Witam z tej strony Marcel. Mam 17 lat , 173 cm wzrostu , waga 66-68 kg , zacząłem ćwiczyć na siłowni jakieś 2 miesiące temu, 100 % na czysto ,zero odżywek , mam plan ,żeby zacząć brać aminokwasy , białko i monohydrat kreatyny , lecz jest jeden podstawowy problem mianowicie - dieta. Staram się jeść jak najmniej tłustych rzeczy, dużo białek , dużo ryżu, makaronu no i przede wszystkim kurczak. Lecz nie satysfakcjonuje mnie to zbytnio. Potrzebuje normalnej diety , dzięki której wyjdzie ta rzeźba . Nie chce ważyć więcej jak 75kg , zależy mi 100% na rzeźbie a nie na masie . Proszę o pomoc , pozdrawiam
pomóżcie ułożyć mi dietę
Napisano Ponad rok temu
Cześć. Żeby zrobić rzeźbe to najpierw musisz nabrać masy. Taka reguła, po prostu nie będziesz miał czego rzeźbić. Potrzebna Ci będzie dieta z dodatnim bilansem kalorycznym. Na sam początek zacznij od obliczenia swojego zapotrzebowania na energie - tutaj masz wzór - http://forum-kultury...-na-kcal/page-2 ostatni post na dole.
Do otrzymanego wyniku dodaj 200kcal i pod tą sume będziesz musiał ułożyć sobie diete. Makroskładniki mają wyglądać tak - 50% węglowodanów, 30% białka, 20% tłuszczy (tak mniej więcej oczywiście). Przykładowe schematy diet na mase znajdziesz tutaj - http://forum-kultury...-diety-na-masę/ Możesz wzorować się na nich przy układaniu swojej, własnej diety. Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało, postaramy się na wszystkie odpowiedzieć.
Napisano Ponad rok temu
No dzięki za pomoc , własnie skończyłem obliczać wszystko i wyszło mi to tak :
Kalorie 3200
Białko 154 g
Tłuszcz 106 g
Węglowodany 408 g
Teraz zaczynam bawić się z dietą !
Napisano Ponad rok temu
To czekamy az wkleisz to co ułozysz
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Weź to rozpisz jak należy, bo tego nie da się rozczytać. Podaj tylko gramature produktów (ile waży), nie musisz pisać kaloryki posiłków, wystarczy że napiszesz podsumowanie całej diety.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Obliczyłem ile wyjdzie kalorii z tego wszystkiego wychodzi +/- 3570
Napisano Ponad rok temu
Wyrzuć ten chleb i te grahamki, i wybierz jakieś lepsze źródło węglowodanów, np. ryż (jakikolwiek), makarony durum i pełnoziarniste, kasze, lub pieczywo orkiszowe/pełnoziarniste. W 1 posiłku brak białka, w 3 daj jakiś ryż/makaron i mięso, 5 za mało białka i niezbyt wartościowy makaron.
Napisano Ponad rok temu
Okej, wielkie dzięki za pomoc, poprawiłem jak kazałeś
Teraz tylko nadszedł czas by trzymać się diety ! Piona!
Napisano Ponad rok temu
Ciemne pieczywo z dobrej piekarni (pieczywo) zdecydowanie lepsze niż makaron durum. pozdro
Wybieram produkty lokalne, sezonowe, świeże.
Siła Człowieka nie Polega na tym, że Nigdy nie Upada, ale na tym, że Potrafi się Podnosić.