Skocz do zawartości


Zawartość użytkownika pey

Odnotowano 96 pozycji dodanych przez pey (Rezultat wyszukiwania ograniczony do daty: Rok temu )


Według typu zawartości

Filtruj


Sortuj według                Sortuj  

#392173 chętni moderatorzy

Napisano przez w Ponad rok temu w Rozmowy nie na temat

Poszukuje chętną osobę, która chce udzielać porad związanych konkretnie z:

- bieganiem
- rozciąganiem
- gimnastyką
- odchudzaniem


... w serwisie http://poradnik-kulturystyczny.bo.pl

Chętnych proszę o kontakt pey@op.pl
lub

gg nr. 2658647

Pozdrawiam



#379770 co daja koksy?

Napisano przez w Ponad rok temu w Sterydy i Prohormony

Wpływ działania sterydów na funkcjonowanie wątroby
Wątroba jest największym gruczołem ustroju, jest ośrodkiem przemiany materii w organizmie, wydziela żółć niezbędną do trawienia tłuszczów, reguluje przemianę białek i cukrów oraz przemianę acetową. Magazynuje okresowo glikogen, tłuszcze i białka. Ponadto dezaktywuje substancje, które mogły by zagrażać organizmowi. Do takich substancji należą sterydy. Ogólnie można powiedzieć, że krótkotrwałe zaburzenia funkcjonowania wątroby są odwracalne. Doustnie brane sterydy w dużych ilościach mogą powodować zmiany w strukturze wątroby.

Podwyższone ciśnienie krwi
W powstaniu nadciśnienia tętniczego dużą rolę odgrywają czynniki genetyczne, psychoemocjonalne, nerkowe i hormonalne. Nadciśnienie powoduje zmiany: w układzie krążenia (przerost lewej komory serca, w mózgu (udary),w nerkach (stwardnienie). Objawy kliniczne to bóle głowy, pogorszenie wzroku, niewydolność układu krążenia, zawał serca, udar mózgu i niewydolność nerek. Wielu kulturystów stwierdza, że podczas brania sterydów, ciała ich stały się miękkie i opuchnięte. Powodem tego jest nagromadzenie wody w organizmie, bezpośrednią tego przyczyną jest podwyższony poziom we krwi sodu i potasu. Serce kulturysty biorącego sterydy jest obciążone ponieważ następuje bardzo szybki przyrost masy mięśniowej. Krew staje się gęsta i ciężko płynie w naczyniach krwionośnych, a więc serce musi ciężko pracować. Po odstawieniu sterydów parametry wracają do normy. Po bardzo długim braniu sterydów pozostaje możliwość, że ciśnienie krwi nie znormalizuje się i zmiany w układzie krwionośnym mogą okazać się nieodwracalne.

Zmiany w systemie hormonalnym
Hormony przenoszone są przez krew i mogą wywierać wpływ na wszystkie tkanki wrażliwe na ich działanie. Układ hormonalny stanowi obok układu nerwowego podstawowy układ regulacyjny w organizmie. Hormony spełniają w nich rolę chemicznych przekaŹników informacji. Podczas przyjmowania sztucznego hormonu z zewnątrz organizm nie produkuje lub produkuje w niewielkich ilościach hormony gonadropowe (FSH,ICSH). Może to doprowadzić do niepłodności np.: zaburzenia wzwodu prącia, zaburzenia wytrysku, zaburzenia popędu płciowego. Zaburzenie czynności jąder polega na niewydolności czynności komórek śródmiąższowych i układu kanalików plemnikotwórczych. Podczas brania PRIMOBOLANU dochodzi do zaburzenia czynności jąder. Jednakże po odstawieniu sterydów czynności wracają do normy. Branie sterydów w przedłużających się okresach czasu jest niewskazane gdyż istnieje możliwość, że organizm nie zregeneruje się całkowicie.

Pobudzona agresywność
Testosteron powoduje, że mężczyŹni są agresywniejsi od kobiet, które w bardzo małych ilościach produkują ten hormon. Sterydy o bardzo silnym działaniu androgennym pobudzają agresywność u biorących. Ta wewnętrzna siła daje sportowcom bodŹce do jeszcze cięższego treningu. W przypadkach nadmiernej agresywności należy bardzo łagodnie przerywać branie leku aby nie wpaść w depresję.

