Skocz do zawartości

Zdjęcie

Strategia walki ze stylami chwytanymi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
80 odpowiedzi w tym temacie

budo_kristof
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 427 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Re: Strategia walki ze stylami chwytanymi
Byłby taki sam oklep...

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co do samego sprowadzenia dla przykladu

Tu jest pokazane sedno jadra ciemnosci problemu - miedzy tym jak ten lowkick dochodzi a tym jak facet lezy na ziemi nie ma jakiegos wiekszego pola manewru i karateka ani razu nie odzyskuje rownowagi to po 1 a po 2 facet nie zrobi tego tackle z 3 metrow na slepo tylko poczeka tez na dogodny moment badz go wypracuje.
Wszystkie "obrony" roznych szkol gdzie nie praktykuje sie sparringu jakie widzialem zawsze robily podstawowy blad ignorujac sile rozpedu atakujacego.

a tu dla przykladu jak w mc dojo w USA mysla ze sie da obronic (specjalnie ich wybralem bo sda hujowi wiec nie piszcie mi prosze ze u mnie w szkole costam, to nie o was):

[/quote]
  • 0

budo_warhead
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4469 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

ten zgarbiony z drugiego filmiku to grapler ? :-)
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no to taki atak grapplerski nie wiem czy slyszales, stajesz w miejscu i z energicznym pochylem do przodu starasz sie pod kolanami zlapac.
- tu tak facet non stop atakuje, prawie mu wychodzi
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Są w Polsce ludzie od tego, Ludwik z Ryu Te, paru innych,

PRzestrzegalbym jednak przed wiara, ze zatrzymam single leg zapasnika bo znam uderzenie okiem feniksa w punkt witalny. Potem sie okazuje ze jak cos wychodzilo na koledze to nie znaczy ze wyjdzie w stresie, w locie ku ziemi. Czasem moze nawet, ale nie musi:)

Mówiąc, ze mieszanie karate ze sportem jest złym pomysłem. O ile pamiętam taki spór miał miejsce. Pewnie właśnie o niemożność wykorzystania pewnych technik mu chodziło.
Teraz karateka wychodzi do ringu i dostaje baty, że aż żal patrzeć ale to jest właśnie karate okrojone do technik "zastosowywalnych". Tak to rozumiem. Widziałem filmik z gościem od chyba Shorin Rju 7 dan?, który walczył z kimś z K-1? walka trwał 30 sekund. A jak by wyglądała ta konfrontacja gdyby zdjął rękawice ochraniacze i mógł robić wszystko co umie?
Oczywiście, jak najbardziej zgadzam się z kolegą, którego cytuję. ale jak inaczej się obronić? Może też z tego wychodził ten tradycyjny nacisk na jak najszybsze skończenie konfrontacji.

Karate to sport. Tylko przez te dziesiątki lat karate wyrobiło sobie zasady zawodów odbiegające od walki realnej i skutek jest taki, że walkach mieszanych karatecy dostają lanie. zresztą walkach mieszanych większość zawodników stosująca pojedyncze sztuki walki dostaje lanie. MMA powstało jako rezultat szukania skuteczności a nie sztuki.
  • 0

budo_robalecki
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

True. Jak się ogląda waki MMA to zawodnik najczęściej prezentuje kolana i kopnięcie okrężne z muay thai, pracę rąk a'a box, rzuty judo i parter trochę BJJ. Z rywalizacją styli ma to niewiele wspólnego.
  • 0

budo_balofy
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1592 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mówiąc, ze mieszanie karate ze sportem jest złym pomysłem. O ile pamiętam taki spór miał miejsce. Pewnie właśnie o niemożność wykorzystania pewnych technik mu chodziło.
Teraz karateka wychodzi do ringu i dostaje baty, że aż żal patrzeć ale to jest właśnie karate okrojone do technik "zastosowywalnych". Tak to rozumiem. Widziałem filmik z gościem od chyba Shorin Rju 7 dan?, który walczył z kimś z K-1? walka trwał 30 sekund. A jak by wyglądała ta konfrontacja gdyby zdjął rękawice ochraniacze i mógł robić wszystko co umie?
Oczywiście, jak najbardziej zgadzam się z kolegą, którego cytuję. ale jak inaczej się obronić? Może też z tego wychodził ten tradycyjny nacisk na jak najszybsze skończenie konfrontacji.

• 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Z rywalizacją styli ma to niewiele wspólnego.

Kazdy styl jest amalgamatem technik czesto z wielu dystansow. To co dzis nazywasz karate tez w pewnym momencie bylo polaczeniem styli.
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

czarny msciciel
Masz rację jeśli weźmiesz pod uwagę wszystkie style, nie masz racji jesli będziesz rozpatrywał każdy styl z osobna.
  • 0

budo_krzyżak
  • Użytkownik
  • Pip
  • 33 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Byłby taki sam oklep...

