zawsze i wszedzi bede tepil pomysl, ze pompki etc na piesciach wzmacniaja nadgarstek ;-) . jak mialem zwichniety nadgarstek to pompki na piesciach to jedyne, jakie moglem robic. pompki na piesciach zupelnie wykluczaja nadgarstek z uzycia. jak cos moze wzmocnic nadgarstek, jesli zupelnie go nie uzywa?co do Twojego nadgarstka/u ... robiles pompki na poreczach? mozna zastpaic nimi wyciskanie z powodzeniem, ciezarem tez mozna latwo manipulowac, jak boli przy normalnym chwycie to sprawdz jak wyjdzie na piesciach (powaznie) mozna wzmocnic nadgarstek
Wzmocnienie nadgarstków, pompki na kościach
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czyli nie wykonujesz skrętu nagarstkiem tylko wzmacniasz go zapobiegajac skrętowi
robiąc pomki na pięściach musisz panowac nad jego równowagą a więc wzmacniasz mięsnie stabilzująca. na kyokushin kiedyś zwiochnąłem nagarstek podczas pompek na kościach, tak więc jestem dowodem, że jednak pompek jakaś siła dzzała na nagarstek- choćby taka, ktora go skręca
podane ćwiczenie wzmacnia więc mięsnie stabilizujące nadgarstek
dodatkowo moim zdaniem uciskasz powierzchnie stawowe i ścięgna, co sprzyja ich wzmocnieniu-Tymczasem ich słabość jest główna przyczyna kontuzji przy zbyt szybkiej progresji cięzaru
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mięśnie przedramion przy nadgarstku.. hmm ok ale co mają pompki do przedramion? i czemu kurda zmieniamy temat z koksu na brak koksu!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
robiac pompke na kosci zmuszasz nadgarstek/piesc do takiegu ustawiena wzgledem przedramienia, zeby przeniosla sie prawidlowo twoja masa ciala - potem to ulozenie przyjmujesz odruchow o w gardzie i tak uderzasz.mniej więcej tak samo, jak stanie na prostych nogach stabilizuje kolano.
Jakby tam nie bylo miesni stabilizujacych to by wam dlonie na wietrze powiewaly.
Pierwsze po czym widac czy ktos cos boksowal to popatrzec jak trzyma przedramiona do piesci w gardzie.
[/list]
Pewnie da sie uzyskac to samo bijac duzo na worek - ja zaczynalem ok karati wiec wyrabialem sobie to ulozenie pompkami, zreszta potem na kicku tez sie robilo duzo tego. Nie wiem moze teraz metodyka sie zmienila.
Nie mowie ze trzeba machac jakies tryliony ale troche na pewno pomaga.
Napisano Ponad rok temu
robiac pompke na kosci zmuszasz nadgarstek/piesc do takiegu ustawiena wzgledem przedramienia, zeby przeniosla sie prawidlowo twoja masa ciala - potem to ulozenie przyjmujesz odruchow o w gardzie i tak uderzasz.mniej więcej tak samo, jak stanie na prostych nogach stabilizuje kolano.
Jakby tam nie bylo miesni stabilizujacych to by wam dlonie na wietrze powiewaly.
serio, niech mi ktos w takim razie wytlumaczy jak moglem dalej je robic ze zwichnietym nadgarstkiem?
przy poprawnej pompce staw jest tak ustwiony, ze pozycja utrzymywana jest przez kosci. tak jak poncho porownal, kolana przy staniu. zadne miesnie stabilizujace nie sa wtedy potrzebne. a gdy ktos w tym momencie sie przegnie, to miesnie przedramienia nie sa w stanie utrzymac ciezaru (porownajcie: sprobojcie zgiac nadgarstek z zacisnieta piescia i otwarta dlonia. dlatego ci gimnastycy robia na otwartej dloni) i latwo sie uszkodzic.
co do uderzania. no niby tak. ale przy uderzeniu jest duzo wieksza sila, no i nierownosc. ja np zwichanalem nadgarstek bo trafilem sierpiem zamiast w watrobe to w biodro.