Powiększenie sutek
Powiększenie sutek jest bardzo często sprawą dziedziczną. Często w okresie dojrzewania sutek powiększa się przybierając kształt pączka. Jest to rzecz normalna. Powodem tego jest wydzielanie przez organizm estrogenu - z czasem objawy te znikają. Początkiem przerostu gruczołu jest ból sutka i nadwrażliwość brodawki, w póŹniejszym czasie gromadzenia tkanki tłuszczowej. Często te objawy pojawiają się podczas brania silnych androgenów w dużych ilościach (TESTOSTERON PROLONGATUM, ANAPOLON).
Fachowym wyrażeniem przerostu sutka jest - GINEKOMASTIA.

Wpływ na układ krążenia i pracę serca
Faktory krzepnięcia krwi są niekiedy zmienione. Przemiana glukozy, trójglicerydów i cholesterolu doznała uszczerbku, co może prowadzić do stwardnienia tkanek. Również poziom glukozy może obniżyć się (bardzo niebezpieczne dla diabetyków). Zwiększone wydzielanie insuliny może także prowadzić do stwardnienia tętniczek.
KORTYZOL to hormon nadnerczy. Wykazuje wielokierunkowe działanie na przemianę węglowodanów, tłuszczów i białek, wpływa na przemianę wodno-elektrolitową oraz na układ krwiotwórczy. KORTYZOL jest głównym, hormonem stresowym organizmu. Podniesiony poziom tego hormonu we krwi pozwala atletom ciężej trenować (kolaże dostają go podczas długich i trudnych wyścigów). Jego zażywanie niesie kilka małych niekorzyści.
Zatrzymanie elektrolitów i wody w organizmie - konsekwencją tego jest podwyższone ciśnienie krwi, uszkodzenie struktur tkanki łącznej (zrywanie ścięgien). Te nieprawidłowości mogłyby wytłumaczyć dlaczego sportowcy wolą zażywać doustne sterydy. Po odstawieniu tych sterydów normalizują się wartości krwi. (Choroby serca i naczyń krwionośnych są w krajach Europy Zachodniej najczęstszą przyczyną zgonów).

Efekty maskulinizacyjne
Androgenne efekty sterydów są następujące: rozrost pęcherzyków nasiennych, członka, prostaty (gruczołu krokowego), zgrubienie strun głosowych (obniżenie głosu), gęściejszy zarost, powiększenie tkanki tłuszczowej i zwiększony popęd seksualny. U młodocianych przyśpieszone dojrzewanie kostne, co ciągnie za sobą redukcję dziedzicznego wzrostu. Kobiety (zwłaszcza młodsze) mogą doświadczyć podobnych objawów i może wystąpić opóŹnienie lub wstrzymanie miesiączki. Po odstawieniu sterydów miesiączka wróci do normy ale inne objawy nie mijają. Zmiany są nieodwracalne.
Niektórzy kulturyści mogą zaobserwować wzrost owłosienia na ciele przy utracie włosów na głowie, przerost brody.

Szkody w tkance łącznej
Wprawdzie nie ma na ten temat jeszcze żadnych naukowych prac ale doświadczenie pokazuje, że anaboliki zwiększają skłonność do kontuzji tkanki łącznej. Szczególnie na tę uwagę powinni uważać początkujący kulturyści, u których następuje szybki przyrost mięśni. Tkanka łączna u młodych kulturystów jest jeszcze nie przygotowana na duże obciążenie. Aby zapobiec takim kontuzjom radzi się przed pierwszym użyciem steroidów trenować rok lub dwa by przygotować stawy i ścięgna na duże obciążenia.
Długoletni ciężki trening znacznie skraca karierę. Warto co jakiś czas (kilka miesięcy) zmieniać trening na półciężki lub lekki aby oszczędzać stawy.

