Jak dla mnie mit potwierdzony. Jest to nienaturalny ruch stawu barkowego.
"Wyciskanie sztangi zza karku jest kontuzjogenne"
Napisano Ponad rok temu
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Mam identyczne zdanie. Nie trzeba wiele alby sprawdzić co jest naturalne dla stawu barkowego.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Ja unikam tego ćwiczenia jak mogę,gdyż anatomicznym ruchem wydaje mi się jest ruch wzdłuż linii głowy,gdy sztanga wypycha tą rękę za głowę może dojść do naciągnięcia lub nawet ześlizgnięcia się stawu z panewki,wszystko zależy jak nisko opuszczamy i od ciężaru.
Napisano Ponad rok temu
Nie wykonuję tego ćwiczenia...
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie to ćwiczenie jest niewygodne i nie komfortowe więc wykonuję wyciskanie sprzed klatki ale najbardziej wole wyciskanie sztangielkami
TKWM
Napisano Ponad rok temu
nie do końca ćwiczenie samo w sobie nie ma destrukcyjnego wpływu na barki przynajmniej u większości jest też część osób którym budowa anatomiczna barku nie pozwala wykonać tego ćwiczenia bo prowadzi to do kontuzji
jednak większość osób ma problemy z osłabieniem różnych manipulatorów rotatorów czy ogólnie dysbalansem w stawie barkowy i to właśnie stwarza główne zagrożenie przy tym ćwiczeniu
tak czy inaczej ćwiczenie raczej odradzam w szczególności że są bezpieczniejsze odmiany jak chociażby wyciskanie szerokie zza głowy które jeszcze lepiej wbija w bok barku niż wyciskanie zza karku
Napisano Ponad rok temu
Ja mam bekę jak nowicjuszom na siłowni jako pierwsze ćwiczenie na barki pokazują to ćwiczenie i każą walczyć.Nie jeden już skończył z kontuzją.
Napisano Ponad rok temu
Czasem je wykonuję, z pustym gryfem lub dociążeniem rzędu 2,5 - 5 kg, kiedy mam jakiś drobny zastój lub coś chcę zmienić w treningu. Zgadzam się z Przedmówcami jest to ćwiczenie bardzo kontuzjogenne i sprawia spory dyskomfort podczas jego wykonywania. Podobnie złą opinią cieszy się ściąganie sztangi wzdłuż ciała do brody w wąskim chwycie - tu powstaje nienaturalne naprężenie nadgarstków - dobrze jest więc gryf olimpijski zastąpić łamanym.
MÓJ DT, bo wszystkie drapieżniki są w ketozie
"Sarkazm to taka gimnastyczka, której nie uprawia się bez poczucia humoru"
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam
*WSZYSTKIE MOJE FOTOGRAFIE MAJĄ OSADZONY ZNAK WODNY - DIGIMARC, ZAWIERAJĄCY INFORMACJĘ O TWÓRCY OBRAZU ( O MNIE ), UŻYTKOWANIE OGRANICZONE, NIE KOPIUJ.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Drążek przed mc naraża na kontuzje kręgosłupa
- Ponad rok temu
-
Przetrenowanie
- Ponad rok temu
-
"Martwy ciąg niszczy kręgosłup"