Skocz do zawartości


Zdjęcie

Białka - podział - roślinne - łączenie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

UkaniU
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 3340 postów
  • Pomógł: 14
257
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Kraków / Wrocław
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Culinary and healthy cooking in the kitchen!
  • Staż [miesiące]:6 lat +
  • Wzrost [cm]:174
  • Biceps [cm] :41,5
  • Wyciskanie [kg]:140
  • Waga [kg]:81

Napisano Ponad rok temu

Białka - podział - roślinne - łączenie


Białka - podział - roślinne - łączenie

6igzde.jpg

Białka, inaczej polimery które zbudowane są z aminokwasów, które są połączone wiązaniami peptydowymi. Stanowią główny budulec dla naszego organizmu.


W białkach roślinnych i zwierzęcych występuje 20 aminokwasów, część z tej grupy organizm jest w stanie sam syntetyzować z dostarczanego mu pokarmu lecz jest i część aminokwasów EGZOGENNYCH których organizm ludzki nie potrafi wyprodukować samodzielnie, dla tego musimy dostarczać je z białek w pożywieniu.

Do aminokwasów EGZOGENNYCH (8 niezbędnych) zaliczamy :

FENYLOALANINĘ
TRYPTOFAN
TREONINĘ
LIZYNĘ
LEUCYNĘ
METIONINĘ
IZOLEUCYNĘ
WALINĘ

HISTYDYNĘ (wytwarzana przez organizm lecz w małych ilościach)
ARGININĘ (może być wytwarzana z ornityny)

ENDOGENNE, czyli te które się syntetyzują w organizmie zalicza się :

ALANINĘ
KWAS ASPARAGINOWY
ASPARAGINA
CYSTEINA
GLICYNA
KWAS GLUTAMINOWY
GLUTAMINA
PROLINA
SERYNA

TYROZYNA (wytwarzana z fenyloalaniny)          

Jeżeli w białku pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego zabraknie chodź jednego aminokwasu egzogennego (niezbędnego) jego wartość biologiczna ulegnie zmniejszeniu.
Z wielu przyczyn w codziennym odżywianiu rezygnujemy z  produktów pochodzenia zwierzęcego, lecz pamiętajmy że odpowiednie połączenie produktów roślinnych jest w stanie nam dać odpowiednie źródło komplementarnego białka.

Produkty roślinne które zawierają aminokwasy egzogenne :

Histydyna:
strączkowe do 2300 mg/100g

 

Izoleucyna:
strączkowe do 4300

produkty warzywne do 3210

orzechy i nasiona do 2400
 

Leucyna:
strączkowe do 7200 mg/100g

produkty warzywne do 4950

orzechy i nasiona do 3840
 

Fenyloalanina:
strączkowe do 4600
 orzechy i nasiona do 3100

 

Walina:
strączkowe do 4500
 produkty warzywne do 3510
 orzechy i nasiona do 2800

 

Metionina:
brukselka
brokuły
szpinak
groch
fasola

 

Lizyna:
ziarna zbóż
 rośliny strączkowe 

 

Treonina:
soczewica
ziarno sezamowe

 

Tryptofan:
Ziarnosezamu
Ziarno słonecznika
Pestki dyni
Ryż biały
Pszenica
Owies
3493rj4.jpg


 

·                     pszenica, żyto, kukurydza - soja, banany, brukselka, brokuły szpinak, groch, fasola,

·                     owies - strączkowe

·                     jęczmień, ryż + brukselka, brokuły szpinak, groch, fasola, soja,
 

20f28gk.png

 

Wartości biologiczne białek pochodzenia roślinnego :
 

-Wartość odżywcza białka w amarantusie wynosi 75%

-Wartość odżywcza białka w komosie ryżowej wynosi 70%

-Wartość odżywcza białka w soi wynosi 68%

-Wartość odżywcza białka w orzechach wynosi 55- 60%

-Wartość odżywcza białka w nasionach wynosi 55- 60%

-Wartość odżywcza białka w kaszach, ryżu i kukurydzy wynosi 37- 44%

-Wartość odżywcza białka w mące pszennej wynosi 28%

 

Rośliny strączkowe łączyć powinno się z produktami zbożowymi (ryż, makaron, kasze

etc. jadamy więc np. z fasolą czy soją). Te pierwsze mają znikome ilości lizyny i

tryptofanu, których dostarczamy sobie dzięki jedzeniu wraz z nimi tych drugich. Dzięki

odpowiedniemu łączeniu produktów roślinnych możemy otrzymać, w jednym posiłku,

białko o wartości odżywczej sięgającej nawet 90%.

