Roznice miedzy sztukami walki
Napisano Ponad rok temu
Szukalem w googlarce ale nic dokladnego nie znalazlem , wiec postanowilem napisac tutaj .
Chcial bym zapisac sie na treningi jakiejs sztuki walki , problem jest taki ze zbytnio sie nie orientuje na roznicach miedzy nimi oraz na czym sie skupiaja ( np. na czym sie skupia karate , Taekwondo , judo itd. ) .Judo z tego co slyszalem , przedewszystkim skupia sie na wykorzystaniu sily przeciwnika od przewrócenia go , czy to prawda ? Prosil bym o krodki opis przede wszystkim karate , Taekwondo , judo , bjj ( czy jak to sie tam pisze ) , oraz dodajcie opisy sztuk walki ktore sami trenujecie .
Wybralem to forum z doswiadczenia , gdyz kiedys uzyskalem pomoc na temat cwiczen na silowni ( w dodatku bardzo skuteczna ) .
Pozdrawiam !
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Acha , a mozesz napisac co to jest ta walka w parterze bo nie czaje ;/ , chodzi ci o walke na ziemi ? . I co to jest dzwignia ? Acha i moze mogl bys mi wymienic jakis rodzaj sztuki walki dobre na " ulice " ( nie chodzi mi o walki uliczne tylko do samoobrony na ulicy - czyli bez zasad , ale znowu nie lamanie kosci , poprostu glownie samoobrona ale tez zeby byly jakies ciosy atakujace ) . I dlaczego wg. ciebie karate to bzdura ? Zalezy mi na tym zeby to byla dosc latwa technika do opanowania , nie musi byc widowiskowa tylko skuteczna . Wiem wiem , wymagania mam jak ... xD , no ale kto pyta nie bladziŁatwiej będzie Ci wpisać na youtube i zobaczyć jak to wygląda, ale tak w skrócie : Boks - stójka ręce, KickBoxing - do rąk dochodzą nogi, judo - walka w parterze, dźwignie itp, bjj - to zwykłe jj tylko inaczej tłumaczone walka od stójki do parteru, T-k to walka nogami, Karate to bzdura ;d, MMA - to wszystko po trochu ale walka przeważnie kończy się w parterze, MT - to też wszystko po trochu, ale bez nacisku na parter . Jak chcesz nauczyć się wszystkiego po trochu to zapisz się na cokolwiek, jeśli nie spodoba Ci się judo zmienisz kategorię na coś innego, wszystkiego trzeba spróbować
Pozdro
EDIT : Mam jeszcze pytanie do judo . Czy w judo sa jakies ciosy rękoma i nogami czy tylko przewracanie na glebe ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS.Wypisujcie tez style walki jakie sami uprawiacie , i opiszcie pokrótce .
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Ja uprawialem zapasy 2 lata (a potem sie stoczylem ), zajebiscie mi wchodzily zapasy, jak dla mnie dobra sztuka walki rowniez na ulicach, tylko ze trzeba jak najblizej podejsc do przeciwnika, a potem to rozie czasem jak po masle, a czasem w kiche jak ktos byl sprytniejszy . Ogolnie polecam zapasy, ale wg mnie wszystkie sztuki walki sie nadaja a co polubisz to juz twoja sprawa Gdybym nie mial ze sobą problemow to napewno znowu zaczalbym trenowac zapasy, bo pucharow sporo sie przywozilo z zawodowDzieki , mam jeszcze pytanie do ludzi ktorzy cwicza/cwiczyli Taekwondo . Jaki to sport ? Latwy , sredni , czy bardzo trudny wymagajacy czasu do opanowania kilkunastu ciosow ?
PS.Wypisujcie tez style walki jakie sami uprawiacie , i opiszcie pokrótce .
Pozdro
Kiedy spojrzysz w oczy pięknej dziewczynie
nie odmowisz mi tych slow, ze jest zycie pozytywne...
Jedyne granice są w Twojej głowie !
Nie potrzebuje plusików, wazne jest to, że mogłem pomóc.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To nie ma znaczenia w zapasach czy jestes chudy czy gruby jak zaczynasz Na zapasach miesnia tez ci po jakims czasie przybedzie i wytrzymalosci, ale wiesz zawsze przed zawodami ostro sie zapierdalalo aby okreslona wage zbic, aby startowac w mniejszym przedziale wagowym i rozpierdolic innychTaa zapasy fajne , ale ja jestem chudy jak patyk wiec ^^ -odpada . Ale dzieki za wypowiedz i czekam na nastepne
Kiedy spojrzysz w oczy pięknej dziewczynie
nie odmowisz mi tych slow, ze jest zycie pozytywne...
Jedyne granice są w Twojej głowie !
Nie potrzebuje plusików, wazne jest to, że mogłem pomóc.
Napisano Ponad rok temu
Tzn. ja wole walke na buciory i piesci ( tak 70% buty - 30 % piesci ) , nie wiem co to jest grappling ;/ , ale jezeli jest to tarzanie sie na ziemi z gosciem to niee xDTo zależy czy preferujesz style uderzane czy też grappling .Wybierz się do klubów i wybierz to Co Ci najbardziej odpowiada
Napisano Ponad rok temu
No tam tez pujde oblukac ( Kick Boxing , na pewno na TB jezeli znajde jakis klub w okolicy )To idź na Kick Boxing albo na Tajski Box
A mam jeszcze jedno pytanko . Orientuje sie ktos na czym polega dokladnie Karate i Kung Fu ?? ^^ Bo ja wiem tylko tyle ze to jakas klepanina nogami i rekoma 0_o
Napisano Ponad rok temu
A mam jeszcze jedno pytanko . Orientuje sie ktos na czym polega dokladnie Karate i Kung Fu ?? ^^ Bo ja wiem tylko tyle ze to jakas klepanina nogami i rekoma 0_o
Karate i kung fu mają dużo elementów tradycyjnych takich jak np. kata czyli układy albo tak jak w przypadku karate: kihon czyli techniki tradycyjne uderzenia,bloki, kopnięcia wykonywane z miejsca.Najbardziej kontaktowe karate to kyokushin, sportową odmianą kung fu jest Sanda która tez jest bardzo ciekawa
Napisano Ponad rok temu
Jezeli znacie jeszcze jakies sztuki walki sluzace do samoobrony to piszcie
Pozdrawiam !
Napisano Ponad rok temu
Wie ktos czy w taekwondo ucza tez jakis ciosow rekoma czy 100% teakwondo to nogi ??
Napisano Ponad rok temu