Co zrobić, aby ćwicząc z ciężarem własnego ciała zwiększyć siłę w znaczący sposób?
Kalistenika
Napisano Ponad rok temu
Najlepiej poprzez podniesienie poziomu trudności danego ćwiczenia, jeśli jest to oczywiście możliwe. Jakim planem obecnie trenujesz?
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Najlepiej poprzez podniesienie poziomu trudności danego ćwiczenia, jeśli jest to oczywiście możliwe. Jakim planem obecnie trenujesz?
Obecnie mój plan wygląda tak, że trenuje 6 razy w tygodniu. Na duże partie mięśniowe robię 12 serii, na małe 6. Każdą partie mięśniową trenuje 2 razy w tygodniu.
1.Dzień - plecy, biceps.
12x4 podciągnięcia w 3 różnych chwytach.
3x15 mostki.
2.Dzień - klatka, triceps.
12x16 pompek w 3 różnych wariantach.
4x20 wyciskanie odwrotne .
1x10 specjalny warian pompek
3.Dzień - nogi
12x20 przysiadów w różnych wariantach.
1x20 wykroki.
Brzucha nie robię już ze względu na lordozę, a co mógłbym robić na barki to nie mam pojęcia. Chyba tylko stanie na rękach przy ścianie.
Wiem, że robię stosunkowo mało podciągnięć, ale na więcej właśnie nie mam siły.
Napisano Ponad rok temu
Na barki polecam stanie na rękach i pompowanie. Możesz tez spróbować odwrotnie robić, ale to potrzebujesz kogoś do pomocy chodzi o to, by stanąc na rękach normalnie druga osoba musi Ci pomóc odwrócić się do ściany czyli nie jak normalnie tyłem jesteś ustawiony, a przodem.
Wygląda to tak robisz stanie na rękach druga osoba łapie Cię za nogi, odchodzisz od ściany po czym odwracasz się o 180' i dochodzisz do ściany. Jesteś ustawiony przodem i pompujesz.
Ogólnie niebezpieczne ćwiczenie, ale z opini kolegów słyszałam, że jedne z najlepszych na barki kiedy ćwiczysz na własnym ciężarze.
Napisano Ponad rok temu
Wyciskanie odwrotne sztangi - łapiesz sztange podchwytem i wyciskasz ( w kulturystyce prawie nie przydatne w kalistenice często stosowane)
Mostki to te które robiło sie w podstawówce na wf-ie, nie znam odpowiednika ćwiczenia siłowego z taką sama nazwą lub podobną
Mateusz Pawlak