33y4d4j.jpg


Stosując różnorodność produktów roślinnych (głównie strączkowych) uzupełniajmy je produktami mlecznymi które spowodują znaczące zwiększenie wartości odżywczej posiłku.
 

(Metoda wykorzystywana w dietach wegetariańskich)

Kolejna ważną informacją jest to że białka w aminokwasy są w stanie uzupełniać się  4 nawet do 6h czyli jedząc śniadanie o 07:00 ZESTAWIENIE WEGAŃSKIE (płatki owsiane/nasiona/mleko sojowe) 10:30 (pasta z czerwonej fasoli/pieczywo żytnio razowe/banan) wartość odżywcza białek jak i wiązanie aminokwasowe będzie na poziomie b. wysokim.

ZESTAWIENIE WEGETARIAŃSKIE (płatki owsiane/jaja/oliwa/mleko) jw. Również wartość biologiczna jak i odżywcza będzie na b. wysokim poziomie.

ZESTAWIENIE WEGAŃSKIE (gulasz – fasola/czerwona soczewica/razowe pieczywo_ reszta wedle uznania do przygotowania dania)

(placuszki z ciecierzycy/smażone tofu/brokuły)

(burger – kotlet z pieczonych buraków i kaszy jaglanej w bułce żytniej_ majonez z fasoli_ warzywa wedle uznania_ do tego sałatka z zielonych warzyw)

(kotlety z ciecierzycy, szpinaku i czosnku_ ziemniaki w mundurku_ sałatka z zielonych warzyw_ banan)

(zupa Marokańska – ciecieżyca_soczewica ziel. I czer._ włoszczyzna_ czosnek_ cebula_ mieszanka masala_ kolendra_ buka  razowa_ mleko sojowe)

każdy z tych zestawień na b. wysokim poziomie, w przypadku wegetarianizmu jest to znacząco prostsze bo produkty mleczne najlepiej uzupełnią produkty roślinne.

 



Aut. UkaniU
Info pomocnicze:
dr Jacek Radwański
Lech Hryniewiecki
eioba

            


  • 2



Dołączona grafika

Wybieram produkty lokalne, sezonowe, świeże.

S
iła Człowieka nie Polega na tym, że Nigdy nie Upada, ale na tym, że Potrafi się Podnosić.


Grammatikk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 218
9
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Re: Białka - podział - roślinne - łączenie

A czy mógłbyś od punktów uzupełnić całość o najpopularniejsze produkty? Z czym je połączyć konkretnie aby profile aminokwasowe się uzupełniły w 1 posiłku :) Będę wdzięczny ;)


  • 0

Mateusz Pawlak ;)


UkaniU
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 3340 postów
  • Pomógł: 14
257
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Kraków / Wrocław
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Culinary and healthy cooking in the kitchen!
  • Staż [miesiące]:6 lat +
  • Wzrost [cm]:174
  • Biceps [cm] :41,5
  • Wyciskanie [kg]:140
  • Waga [kg]:81

Napisano Ponad rok temu

Re: Białka - podział - roślinne - łączenie

Ok w kolejny wolny dzień rozłożę to dalej.


  • 1



Dołączona grafika

Wybieram produkty lokalne, sezonowe, świeże.

S
iła Człowieka nie Polega na tym, że Nigdy nie Upada, ale na tym, że Potrafi się Podnosić.


adamam
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Re: Białka - podział - roślinne - łączenie

świetny podział i bardzo przydatny w diecie; )


  • 0

kamilos678
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Rok temu

Re: Białka - podział - roślinne - łączenie

Bardzo dobry wątek tego właśnie szukałem :)


  • 0

pakalito
  • Użytkownik
  • Pip
  • 30 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Rok temu

Re: Białka - podział - roślinne - łączenie

Dobre podsumowanie


  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4100 postów
  • Pomógł: 147
291
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:65
  • Martwy ciąg [kg]:82,5
  • Waga [kg]:70

Napisano Rok temu

Re: Białka - podział - roślinne - łączenie

Szkoda, ze tak rzadko odwiedzany temat. Wtedy pojawiłoby się mniej wątpliwości i pytań co do wyboru suplementów oraz ich działania.