Zwiększona podatność na infekcje, utrata wagi i siły podczas brania sterydów
Uboczne działania podczas brania sterydów można by wytłumaczyć tzw. negatywnym bilansem azotowym. Po odstawieniu sterydów organizm nie jest w stanie przywrócić normalnego poziomu hormonów organizmie. W międzyczasie organizm traci dużo białka, z tego powodu regeneracja jest niewystarczająca. Po odstawieniu sterydów organizm Źle znosi długi i ciężki trening. Właściwym wyjściem jest zredukowanie treningu dając wypoczynek psychice i całemu organizmowi. Choc są osoby, które twierdzą, że gdy odstawili sterydy i nie zmniejszyli treningu większemu spalaniu ulegała tkanka tłuszczowa, co jednak wydaje się wątpliwe. Każdy kulturysta powinien słuchać głosu swojego organizmu i odpowiednio reagować. Doświadczenie zdobywa się po wielu kuracjach.

Bóle i nieruchomości w stawach
Staw to ruchome połączenie stykających się kości. Powierzchnie stawowe kości powleka chrząstka, a stykające się końce kości otacza błoniasta torebka stawowa. Często zauważa się, że po odstawieniu sterydów stawy są sztywne i bolą w trakcie treningu. Niewiadomo jeszcze jakie są tego przyczyny ale wszystko wskazuje na to, że ewentualnych powodów należy szukać w ujemnym bilansie azotowym. Bolesność stawów może trwać do 3 miesięcy.



#379768 Trening na Klatę z górnym priorytetem;D

Napisano przez w Ponad rok temu w Trening dla początkujących

standard...



#379767 zwykłe płatki !

Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta

njlepsze zwykle...duzo mająwartości, polecam tez owsiane



#372136 Posiłek po treningowy ??

Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta

jedz zaraz po treningu
maksymalny odstęp czasu to ok 15 ...a 30 minut a godzina to przesada!



#371998 pytanie

Napisano przez w Ponad rok temu w Trening dla początkujących

zależy jaką ma wydajność...czy warto skupiac się na bicepsie i tricepsie i źle później trenować inne partie? brak siły do tego prowadzi i za krótki odpoczynek

w wiekszych odstepach czasowych np co 3 dni

- teraz Ty dobrze prawisz:)



#371997 Meta+Oma

Napisano przez w Ponad rok temu w Sterydy i Prohormony

minimalna po omce?



#371992 Meta+Oma

Napisano przez w Ponad rok temu w Sterydy i Prohormony

z tym sie zgodze. Podstawa to utrzymanie tego co sie osiągnęlo , czyli dobra dieta podczas kuracji i po jej zakończeniu. Będzie retencja ale spadek mniejszy.



#371991 deka + tesc dobre czy złe

Napisano przez w Ponad rok temu w Odżywki i Suplementy

Bez sensu - start z koksem ? nie chce znać zakończenia - porażka



#371988 zajechana betina

Napisano przez w Ponad rok temu w Rozmowy nie na temat

i to jest głupota ludzka - bublikacja w necie1 Mogli chociaż tablice pościągać! Jestem ciekawy czy to Policja sprawdza na necie te filmiki czy ludzie donoszą? :zdziwko:



#371987 Dzienik

Napisano przez w Ponad rok temu w Dzienniki treningowe

słaby trening bicepsu :zalamany:



#371985 Meta+Oma

Napisano przez w Ponad rok temu w Sterydy i Prohormony

za duża retencja, potrzebny dobry odblok, najwiekszy spadek jest własnie po tym połaczeniu. Osobiście w tym wieku jak juz sie decydujesz na koks to połącz metke + nitrobolon z dobrą dietą białkowo-węglowodanową. Gwarantowany przysrost masy przy minimum treningu.



#371984 Gorzka czekolada

Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta

Tłuszcz tez potrzebny! A taką tabliczke to ok. 30 min przed treningiem.



#371981 pytanie

Napisano przez w Ponad rok temu w Trening dla początkujących

czy moge cwiczyc na jednym treningu biceps i triceps i

---dobre jest połączenie bicepsu z tricepsem podczas jednego treningu - daje dobre rezulataty, efekt napompowania a także zmęczenie mięśni. Doradze Ci jednak połączenia klatka + triceps ( według tej kolejności) a plecy + biceps. Nie chodzi o to any odrzucić Twoje wcześniejsze połaczenia bibepsu i tricepsu ale zamiane kolejności tzn. podczas jednego miesiąca treningowego jedziesz według jednego sposobu czyli biceps+ triceps a w nastepny łączysz triceps z klatką a biceps z plecami. Duże znaczenia dla mięśni ma od czasu do czasu zmiana w treningu i kolejności wykonywania ćwiczeń. Jest to impuls dla mięśni - bo dzieje się coś nowego.

czy moge cwiczyc biceps w sobote i poniedzialek??

