Nie o kung fu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Od dłuższego czasu wstawiasz tutaj tylko swoje komunikaty organizacyjne i gołe linki, bez Twojego komentarza, do jakiś tekstów po angielsku (nie wszyscy tutaj znają i jest to chyba wbrew regulaminowi), gdzie jeśli nawet rozwinie się dyskusja, nie raczysz tego dalej komentować. Nie raczysz też komentować tematów wstawionych przez innych, np. przeze mnie.
Ja się tu ostatnio wysilam, aby podtrzymać życie tego podforum, tak z sentymentu i dla dobra ogólnego. Wklejam różne rzeczy (moim zdaniem cenne) i też komentuję.
Tomasz odpowiada z łaski, jakby już mu się nie chciało, a Ty w ogóle.
A ja jestem ciekaw szczegółowych opinii i Tomasza i Twoich, ciągle mogę się czegoś cennego dowiedzieć. Bardzo oczekiwałem Twojej opinii o materiale Carla Cestarii, czy komentarza o Huraganowym Boksie.....
No chyba że moje tematy i komentarze nie są warte odpowiedzi....
W takim razie proszę założyć sobie podpięty temat pod nazwą "Tablica Ogłoszeń i przypominamy, ze istniejemy" i nie zawracać głowy, a to podforum zdechnie do końca.
Napisano Ponad rok temu
wypisywałeś od lat cytaty z Wang Xiangzhai`a, że - tak w kompilacji -"Yiquan jest żywym, elastycznym, czerpiącym z różnych źródeł i ciągle rozwijającym się systemem walki".
No i gdzie to rozwijanie? Czerpanie z różnych źródeł i porównywanie do osiągnięć innych ludzi?
Gdybyś uważnie przejrzał materiał z Carlem Cestari, to może byś się trochę konstruktywnie zdziwił, i np. dostrzegł to, że uderzanie w ręce przeciwnika w ciasnej gardzie nie jest żadnym oryginalnym, odkrywczym pomysłem Yiquan, bo Carl Cestari prezentował to w latach 80-tych (najprawdopodobniej nie znając Yiquan ;-) )
Jest tam więcej bardzo cennych rzeczy, wartych pewnie zaadaptowania, no chyba że wszystko już się wie lepiej i "to nie pasuje do naszego stylu, który ma w tym względzie znacznie lepsze i bardziej kompleksowe rozwiązania"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jak ty byś widział rozwój umiejętnosci na przykład według twojej wizji?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wiem, że tak masz.
Ja to rozumiem, i nie mam pretensji.
Moja wypowiedź była skierowana głównie do Sportsport.
Napisano Ponad rok temu
Popieram charakter badawczy spotkań yiquan, ale żeby on zaraz coś rozwijał .. zwłaszcza tak wąskim gronie uczestników ...No nie ma sensu przeciągać tej liny ;-) Z tego co widze w regulaminie to spotkania te maja charakter badawczy. Jego regulamin ,jego cele rozwijania umiejetności uwzględnionych w treningu yiquanu.Ale charakter spotkań dość otwarty.Przewijają sie chętni i z tai chi,iliq chuanu,chuojiaofanzi.
A jak ty byś widział rozwój umiejętnosci na przykład według twojej wizji?
To ostatnie pytanie to do mnie ? Jeśli tak to formuła przedstawiona w kolejnym poście mało mi odpowiada bo: jeśli są kaski z ochroną twarzy to po co jakiekolwiek rękawice ? - w wing chun dużo jest pracy nadgarstków - rękawice czy inne owijacze eliminują ten element, poza tym niepotrzebnie pozwalają uderzać mocniej a po co ? Jeśli chcą full kontaktu to i kaski trzeba zdjąć - po co narażać mięśnie karku na urazy i przeciążenie mocnymi strzałami. Ochraniacz tułowia i piszczeli ? w jakim celu wszak to już nie trening - a jeśli trening, to coś nie tak z nazwą tego materiału ... Czyż nie chodzi właśnie o prowokowanie odsłon poprzez markowanie czy szybkie ataki w inne części ciała, naturalnie najlepiej te nie chronione przez ochraniacze a jednocześnie dość bezpieczne - jeśli są chronione to trochę bawimy się jak semi kontakt a chyba panom na klipie o to nie chodziło
czy ktoś widział w tym klipie wing chun - byłbym wdzięczny za znaczniki czasowe - sorry przejrzałem pobieżnie noc zarwana na porodówce ale syn jak dąb wybaczcie więc nieco składnie i chaos posta
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Lee-73 rękawice przy kaskach używamy żeby chronić dłonie, w klubie próbowaliśmy bez i plastik tnie palce. W innym temacie pisałeś i Fight for Life w tym roku będzie w Giżycku moze będzie ci blizej sorki za off top
No właśnie ale rękawice w boksie i owijki dłoni też są by chronić dłonie - ciekawe po co gdy na ulicy w realnej sytuacji takich luxusów raczej na dłoniach nie będzie ... I tu szacunek dla Bareknuckle Boxu - czy jak się to pisze ....
Co do pociętych palców to jak Wy uderzacie, że palce tnie - trzeba albo zmodyfikować technikę, uderzać słabiej albo po prostu zmienić kaski na takie
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
też potrafią piąchę czy dłoń okaleczyć, ale nie chodzi o to by robić full contact - bo do tego trzeba podejść bez kasków i napiętników czy innych owijek jak wyżej pisałem - za to pozwala to używać takich technik jak bill jee, jut sao, tarn sao ipon ken, nakadaka ken, pięść feniksa czy innych wymagających niestandardowego ułożenia dłoni, palców lub ruchów nadgarstkiem. Naturalnie nie po to by uderzać tak w kask, ale w pozostałe, nie osłonięte jakimkolwiek ochraniaczem, części ciała (chyba nie muszę pisać gdzie dokładnie ;-) )
Co do fight 4 life to zawsze mi blisko na imprezę o takim szczytnym celu - jeśli tylko żona i syn wyrażą zgodę ... stawię się jak onegdaj w grodzie Kraka
Dobranoc - padam po porodówce :peace:
Napisano Ponad rok temu
A jak pięści układamy to widziales na FL w Krakowie po karatecku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No tak myślę że teraz jednak ochraniacze będą Ci potrzebne,na pewno te na uszy ;-)
Witaj Żwirku, stary przyjacielu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hm a widziałeś tytuł filmiku ? Второй Открытый Чемпионат России по Вин Чун. Albo jeszcze inaczej skoro nie chodziło o win czun po cholerę tak nazwali tą imprezę - może wiesz ?Jeszcze do kolegi lee 73,dalej nie wiem dlaczego ma być widać dlaczego to jest wing chun lub inny styl :roll:
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Seminarium Ving Tsun - Warszawa 17-18.05.2014 r.
- Ponad rok temu
-
Huraganowy Boks
- Ponad rok temu
-
Kolejne spotkania sparingowe
- Ponad rok temu
-
Bydło z UFC
- Ponad rok temu
-
Seminarium Ving Tsun - Warszawa 12-13.04.2014 r.
- Ponad rok temu
-
Dan Docherty - walka w Malezji 1980
- Ponad rok temu
-
trening / sparing kije i włócznia w warszawie
- Ponad rok temu
-
O walce w chińskich sztukach walki
- Ponad rok temu
-
Seminarium Ving Tsun - Warszawa 15-16.03.2014 r.
- Ponad rok temu
-
Powrót Kung Fu… Pandy?
- Ponad rok temu