Pamiętam jak pierwszy raz zobaczylem te walik,jeszcze z kaset video,był rok 95.Mialem za sobą siedemnaście lat nawalania się w kyokushin i się załamałem.Co prawda ćwiczyłem wcześniej z chłopakami z judo i zapasów i mialem świadomość że kyokushin bez parteu jest kaleki,ale te walki były szokiem :nie: Od tego czasu,bedąc już instruktorem,wprowadziłem do swoich zajęć trenig i walke parteże,co oczywiście spotkało się z krytyką ideologów czystego tradycyjnego kyokushinu :) Barany są do dzisiaj mistrzami kihon i kata !!!
  • 0

budo_kristof
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 427 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale wiesz, pan na filmie (Minoki Ichihara) to nie był taki znowu wyłącznie stójkowy karateka i nie był też ogórem do końca. Był dwukrotnym mistrzem (świata? - nie znam nomenklatury Kudo) Daido Juku, a więc jednej z form aspirujących właśnie do miana takiego mma karate - także zarówno parter, karate jak i boks miał jakoś tam ogarnięte. Co jak widać nie do końca mu pomogło w konfrontacji z nieco bardziej nowoczesnymi metodami treningowymi.
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Od tego czasu,bedąc już instruktorem,wprowadziłem do swoich zajęć trenig i walke parteże,co oczywiście spotkało się z krytyką ideologów czystego tradycyjnego kyokushinu

Adapt and Overcome :)

nie za bardzo rozumiem Death-wish co masz na mysli ale to chybajuz semantyka. nie znam zadnego stylu ktory bylby czysty - w sensie bez wplywow innych styli, nawet w bardzo ortodoksyjnych koryu z ich legendami o goblinie co uczy stylu mistrza we snie.
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kudo już wtedy było?

Wydawało mi się, że mma karate to później jednak, właśnie pod wpływem pierwszych UFC zaczęły powstawać.

Poza tym, nawet jeśli, to było to głównie elementy judo wdrożone. BJJ wtedy lało wszystkich podejściem do walki i wymuszaniem na innych parteru.

Kto by co nie mówił, że to z judo, a tamto z jiu jitsu to właśnie UFC+BJJ zrewolucjonizowało sporty walki prawie wszystkie.
  • 0

budo_kristof
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 427 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Według tego:

- tak. Natomiast na "oficjalnej" stronie Kudo pierwsze turnieje datowane są na 2001 rok. Ciekawa sprawa w sumie.
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

O kurcze. 81 rok.
To faktycznie pionierzy w karate.
Podejrzewam jednak że na początku me
todyka była klasyczna. Ot kiokushin plus rzuty i dźwignie, duszenia w oderwaniu.
  • 0

budo_tomek_tg
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 338 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

to było wtedy Daido Juku Karate nazwę Kudo wprowadzili później
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Są w Polsce ludzie od tego, Ludwik z Ryu Te, paru innych,

PRzestrzegalbym jednak przed wiara, ze zatrzymam single leg zapasnika bo znam uderzenie okiem feniksa w punkt witalny. Potem sie okazuje ze jak cos wychodzilo na koledze to nie znaczy ze wyjdzie w stresie, w locie ku ziemi. Czasem moze nawet, ale nie musi:)

Jeśli założymy w To-te jakieś 60 procent ataków kończyło się uderzeniem w szyję, to wiele powinno wyjaśnić.
  • 0

budo_akahige
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2407 postów
5
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Widziałem filmik z gościem od chyba Shorin Rju 7 dan?, który walczył z kimś z K-1? walka trwał 30 sekund. A jak by wyglądała ta konfrontacja gdyby zdjął rękawice ochraniacze i mógł robić wszystko co umie?

Wiadomo, co by było, bo taka walka też się odbyła. W UFC 2 w 1994 roku walczyli ze sobą Fred Ettish, wtedy 5 dan Shorin-ryu z kickbokserem Johnym Rhodes'em. Etish dostał straszny oklep. Tutaj są wspomnienia Ettisha i zdjęcia z tej walki:
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie wiem co robił Etish wcześniej, ale w czasie walki wyglądał jak by pierwszy raz choćby sparował.

Być może McDonald karate uprawiał.
  • 0

budo_akahige
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2407 postów
5
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Być może McDonald karate uprawiał.

Jasne! To się nazywa dysonans poznawczy. ;-)
Ćwiczył Shorin-ryu, styl z Okinawy. Na temat związków karate z realną walką ( a raczej ich braku ) ciekawe rzeczy pisał Shigeru Egami w wydanej także po polsku książce Droga karate.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024