---Nie! Ćwicz każdą partię raz w tygodniu! Nie trudno o spalenie mięśni, zresztą podwójny trening każdej partii czy nawet samego tricepsu i bicepsu przełoży się na mniej efektywny trening innych partii mięśni które ćwiczysz, gdyż nie wykonasz ich poprawnie bo braknie sił lub będziesz czuł ból w ramionach.

Podam Ci tu przykładowy plan treningowy
http://mojtrening.w.... ... niowy.html
Pozdrawiam



#371715 Serwatka źródłem białka

Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta

Coraz więcej ćwiczących odkrywa, że serwatka jest nadrzędnym źródłem białek.
nie są oni w tym przekonaniu osamotnieni. Poważne badania również podkreślają wartości tego ubocznego produktu (powstającego podczas wytwarzania serów) jako środka mającego wpływ na wzrost mięśni. Zanim jednak ktokolwiek będzie w stanie w pełni wyciągnąć korzyści ze spożywania białek serwatki powinien zapoznać się z naukową dokumentacją dotyczącą dziennego zapotrzebowania na białka.
Badania naukowe potwierdzają to, co ćwiczący głosili już od dawna: że potrzebują oni dużo więcej białek niż przeciętne nie zajmujące się sportem osoby.

Nawet w konwencjonalnych, profesjonalnych, kołach eksperci zgadzają się obecnie z tym, że dzienna dawka białek dla sportowców z dyscyplin siłowych i kulturystów powinna wynosić 1,8 g na każdy kilogram wagi ciała. Jest to 225% więcej od obecnie rekomendowanej dziennej dawki.

Pamiętacie co to są rekomendowane dawki? Są to te fikcyjne wielkości do których (wielokrotnie niedoszkoleni) tak zwani eksperci zawsze odnoszą, kiedy chcą powiedzieć co nam potrzebne, jeśli chodzi o środki odżywcze - niezależnie od tego jak się trenuje.



#371714 Zestawienie Treningu

Napisano przez w Ponad rok temu w Trening dla początkujących

Złe zestawiwnie!
Na forum masz dużo planów treningowych

masz tu przykładowy plan 4-dniowy
http://mojtrening.w.... ... niowy.html
Pozdrawiam



#371626 Gorzka czekolada

Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta

Antyoksydanty w gorzkiej czekoladzie


Gorzka czekolada, a konkretniej zawarte w niej kakao jest zasobna w związki nazywane bioflawonoidami, które korzystnie wpływają na stan układu krążenia.

U osób ze skłonnością do nadciśnienia zmniejszają ryzyko wylewu i zawału. Kakao działa jak widać podobnie do czerwonego wina. Na tym nie koniec jego zalet. Jak wiele z nas na pewno już zauważyło jedzenie czekolady poprawia nastrój. Dzieje się tak dzięki obecności w niej fenyloetyloaminy - związku wydzielanego także w stanie zakochania. Słodka tabliczka zawiera też magnez. Bardzo ciemną czekoladą nie należy się jednak objadać. Po pierwsze ze względu na jej kaloryczność, po drugie, ponieważ w nadmiarze może powodować bóle głowy, po trzecie- bywa przyczyną zaparć. Trzeba delektować się nią podobnie jak dobrym, czerwonym winem, a równowartością jednego kieliszka niech będą dwie kostki smakowitej, brązowej tabliczki.

Antyoksydanty, czyli inaczej antyutleniacze. Pod tymi określeniami skrywa się ok. 600 naturalnych substancji obecnych w żywności, mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Różni je budowa chemiczna, pochodzenie, poziom aktywności, ale łączy jedno: chronią nasz organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników.

