Skocz do zawartości


Zdjęcie

Tips & Tricks


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

firefly
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1838 postów
  • Pomógł: 0
169
Bardzo Dobra
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:od połowy 2007
  • Wzrost [cm]:172

Napisano Ponad rok temu

Tips & Tricks
Wiadomo, że jedząc dzień w dzień to samo, wszystko szybko się nudzi. Dlatego postanowiłem założyć temat, w którym każdy może podać swoje sposoby urozmaicania posiłku. Zaczynam:

RYŻ

*niedogotowany/ugotowany - niedogotowany jest twardszy, trochę inaczej smakuje
*przyprawa do kurczaka - posypujemy nią ryż, i mieszamy. Jest pikantny, trochę pachnie kurczakiem
*biały/brązowy - również różne smaki, moim zdaniem lepszy brązowy
*dodatek groszku/kukurydzy/czerwonej fasoli - około pół puszki na 1 worek ryżu. Polecam
*smażenie - smażymy przez chwilę ryż w oliwie, też zmienia jego smak, ale taki ryż jest bardziej sycący
*sos - można kupić w każdym sklepie, np meksykański

KURCZAK

*przyprawy - tutaj można dużo kombinować, jak kto lubi
*smażenie/gotowanie/pieczenie - co tu dużo mówić, forma obróbki też zmienia smak
*wielkość kawałków - wbrew pozorom też wpływa na smak, małe kawałki są bardziej chrupiące (przy smażeniu)
  • 0
Pomogłem? Daj plusa:)

Kawałek na ten tydzień:

http://www.youtube.com/watch?v=Zq64GRGpLQc

M_arcin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 129 postów
  • Pomógł: 0
8
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Siatkówka zawsze na 1. miejscu
  • Staż [miesiące]:Z żelastwem od 2006 r.
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:92

Napisano Ponad rok temu

Re: Tips & Tricks
jeżeli o ryż chodzi, to ja rozwiązałem sposób trochę inaczej. Robię risotta, na różne sposoby. raz mediolańskie, raz z pomidorami, innym razem z jabłkiem i ananasem, a jeszcze kiedy indziej z samym rosołkiem. multum możliwości, wystarczy zakupić jakąś książkę kuchni włoskiej.

Co do kuraka, nie jestem takim purystą, że jem tylko drób. Natomiast, jeżeli miałbym już urozmaicać, to tutaj znowu należy posłużyć się książką kucharską. w empiku można kupić takie małe książeczki, rozmiaru A6, np. kuchnia azjatycka, dania z woka. świetna sprawa, dla każdego, no i takie dania nie są czasochłonne. Sam, jak robię na szybko, to 1 cebula, 2 ząbki czosnku, marchewa, przyprawa curry, na WOKa, a żeby nie było suche, to wlewam 1 szklankę bulionu z rozrobioną mąka ziemniaczaną. robi się taki śmieszny gęsty sosik. 5-10 min i po sprawie ( to zależy, ile kto obiera cebule i czosnek :), ja pracowałem jako pomocnik kucharza, 30s i gotowe :coffee: )
  • 0
Atlas ćwiczeń

-US-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1362 postów
  • Pomógł: 0
20
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Wzrost [cm]:173
  • Waga [kg]:82

Napisano Ponad rok temu

Re: Tips & Tricks
Ryż:
Gotujemy ryż z kostką rosołową następnie odsączamy i wkładamy na patelnie.
Dodajemy jajka i smażymy do ścięcia się jaj.

Kurczak:
Kroimy pierś w kostki i wykładamy do miseczki.
Dodajemy musztardę (1 łyżka na 100g)i odrobinę degusty/warzywka.
Mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut żeby się zamarynowało.
Następnie smażymy na patelni przewracając równomiernie mięso, żeby się nie przesmażyło.

Oba przepisy są dobre i szybkie w przygotowaniu.

Smacznego :coffee:
  • 0

 

 


M_arcin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 129 postów
  • Pomógł: 0
8
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Siatkówka zawsze na 1. miejscu
  • Staż [miesiące]:Z żelastwem od 2006 r.
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:92

Napisano Ponad rok temu

Re: Tips & Tricks
nie wiem czemu, ale nie mogę wyedytować posta. ten bulion z mąką, to z kukurydzianą, to po pierwsze, a po drugie należy wlać pod koniec smażenia, jak już mięso jest dobre i zredukować ( poczekać aż trochę wody wyparuje )
  • 0
Atlas ćwiczeń



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024