Skocz do zawartości


Zdjęcie

Liczenie makroskładników


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

Deywydo
  • Pytanie
  • 1 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Liczenie makroskładników

Witam. Mam interesuje mnie czy przy obliczaniu zapotrzebowania i podziale makroskładników podczas układania diety liczymy dostarczane białko, węgle i tłuszcz z nieprzetworzonych produktów czy już po obróbce termicznej np. po pieczeniu (przykładowo sznycel z piersi indyka surowy waży 70 g, a po upieczeniu już tylko 50 g)


  • 0

pit86

pit86
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 5640 postów
  • Pomógł: 39
  • Lokalizacja:Sweden
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Kulturystyka, wędkarstwo
  • Staż [miesiące]:coś około tyle że styka
  • Wzrost [cm]:180
  • Wyciskanie [kg]:155
  • Martwy ciąg [kg]:170
  • Waga [kg]:83

Napisano Ponad rok temu

Re: Liczenie makroskładników
Zawsze wazymy składniki przed przygotowaniem czyli można powiedzieć że surowe.

Kcal z reguły liczy się tak:

Białko 2 gr na kg masy ciała
Tłuszcz 1 gr na kg masy ciała
Reszta to węglowodany

nol9.jpg

www.massagepeter.se


Mariusz Janecki (Jankes)
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 124 postów
  • Pomógł: 5
19
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Re: Liczenie makroskładników

Produkty zawsze ważysz przed obróbką termiczną !! wyjątkiem są tylko ziemniaki, które nie zwiększają swojej wagi pod wpływem gotowania.  :dude: 


  • 0



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024