Gorzka czekolada, o wysokiej zawartości kakao, jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów. Jej zdolność niwelowania szkodliwego wpływu wolnych rodników jest dużo większa od wielu innych produktów. Warto przyjrzeć się poniższemu zestawieniu najpowszechniejszych produktów bogatych w naturalne antyutleniacze. Produkty uszeregowano w kolejności malejącej aktywności antyoksydacyjnej. Poczet otwiera witamina C, będąca czystym antyutleniaczem.

Witamina C -> witamina E -> gorzka czekolada -> mleczna czekolada -> rodzynki -> jagody -> truskawki -> szpinak -> brokuły, śliwki -> pomarańcze -> czerwone winogrona, czerwona papryka -> groszek, sałata -> pomidory, czerwone wino -> marchew, banan, jabłko -> zielona herbata -> czarna herbata

Czekolada zawdzięcza swoje właściwości inaktywacji wolnych rodników flawonoidom – antyoksydantom, w które obfituje ziarno kakaowe. Czekolada jest tym silniejszym antyutleniaczem, im więcej zawiera kakao.

Badania naukowe wskazują na kilka najbardziej obiecujących korzyści płynących ze spożywania roślinnych flawonoidów, znajdujących się m.in. w kakao:



Flawonoidy zawarte w żywności pochodzenia roślinnego opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz pomagają redukować uszkodzenia komórek
W naszym organizmie krążą dwa rodzaje cholesterolu: tzw. „dobry” cholesterol (HDL) i „zły” cholesterol (LDL). Tzw. „zły” cholesterol (LDL) ulega oksydacji przy pomocy wolnych rodników. W postaci utlenionej o wiele łatwiej tworzy tzw. płytkę miażdżycową wewnątrz naszych naczyń krwionośnych. Flawonoidy dzięki właściwościom antyoksydacyjnym ograniczają tendencje złego cholesterolu do utleniania się i odkładania się w postaci płytki wewnątrz naszych naczyń krwionośnych.
Flawonoidy roślinne pomagają redukować ryzyko tworzenia się skrzepów krwi.


Gorzka czekolada kryje więc w sobie prawdziwe bogactwo naturalnych antyoksydantów.

http://mojtrening.w....pl/nowosci.html



#371395 Katalog stron i forów kulturystycznych

Napisano przez w Ponad rok temu w Rozmowy nie na temat

http://mojtrening.w.... ... _fora.html - wrzucajcie wpisy



#371394 PLECY!!!Pomocy!!!

Napisano przez w Ponad rok temu w Trening dla początkujących

wykonuj większość tych ćwiczeń wąskim chwytem...



#371393 Cos na redukcje :/

Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta

bez sensu! - redukcaj wagi, której nie ma?!



#371249 Nowa Dieta

Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta

napisz jakie produkty Ci sie przejadły bo można by je zamienić na inne ale z tą samą wartością odżywcza lub wiekszą....



#371138 Odchudzanie

Napisano przez w Ponad rok temu w Fitness i Aerobik

Podawaj na ogromnych talerzach potrawy w niewielkich porcjach, z dodatkiem kolorowych warzyw gotowanych na parze.

Takie dania wyglądają i smakują znacznie lepiej, dzięki optycznemu wrażeniu: wielki talerz zdaje się niemal pusty, nie jest przeciążony zbędnymi smakołykami. Nawet gdybyśmy zjedli więcej, nie mamy poczucia winy, że nie dbamy o sylwetkę.

Moda na potrawy o niskiej zawartości tłuszczu, cukru, cholesterolu stała się bardzo popularna. Trend (light) ogarnął już cały świat. Lekkości 'Light' podchwycili już dawno producenci żywności, odstępując w wielu przypadkach od tradycyjnych metod przetwarzania, słodzenia i konserwowania.

I tak: coca-cola light zawiera tylko jedną kalorię - cukier zastąpiono syntetycznym, pozbawionym wartości energetycznych słodzikiem (zapomniano jednak że kofeina pobudza apetyt). Tradycyjne margaryny, lżejszymi składnikami obniżającymi także poziom cholesterolu. Z gum do żucia zniknął cukier, lekkie jogurty z odtłuszczonego mleka zalegają na półkach, pieczywo, ciasta itd - wszystko lżejsze.