Napisano Ponad rok temu
przytoczyłeś porównanie poncho mówiące o kolanach podczas stania. Uważasz że żadne mięsnie stabilizujące nie sa wtedy potrzebne. W takim razie czemu ludzie mający zanik mięsni(w nogach) nie mogą ustać?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przeciez ta pozycja nadgarstka to nie jest na koncu zakresu ruchu - jak przy wyprostowanej nodze - a w srodku.przy poprawnej pompce staw jest tak ustwiony, ze pozycja utrzymywana jest przez kosci.
Nawet jak stoisz na wyprostowanych nogach to miesnie to stabilizuja z tym ze mniej sie ich angazuje niz jak przy staniu na zgietych - zrezta jak ktos cwiczy rozne sztuczki magiczki chisnkie to sie uczy prz zgietych stopniowo tez to napiecie minimalizowac ale zawsze jakies ono jest.
Gdyby sie dalo przez same ustawienie kosci cos utrzymac to bys byl w stanie nieprzytomnego faceta bez podporki postawic zeby stal
Oczywiscie ze miesnie przedramienia nie sa w stanie utrzymac ciezaru ciala natomiast sa w stanie korygowac male odchylenia, to przewaznie wystarczy jak mniej wiecej dobrze trafisz.
Dla mnie np. przy knockdownie nie byl nigdy problemem slozony nadgarstek (zgaduje ze dzieki tarczom i pompkom wlasnie ) ale raczej trafianie w cos kciukiem zacisnietej piesci.
Zreszta nie trzeba robic pompek, jak mam duza przerwe w sparringu i potem musze cos pouderzac to nawet na kilka sekund lubie tylko stanac w pozycji do pompki na piesciach zeby nazwijmy to" pamiec miesniowa" sobie odswierzyc.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest tam skomplikowany aparat kostno - więzadłowy.
Takie pompki uczą przenoszenia obciążeń ciała. Wzmacniają kości i chrząstki stawów.
Oczywiście łatwo przesadzić z obciążeniem i się pouszkadzać.
Napisano Ponad rok temu
A co do ćwiczeń stabilizujących nadgarstki to ja proponuje zabawę powerballem.
Napisano Ponad rok temu
1. pompki na piesciach nie na kosciach bo kosci mamy wiele
2. stanie to naturalny ruch ktory jest wytrenowany przez wiele lat nauki itd...dlatego tez podczas niego "odpoczywamy", pompki na piesciach to nowy ruch ktorego sie nasze cialo uczy wiec angazuje jednostki ktorych wczesniej nie uzywalo-ja to widze w ten sposob odnosnie wzmacniania...
stanie ma sie tu nijak bo zwyczajnie stoimy(inaczej siad ktory juz wzmacnia rozne jednostki), podczas pompek nastepuje ruch wiec dzialaja rozne inne sily w rozny sposob
3. zaproponowalem taki rodzaj dipsow tez dlatego ze podczas nachwytu sztangi chlopaka bolaly nadgarstki tu tego bolu na 90% nie bedzie i bedzie mogl spokojnie sobie cwiczyc
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak, ale jak w cos piescia trafisz to potrzebujesz duzo wieksze, z tym ze tym mniejsze im lepsze masz ustawienie nadgarstka i czysciej trafisz.ale jest ono niewielkie.
Czy ty mowisz o Joint dislocation? Miales jak rozumiem przemieszczone kosci w nadgarstku i ponadrywane wiezadla i na tych przemieszczonych kosciach robiles pompki? (bo przeciez same kosci wystarcza?) kiedy te pompki robiels zanim ci lekarz reke nastawil czy przed?zwichnietym nadgarstkiem
Napisano Ponad rok temu
ale dalej mi nikt nie wytlumaczyl, na jakiej zasadzie moglem robic pompki na piesciach ze zwichnietym nadgarstkiem i to mialem oba (nie jednoczesnie), i w obu sytuacjach tak sie mialy sprawy.
bo obciaza inne jednostki niz podczas ruchu w ktorym zginasz dlon? wysilk jest bardziej izometryczny a nie "ruchowy" ?
taka teoria