwiczeń z bardzo dużymi ciężarami. W Twoim przypadku będzie to zbyteczne gdyż jak wcześniej zostało napisane - nadmierne obciążenie będzie po prostu niewskazane.