Witam, od jakiegoś miesiąca staram się jeść regularnie i ćwiczyć typowo pompki i brzuszki. do dyspozycji posiadam też drążek, sztangę, dwie sztangielki i obciążenia o łącznej wadze około 30 kg. Po miesiącu treningu stwierdzam duży wzrost masy mięśniowej jednak jest jedna rzecz, która nie daje mi spokoju. Mianowicie są to Barki. żadne ćwiczenia nie przynoszą rezultatu, nie staram się trenować barków nie siłę ponieważ obawiam się kontuzji. Chciałbym zapytać i jednocześnie poprosić o udzielenie rad, jak w najlepszy sposób wyćwiczyć tę partię mięśniową. Z góry dziękuje i pozdrawiam!
Trening dla szesnastolatka
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego obawiasz się kontuzji?
Opisz dokładnie jak wygląda twój trening.
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Witam, od jakiegoś miesiąca staram się jeść regularnie i ćwiczyć typowo pompki i brzuszki. do dyspozycji posiadam też drążek, sztangę, dwie sztangielki i obciążenia o łącznej wadze około 30 kg. Po miesiącu treningu stwierdzam duży wzrost masy mięśniowej jednak jest jedna rzecz, która nie daje mi spokoju. Mianowicie są to Barki. żadne ćwiczenia nie przynoszą rezultatu, nie staram się trenować barków nie siłę ponieważ obawiam się kontuzji. Chciałbym zapytać i jednocześnie poprosić o udzielenie rad, jak w najlepszy sposób wyćwiczyć tę partię mięśniową. Z góry dziękuje i pozdrawiam!
WItam na forum Fabryki
Mógł byś napisać w czym jest dokładnie problem ? Może wcześniej miałeś jakieś problemy z barkami ?
Co do mojej przygody z barkami to powiem tak. Ja wykonywałem pompki z przechylaniem się do przodu.
Oraz wykonywałem zwykłe pompki z różnym rozstawem rąk. Po tym jak odczuwałem więcej siły przeszedłem do pompek w staniu na rękach przy ścianie. Więc możesz połączyć takie pompki z ćwiczeniami z hantlami.
Pozdrawiam
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Na barki dbaj o technikę, przy jakimkolwiek wyciskaniu czy wznosach sztangielek skup się by barki starać się "rozpychać" najszerzej jak się da- wtedy praca będzie głównie szła z barków, a nie kaptórów. Następnie zwiększ też zakres powtórzeń w serii daj koło 15, a najlepiej różnicuj np 5-10-15-20 na jednym treningu w formie przedstawionej regresji.