Czy mógłby mi ktoś przybliżyć na czym polega trening siłowy i czy jest dobry dla takiego kogoś jak ja ( 17 lat, 180 cm i 70 kg), słyszałem też że Szóstka Weidera to dobry sposób na wyrobienie mięśni brzucha, Czy to prawda, opłaca się męczyć? Z góry dzięki za wszelkie odp.
Trening siłowy i Szóstka Weidera
Napisano Ponad rok temu
Musisz mieć na uwadze, że Szóstka Weidera mocno obciąża kręgosłup. Brzuch najlepiej ćwiczyć na drążku podciągając nogi Poza tym każdy ma sześciopak pod warstwą tłuszczu. Ćwiczeniami możesz je tylko uwypuklić.
Napisano Ponad rok temu
Trening siłowy polega na wykonaniu danej pracy przez mięsień. Wykonując poprawnie trening siłowy uszkadzamy włókna mięśniowe, które podczas procesu regeneracji powiększają się - rozbudowa muskulatury.
Nie polecam A6W, jest to program bardziej wytrzymałościowy, mięśni brzucha raczej nam nie zbuduje. Duża część osób stosując go narzeka na ból w odcinku lędźwiowym.
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
A czy mógłby mi ktoś przedstawić plan takiego treningu siłowego? I podać jakieś dobre ćwiczenie na brzuch które mogę wykonać w domu bez żadnego sprzętu?
Napisano Ponad rok temu
Ogólnie masz dostęp do siłowni czy chcesz ćwiczyć tylko w domu bez specjalistycznego sprzętu?
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Mam dostęp do siłowni ale poza siłownią dużo jestem na działce gdzie siłowni nie ma.
Napisano Ponad rok temu
Ile razy w tygodniu jesteś w stanie chodzić na siłownie?
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Zwykle chodziłem od poniedziałku do czwartku a w piątek jechałem na działkę na weekend
Napisano Ponad rok temu
4x w piątek po szkole jechałem ale zawsze w weekend mogę poćwiczyć tylko bez żadnego sprzętu wtedy
Napisano Ponad rok temu
Jaki jest twój staż treningowy?
Jaki trening wykonywałeś do tej pory?
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Trenuję 2 miesiące zwykle w pon robiłem brzuch wtorek klatka środa plecy nogi czwartek biceps
Napisano Ponad rok temu
Ale rozpisz nam to dokłądnie. Powtorzenia, ćwiczenia oraz serie
Zapraszam również do założenia u nas DZIENNIKA TRENINGOWEGO prowadząc dziennik szybciej będziesz notował postępy.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
(Ogólnie wszystko robiłem w czterech seriach po 15,12,12,10)Robiłem brzuszki na dwóch ławeczkach, unoszenia nóg na drążku wiszenie z nogami w górze na drążku i jeszcze nie wiem jak to się nazywa ale siedzi się na płaskiej ławeczce i zgina i się prostuje cały tułów. We wtorek wyciskanie na ławeczce pochylonej w dół w górę i płaskiej oraz tu też nie wiem jak to się nazywa ale leżałem na ławeczkach z ciężarkami i tak jakby rozciągałem klatkę rozpiętki? z tym mi się to kojarzy i to też na 3 ławeczkach i na koniec ćwiczenie na takim przyrządzie do klatki gdzie siedziałem i robiłem to samo co z ciężarkami tylko na siedząco. W środę przysiady ze sztangą podciągałem koniec sztangi w przysiadzie przyciągałem linkę w siadzie płaskim i unosiłem tułów z opadu (takie nazwy w necie znalazłem) W czwartek uginanie ramion ze sztangą na modlitewniku i stojąc uginanie z ciężarkami stojąc i na modlitewniku i w siadzie (w sensie że opieram ciężarek o udo i podciągamy) i jeszcze tam gdzię był drążek było takie coś że łapało się za sznurek i robiło się podobną rzecz jak ze sztangą tylko inny uchwyt. Wszystko w każdy dzień poprzedzała rozgrzewka 10 min. Sorry za brak profesjonalnych nazw ale dopiero raczkuję w tym sporcie. Mam nadzieję że wszytko opisałem w miarę zrozumiale i liczę na pomoc.
Napisano Ponad rok temu
Rozpisz to czytelnie to tego czytać nie idzie.
Ponadto brakuję barków oraz tricepsu
TKWM
Napisano Ponad rok temu
(Ogólnie wszystko robiłem w czterech seriach po 15,12,12,10)
Poniedziałek
-Robiłem brzuszki na dwóch ławeczkach,
-unoszenia nóg na drążku wiszenie z nogami w górze na drążku
-jeszcze nie wiem jak to się nazywa ale siedzi się na płaskiej ławeczce i zgina i się prostuje cały tułów.
wtorek
-wyciskanie na ławeczce pochylonej w dół w górę i płaskiej
-tu też nie wiem jak to się nazywa ale leżałem na ławeczkach z ciężarkami i tak jakby rozciągałem klatkę rozpiętki? z tym mi się to kojarzy i to też na 3 ławeczkach
-i na koniec ćwiczenie na takim przyrządzie do klatki gdzie siedziałem i robiłem to samo co z ciężarkami tylko na siedząco.
W środę
- przysiady ze sztangą
-podciągałem koniec sztangi w przysiadzie
- przyciągałem linkę w siadzie płaskim i unosiłem tułów z opadu (takie nazwy w necie znalazłem)
W czwartek
-uginanie ramion ze sztangą na modlitewniku i stojąc
-uginanie z ciężarkami stojąc i na modlitewniku i w siadzie (w sensie że opieram ciężarek o udo i podciągamy)
-i jeszcze tam gdzię był drążek było takie coś że łapało się za sznurek i robiło się podobną rzecz jak ze sztangą tylko inny uchwyt.
Wszystko w każdy dzień poprzedzała rozgrzewka 10 min. Sorry za brak profesjonalnych nazw ale dopiero raczkuję w tym sporcie. Mam nadzieję że wszytko opisałem w miarę zrozumiale i liczę na pomoc. Mam nadzieję że już jest lepiej tak robiłem.
Napisano Ponad rok temu
Twój plan jest nie kompletny i zawiera dużo błędów.
Polecam na początek plan Kevina - jest on bardzo dobrze opisany
http://forum-kultury...y-dla-amatorów/
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Dzięki na pewno skorzystam. A mógłbyś mi jeszcze podać jakieś ćwiczenia żebym mógł w domu porobić, nie mam żadnego sprzętu poza ciężarkami
Użytkownik Shaiva edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jakim sprzętem treningowym dysponujesz?
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Jedynie ciężarki ale myślę że jak się je dobrze złączy to i gryf z nich wyjdzie Obciążenia mam do 60 kg póki co 10 na jedną rękę to dużo więc jeszcze zapas jest