Czy to mozliwe zeby ten makaron mial takie wartosci jak napisano na opakowaniu ?
Użytkownik Abetalipoproteinemia edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy to mozliwe zeby ten makaron mial takie wartosci jak napisano na opakowaniu ?
Użytkownik Abetalipoproteinemia edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Marynarz nie suchego tylko po ugotowaniu ;p to sa wartosci w 100g ale juz ugotowanego makaronu... ;p
Napisano Ponad rok temu
A co to dokładnie za makaron? Jaki rodzaj? Ja ostatnio jestem zafascynowana makaronem orkiszowym. Ostatnio robiłam tuńczyka z makaronem orkiszowym. Jest on doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B, PP oraz cynku, potasu, wapnia i żelaza. Wystarczyło jedynie przygotować makron, tuńczyka i natkę pietruszki. Wszystko wymieszać i gotowe. Obiad smaczny i zdrowy. Nadaje się do spożywania podczas diety, którą staram się trzymać. Wspomagam sie spalaczem tłuszczu www.trizer.pl z którym łatwiej mi trzymać dietę. Po takim obiedzie jestem syta i moje podniebienie jest też zadowolone.
Napisano Ponad rok temu
Ja jakoś mimo wszystko staram się unikać makaronu
Ja od czasu do czasu bardzo lubię zjeść pełnoziarniste penne bądź spaghetti. Niestety, ale zwykły makaron poleciał już u mnie dawno w zapomnienie. Przecież nie możemy bazować tylko na kaszy i ryżu.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Ja z kolei bardzo llubię makaron i nie mogę go sobie odmówić, za to zrezygnowałem z ziemniaków
Napisano Ponad rok temu
Ja z kolei bardzo llubię makaron i nie mogę go sobie odmówić, za to zrezygnowałem z ziemniaków
Mam dokładnie tak samo. O wiele bardziej wolę zjeść pastę aniżeli ziemniaki, które dla mnie są zbyt ciężkostrawne i po prostu miałkie w smaku. Zamiast nich od czasu do czasu kupuję bataty, których słodki smak bardziej do mnie trafia.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Tylko niestety makaron też nie jest taki zdrowy i tuczy
Napisano Ponad rok temu
Tylko niestety makaron też nie jest taki zdrowy i tuczy
Wszystkie węglowodany zjadane w nadmiarze mogą utuczyć, w szczególności węgle proste, np. sacharoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy.
Co do makaronu - typowy makaron razowy żytni/orkiszowy zawiera od 74 do 79 g węglowodanów w 100 g produktu.
Jest więc czymś mało prawdopodobnym aby jakiś makaron zawierał 25 % (25 g) węglowodanów w 100 g produktu.
Osobiście takiego makaronu bym nie kupował.
Makaron może nie jest najlepszym źródłem węglowodanów ale nie jest też wcale najgorszym.
Dobry makaron razowy żytni z mąki typ 1850 graham, lub razowy orkiszowy z mąki typ 1850 graham jest dość dobrym źródłem węglowodanów chociaż nie dorównuje on kaszy gryczanej lub jaglanej.
Jako źródła węglowodanów polecić mogę: kaszę gryczaną/jaglaną/jęczmienną, ryż brązowy/ryż basmati/ryż dziki/ryż biały, makaron razowy (orkiszowy lub żytni), ziemniaki, bataty, płatki owsiane górskie niebłyskawiczne, pieczywo (najlepiej z własnego wypieku), w mniejszym stopniu większość warzyw i niektóre owoce.
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio bardzo eksperymentuje z kaszami - tutaj musze polecić pyszny pęczak, kaszę owsianą (<3), bulgur, białą kaszę gryczaną (uwaga bo łatwo ulega rozgotowaniu) oraz kaszę orkiszową (choć jest troszkę za drobna jak dla mnie). Niedawno w biedronce były mieszanki kasz (np. pęczak+bulgur+soczewica), warto zainteresować się bo zawsze to jakieś urozmaicenie dla diety .
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Ja bez makaronu nie mógłbym żyć ale i tak staram się jeść tylko te zdrowsze
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu