Rozciaganie
Napisano Ponad rok temu
Nawet nauczyciel Karate Marca Bachraty (Zenei Oshiro 7dan) na tym filmiku - został nakręcony w Cercle Tissier jak widać.
A Shotokan w Cercle prowadzą - Jean-Louis Morel 7dan i Pierre Berthier 7dan.
Napisano Ponad rok temu
Ninja,Co Cię rozsmieszylo na filmiku...moze sie podzielisz "doświadczeniem" bo z tego co widze to Akahige wkleil filmik z s. Tissier a tam jeden z kopiących ma spore doświadczenie w Karate...
Chyba że komentujesz ten drugi...
Doswiadczenie nie ma tu nic do rzeczy ponieważ komentujemy to, co widać, a nie to, co ewentualnie ktos mógłby pokazać ponieważ posiada "doświadczenie".
Nie wklejałem tych filmików żeby sie z kogoś nabijać. Kogan napisał, że w aikido nie ćwiczy się ( albo ćwiczy rzadko ) wysokiego, okrężnego kopnięcia oraz obrony przed nim. Te filmiki pokazują, że się ćwiczy oraz jak. W pierwszym przypadku ( Sensei Tissier ) to czysta choreografia, której celem jest uzyskanie ładnego ruchu. Sensei Tissier w młodości trenował muay thai u jednego z legendarnych nauczycieli tej sztuki Kenji Kurosaki ( prekursor muay thai w Japonii ) oraz Toshio Fujiwara ale na tym filmie tego nie widać.
Co do drugiego filmu, to nikkyo na stopę to bardzo popularna technika, występująca w różnych podręcznikach samoobrony na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. Jest skuteczna wobec bandziorów, którzy kopią na ulicy chociaż nie bardzo potrafią. Występuje nawet w zawodach MMA. Problem tkwi jednak w tym, o czym pisałem tu dziesiątki razy: nie chodzi o konstrukcję samej techniki ale o sposób w jaki jest nauczana i przyswajana.
P.S. Niektórzy uczniowie Tissier Sensei ćwiczą muay thai oraz BJJ, a nawet pokazują na stażach aikido typowe muay thaiowe obrony przed low kickami jak np. blokowanie ich podudziem ( co z aikido nie ma wiele wspólnego ale nazywane jest w niektórych kręgach "szerszym kontekstem poznawczym aikido" :wink: )
Napisano Ponad rok temu
A to o czym piszesz o kopaniu i nauce obrony przed kickiem doskonale rozumiem.
Aka, niech zgadne masz na mysli to zdjęcie
Napisano Ponad rok temu
Tak. Jak mówił porucznik Rżewski: "Jak dzieci! Tylko wódka i dziwki w głowie!"Kuźwa, jak dzieci... :-)
Nie. Przykład Kogana pokazuje że bez znajomości kontekstu i wynikającej z niej krytyki źródeł dochodzi się do głupich wniosków. I potem są nerwy, strumień nieświadomości i flejmy na forum.Doswiadczenie nie ma tu nic do rzeczy ponieważ komentujemy to, co widać, a nie to, co ewentualnie ktos mógłby pokazać ponieważ posiada "doświadczenie".)
Przecież Kogany w taki sam sposób mogą zanalizować karate przy pomocy filmiku z karate Goju-ryu wklejonego przez Ninję:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Po obejrzeniu filmiku dojdą do następujących wniosków:
- Czy roundhouse kick np. w wariancie mawashi geri jest w katalogu podstawowych ataków w karate? Nie.
- Czy ćwiczy się wykonanie takiego kopnięcia w karate? Nie.
Napisano Ponad rok temu
Ale na tym filmiku wygląda jakby Bachraty nie umiał kopać. Bo to jest bardziej złożony problem. Przykładowo, Jean-Claude Van Damme wygląda na faceta, który umie kopać. Ale nie widziałem go w prawdziwej walce dlatego nie wiem, czy rzeczywiście umie kopać.Nie znaczy to jednak że Bachraty nie umie kopac jak stwierdził to Kogan po obejrzeniu jednego filmiku.
Błąd polega na rozdzielaniu techniki walki ( określonego wzorca ruchowego ) od umiejętności technicznych, techniczno-taktycznych oraz taktycznych. A bez uwzględnienia tego wszystkiego niemożliwa jest dyskusja o wartości technik aikido przeciwko kopnięciom.
Napisano Ponad rok temu
To zadziwiające, że ludzie, którzy trenowali 3-4 lata karate u człowieka ze stopniem 1-2 dan potrafią wykonać prawidłowo kopnięcie, natomiast ludzie, którzy trenują u 5, 7 i 10 dana jakoś sobie z nim nie radzą.
Stopa nogi kopiącej okrężnie powinna być zwrócona w kierunku kopnięcia albo nawet ku dołowi, kierunek kopnięcia to jest przeciwnik a nie sufit. Stopa podporowa podczas kopnięcia prostego nie powinna się obracać, biodro nie powinno się obracać. W przypadku obu nóg należy unieść najpierw kolano i przygotować do kopnięcia, a po kopnięciu wrócić nogą do tej samej pozycji co umożliwia wykonanie zejścia. Nie wykonujemy wymachów nogą, nie pozwalamy jej swobodnie opadać.
Każdy karateka najdalej po 2 latach zdaje egzamin z tych technik: nie chodzi o dynamikę, ani prędkość tylko techniczną poprawność. Z takim wykonaniem by nie zdał. Dlatego powiadam: jajcarz z Ciebie
Napisano Ponad rok temu
Ja wypisałem sobie, co mi się nie podoba w kopnięciach Marca, a potem chciałem sprawdzić, czy przypadkiem to nie są jakieś stylowe naleciałości od jego nauczyciela z Goju-ryu. Ale jak obejrzałem sobie filmik z Kagawą wklejony przez Kogana to jakoś przestało mi się chcieć to analizować dalej. Moim zdaniem Marc kopie na tym filmiku jak karateka na pokazie, przejęty formą i tradycją.Ale na tym filmiku wygląda jakby Bachraty nie umiał kopać.
Jasne. Narazie Kogan narzucił dyskurs. Jeśli masz chęć i energię to spróbuj przejąć wątek i przekształcić go w dyskusję.A bez uwzględnienia tego wszystkiego niemożliwa jest dyskusja o wartości technik aikido przeciwko kopnięciom.
Może 1-2 dany uczą inaczej niż 6-7 dany. Inne rzeczy są dla nich ważne. Zastanów się dlaczego.To zadziwiające, że ludzie, którzy trenowali 3-4 lata karate u człowieka ze stopniem 1-2 dan potrafią wykonać prawidłowo kopnięcie, natomiast ludzie, którzy trenują u 5, 7 i 10 dana jakoś sobie z nim nie radzą.
Zagadka rozwiązana. Kogan to szotokaniec neofita. Ważne są stylowe szczególiki. Ja sobie ćwiczę okinawańskie karate i w klubie ćwiczą dwa 4 dany z JKU, aktywni nauczyciele. Są naprawdę zachwyceni, że ktoś ich uczy kopać inaczej niż w macierzystym stylu i że to jest tak samo dobre, szybkie, mocne i bezpieczne.Stopa nogi kopiącej okrężnie powinna być (...) nie powinna się (...) nie powinno się (...)należy unieść (...) Nie wykonujemy (...) nie pozwalamy (...)
Napisano Ponad rok temu
Dlatego napisałem, że na filmie wygląda jakby Marc Bachraty nie umiał kopać. Więc mamy taki oto paradoks - facet, który być może umie kopać ponieważ uczył się kopać od mistrzów karate, na filmie kopie jakby nie umiał kopać. Dlaczego tak jest? Oto dopiero szekspirowskie pytanie. :roll:Stopa nogi kopiącej okrężnie powinna być zwrócona w kierunku kopnięcia albo nawet ku dołowi, kierunek kopnięcia to jest przeciwnik a nie sufit...
Moim zdaniem wynika to z faktu, iż przy prawidłowych kopnięciach prezentowane układy choreograficzne nie miały by racji bytu. Uke nie utrzymałby kontaktu z tori.
Kolejna sprawa, "atakujący" uke dokładnie wie, co się za chwilę stanie więc musi się jakoś przygotować do nieuniknionego, czyli tego, że na końcu trzeba się w miarę bezpiecznie wywrócić.
P.S. Zgadza sie, jestem jajcarz. W święta wielkanocne zjadlem chyba z osiemnaście jajek!
Napisano Ponad rok temu
To ja proszę o podanie czasu w którym występuje ten błąd.Dlatego napisałem, że na filmie wygląda jakby Marc Bachraty nie umiał kopać. (...)Stopa nogi kopiącej okrężnie powinna być zwrócona w kierunku kopnięcia albo nawet ku dołowi, kierunek kopnięcia to jest przeciwnik a nie sufit...
Napisano Ponad rok temu
Ten gość umie kopać? chyba kartofle...
te wysokie kopnięcia wyporowadza pod kątem, jak już wcześniej było opisane, dobrym do trafienia pod gardę na żebra, ale całkiem do niczego na głowę, nie ma szans na inne, bo zostawia biodra wystawia dupę jakby czekał na proktologa, nie dokręca stopy podporowej, do tego staje w linii, przez co kopnięcie bardzo szybko się kończy - no i Tissier faktycznie jest bezpieczny po przesunięciu się o 10 cm.
Mae geri które cholera wie czym jest, ani to front kikc, ani stoper, najbardziej przypomina kopnięcie w jaja pijanej 15 latki Rozpędza się z rękami w kieszeniach i znowu bioder brak i pracy tułowiem. Nie koryguje też kopnięcia kiedy widzi że oponent coś zmienia.
I dzięki tym błędom, oraz prędkości muchy w rosole, Tissier może się poobracać, poudawać ze blokuje i że przewraca. Czyli Aikido.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hymPrzy tak zblokowanym strzale miałby solidny niedowład reki
a co na to powiecie?
wszystko blokowane jest na rękę
Napisano Ponad rok temu
Kogan - Szanuj się chociasz troszkęInteresujące. Może masz zaniki pamięci bo gryzłeś za wiele butaPUA - masz na mysli Polską Unię Aikido? bo jeśli tak to mimo iż współpracuję z Tą PUA od ok 14 lat to nigdy takiego dogmatu nie słyszałem
Poza tym nie widzę powodzu dla którego powinienem otrzymywać od Cibie takie sugestie, ani takiego dla którego Ty powinieneś je wobec mnie wysuwać
Dlatego jeszcze raz proszę - Szanuj się
Napisano Ponad rok temu
Baardzo mało widać, tylko z początku można coś przeanalizowac.hymPrzy tak zblokowanym strzale miałby solidny niedowład reki
a co na to powiecie?
wszystko blokowane jest na rękę
Pawda jest taka, ę te kiki są w złym dystancie, takie "rozpoznawcze", no i dość słabe.
w tej serii z której ripleja dawali, było wyraźnie widąć że ten "shaolinowiec" robi unik pod bandal już jak ono przeleciało, w dobrym dystansie by na fizjonomię przyjął.
Napisano Ponad rok temu
duzo zalezy od tego co sie chce zobaczyc
z drugiej strony, idealny dystans do kicka jest wtedy kiedy kopiesz makiware
albo wtedy kiedy przeciwnik pada po 1 kopie jak np w ostatniej walce Silvy
Napisano Ponad rok temu
Przepraszam nie wiedziałem, że dla Ciebie to taki poważny temat.Kogan - Szanuj się chociasz troszkę
Poza tym nie widzę powodzu dla którego powinienem otrzymywać od Cibie takie sugestie, ani takiego dla którego Ty powinieneś je wobec mnie wysuwać
Dlatego jeszcze raz proszę - Szanuj się
Wiesz, u karateków nieustannie się kopią po głowach, każdy kiedyś dostał, nikomu korona z głowy przez to nie spada, a nawet jest to temat do żartów.
Napisano Ponad rok temu
wiesz za moich czasów jak trenowałem shotokan, to i owszem, kopalismy sie po glowach, ale nie gryzlismy sie wtedy po butach, ba nie wiem na ile sie to zmienilo, ale wtedy nie nosilismy butów...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pytania o Aikido
- Ponad rok temu
-
Seminarium z Matsuo Masazumi Shihan( 8 Dan Yoshinkan Aikido)
- Ponad rok temu
-
Combat Aikido - Jarosław
- Ponad rok temu
-
aikido
- Ponad rok temu
-
Jaka umowa?
- Ponad rok temu
-
Do czego to podobne te aikido