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ


MargaretTillett95
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 11 miesięcy temu

Re: Białka - podział - roślinne - łączenie

Świetny artykuł. Wszystko krótko i zwięźle rozpisane. Miałem problem z łączeniem białem bo jedynymi źródłami w moim przypadku był kurczak i odżywki.


  • 0

Leszko
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Warszawa
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:sport

Napisano 8 miesięcy temu

Re: Białka - podział - roślinne - łączenie

Podział zasługuje na uwagę. Aczkolwiek wprowadziłbym małe zmiany... 


  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4100 postów
  • Pomógł: 147
291
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:65
  • Martwy ciąg [kg]:82,5
  • Waga [kg]:70

Napisano 8 miesięcy temu

Re: Białka - podział - roślinne - łączenie

Podział zasługuje na uwagę. Aczkolwiek wprowadziłbym małe zmiany... 

Rozwiń myśl, być może przyda się pozostałym użytkownikom oraz wywiąże się z tego ciekawa dyskusja ;).


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ


DanielMrowiec
  • Użytkownik
  • Pip
  • 19 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano 7 miesięcy temu

Re: Białka - podział - roślinne - łączenie

Gratuluje rzetelnej pracy przy tworzeniu tego materiału :)


  • 0

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4029 postów
  • Pomógł: 146
512
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano 2 miesiące temu

Re: Białka - podział - roślinne - łączenie
A co z kalogenen ( białko kalogenowe )
Które w naszym organizmie buduje
Praktycznie wszystkie tkanki?
Począwszy od skóry kości włosów i paznokci?
  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4100 postów
  • Pomógł: 147
291
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:65
  • Martwy ciąg [kg]:82,5
  • Waga [kg]:70

Napisano 2 miesiące temu

Re: Białka - podział - roślinne - łączenie

Wiesz zastanawiałem się nad tym, ale moim zdanie dla organizmu ni jak wpływa na proces rozwoju mięśni. 


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ


Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4029 postów
  • Pomógł: 146
512
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano 2 miesiące temu

Re: Białka - podział - roślinne - łączenie
Może bezpośrednio nie ale posrednio napewno
Jeśli nie ma w diecie organizm go wytwarza z innych białek.. BO musi jest tak samo niezbędny jak woda...
I przy tym część zjadanego białka idzie na potrzeby kalogenu..
A dostarczajac z zewnątrz juz by można to bialko zaoszczędzić na potrzeby budowy miecha..
  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4100 postów
  • Pomógł: 147
291
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:65
  • Martwy ciąg [kg]:82,5
  • Waga [kg]:70

Napisano Miesiąc temu

Re: Białka - podział - roślinne - łączenie

W ten sposób można też postrzegać białka roślinne czy te pochodzące z orzechów. Jak dla mnie ciekawostka i urozmaicenie, ale z pewnością nie traktowałbym tego jako główna część źródła dla białka w diecie.


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ


Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4029 postów
  • Pomógł: 146
512
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Miesiąc temu

Re: Białka - podział - roślinne - łączenie
Kiedyś czytałem że 30g kalogenu na dobę organizm potrzebuje do ,, regeneracji Kalogenu " Czyli można przyjąć ze tyle białka zużywa do jego produkcji...
Białka roślinne nie można równać do kalogenu bz kalogenu człowiek się składa
Kosci skóra chrząstki to wszystko to głównie kalogen.
A roślinne jak np
Gluten to bialko antyodzywcze..
Soja gdyby nie estrogeny to i może bym się skusil..
  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4100 postów
  • Pomógł: 147
291
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:65
  • Martwy ciąg [kg]:82,5
  • Waga [kg]:70

Napisano Miesiąc temu

Re: Białka - podział - roślinne - łączenie

Ja nawet bym się nie skusił gdyby nie miała estrogenów. Fakt faktem, białko to białko, ale jednak ludzki organizm lepiej wykorzystuje proteiny pochodzenia zwierzęcego niż roślinne źródła ;)


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017