Wszystko po to, aby sposób odżywiania był odpowiednio lżejszy, sylwetka szczuplejsza a przy tym psychika uspokojona.

A więc na zdrowie lecz zawsze z umiarem!

http://mojtrening.w....pl/nowosci.html



#371137 Soja

Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta

artykuł mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia

Suche ziarna soi są nieco bardziej kaloryczne od ziaren grochu czy fasoli: 100 g suchych ziaren soi dostarcza 385 kcal, a grochu i fasoli - 290 kcal. Jej dość wysoka kaloryczność wynika z dużej zawartości tłuszczu (nawet do 20%). Duża zawartość tłuszczu nie obniża jednak wartości odżywczej soi, ponieważ zawiera on duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Również stosunek kwasów jedno- i wielonienasyconych do kwasów nasyconych jest o wiele korzystniejszy niż w produktach mięsnych. Kaloryczność produktów sojowych zależy w dużym stopniu od receptury ich przygotowania i dodanych składników. Pamiętajmy również, że ich kaloryczność należałoby właściwie porównywać z kalorycznością produktów mięsnych, które często zastępują soję w jadłospisie. W tym porównaniu soja zyskuje, zwłaszcza jeżeli przeciwstawimy ją wieprzowinie czy tłustej wołowinie.


Dla zdrowia

Obecnie prowadzi się wiele badań zarówno nad zdrowotnymi zaletami produktów sojowych, jak i możliwością ich wykorzystania na szerszą skalę jako zamienników mięsa. Niektóre badania wskazują, że soja może być jednym z wielu czynników zmniejszających ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i miażdżycę. Stwierdzono, że może być pomocna w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu frakcji LDL, bez jednoczesnego obniżenia "dobrego" cholesterolu frakcji HDL. Długotrwałe spożywanie przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu ok. 85 g suchego ziarna soi dziennie może obniżać cholesterol całkowity we krwi o ok. 20%. Ochronnie na serce mogą również wpływać izoflawony, które prawdopodobnie działają jako przeciwutleniacze. Te związki (zwłaszcza jeden z nich - genisteina) są być może również odpowiedzialne za działanie przeciwnowotworowe soi.

Ostatnio coraz większą uwagę zwraca się też na korzystne działanie białka sojowego w profilaktyce osteoporozy. Białko sojowe w porównaniu z białkiem zwierzęcym w znacznie mniejszym stopniu powoduje utratę wapnia z moczem. Za takie działanie odpowiedzialny jest skład aminokwasowy białka, a konkretnie znacznie mniejsza niż w białku zwierzęcym zawartość aminokwasów siarkowych.

Cechy niekorzystne

Mimo wszystkich zalet soi nie wolno jednak zapominać o tym, że może ona wywołać reakcje alergiczne. Coraz powszechniejsze wprowadzanie do żywienia produktów sojowych (na przykład substytutów mleka krowiego) wykazało możliwość występowania nietolerancji białek sojowych. Objawy nietolerancji obserwowane u dzieci, u których zastosowano leczniczo mleko sojowe, to dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak: biegunki, wymioty, gorączka, utrata apetytu. Objawy te są podobne do występujących w przypadku nietolerancji białek mleka krowiego.

Soja jak inne warzywa strączkowe zawiera związki należące do tioglikozydów, które przy długotrwałym spożyciu mogą przyczyniać się do powstania wola tarczycy. Ich działanie wolotwórcze polega na blokowaniu wiązania jodu i tworzenia z tyrozyny tyroksyny niezbędnej do produkcji hormonów tarczycy. Na szczęście dotyczy to przede wszystkim ziaren surowych. Gotowanie zmniejsza zawartość tych niekorzystnych substancji o ponad 30%



#370739 Cos na redukcje :/

Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta

chcesz zredukować tkanke tłuszczową tylko za pomocą diety?



#370738 wzrost

Napisano przez w Ponad rok temu w Trening dla początkujących

spoko bez obaw...dojdziesz do perfekcji! Poczytaj więcej o prawidłowym wykonywaniu konkretnych ćwiczeń...




Ikona FaceBook

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024