(z gory przepraszam z brak Polskich znakow ale mieszkam w Anglii)
Witam, na poczatku przedstawie moja sytuacje:
Mam 17 lat od jakis trzech latach cwicze silowo i areobowo przez rok tylko obciazenie z waga wlasnego ciala a po roku przerzucilem sie na silownie i basen. Obecnie waze okolo 80 kg . Przy wzroscie okolo 185. Nie cwicze silowo od jakies 6-7 miesiecy ( z powodulokci i nadgarstkow ale z tym nie wiem co zrobic bo bolimnie z byt dlugo ) Wiec zaczalem biegac biegalem dosc dlugo i dobrze az do kontuzji mianowicie bolu w stawach krzyzowo biodrowych promienijacych od posladkow i ud. Fizjoterpauta powiedzial ze to przykurcz lewego stawu krzyzowo-biodrowego zalecil cwiczenia miesni core i rozciagajce i wykonuje je juz 6 tygodni codziennie. Boli znacznie mniej, prawienie musze brac tabletek przeciw zapalnych (czasami uzywam masazera TENS) i moje pytanie jest takie czy bede mogl juz zaczac powoli biegac nppo 5 min dziennie zebyprzygotoywwac powolistawy do wysilku (przez stagnacje w treningu zaczely mnie bolec kolana ) czy lepiej poczekac jeszcze z pare tygodni wykonujac cwiczenia az bol calkowicie zniknie??
Powrot do biegania po kontuzji.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witaj. Możesz powoli zacząć biegać. Eksperymentuj. Sprawdzaj czy komfortem jest dla Ciebie sam trucht (5-6 km/h) czy też np bieg z prędkością 12 km/h. To organizm da Ci odpowiedź. Biegaj z wyprostowaną sylwetką (nie patrz pod siebie!) i zaopatrz się w buty biegowe z dobrą amortyzacją. Jeśli nie boli to biegaj i 20 minut dziennie. Ćwiczenia stabilizacyjne to bardzo dobre rozwiązanie. Ćwiczeń na mięśnie głębokie jest bardzo dużo. W Twoim przypadku dobrze zadziałałyby te wykonywane na piłce fitness (utrzymywanie równowagi w klęku oraz powolne wstawanie z klęku do wyprostu). Te w nawiasie należą do najtrudniejszych ćwiczeń ale zacznij od prostych (grzbiety, brzuszki, pompki itd.). Pozdrawiamy serdecznie
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Wg mnie najpoważniejszym błędem jest nieodpowiedni dobór butów, w których biegamy, tanie marketowe buty mogą nam bardzo popsuć stopy, jeżeli ktoś ma pronację to może ją sobie tylko pogłębić. Warto sprawdzić jaki ma się typ stopu i później wg tego kupić odpowiednie buty. New Balance wyszczególnione buty dla pronatorów i supinatorów, jakościowo to jedne z najlepszych butów