Nawet nauczyciel Karate Marca Bachraty (Zenei Oshiro 7dan) na tym filmiku - został nakręcony w Cercle Tissier jak widać.

A Shotokan w Cercle prowadzą - Jean-Louis Morel 7dan i Pierre Berthier 7dan.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ninja,Co Cię rozsmieszylo na filmiku...moze sie podzielisz "doświadczeniem" bo z tego co widze to Akahige wkleil filmik z s. Tissier a tam jeden z kopiących ma spore doświadczenie w Karate...
Chyba że komentujesz ten drugi...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak. Jak mówił porucznik Rżewski: "Jak dzieci! Tylko wódka i dziwki w głowie!"Kuźwa, jak dzieci... :-)
Nie. Przykład Kogana pokazuje że bez znajomości kontekstu i wynikającej z niej krytyki źródeł dochodzi się do głupich wniosków. I potem są nerwy, strumień nieświadomości i flejmy na forum.Doswiadczenie nie ma tu nic do rzeczy ponieważ komentujemy to, co widać, a nie to, co ewentualnie ktos mógłby pokazać ponieważ posiada "doświadczenie".)
Napisano Ponad rok temu
Ale na tym filmiku wygląda jakby Bachraty nie umiał kopać. Bo to jest bardziej złożony problem. Przykładowo, Jean-Claude Van Damme wygląda na faceta, który umie kopać. Ale nie widziałem go w prawdziwej walce dlatego nie wiem, czy rzeczywiście umie kopać.Nie znaczy to jednak że Bachraty nie umie kopac jak stwierdził to Kogan po obejrzeniu jednego filmiku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja wypisałem sobie, co mi się nie podoba w kopnięciach Marca, a potem chciałem sprawdzić, czy przypadkiem to nie są jakieś stylowe naleciałości od jego nauczyciela z Goju-ryu. Ale jak obejrzałem sobie filmik z Kagawą wklejony przez Kogana to jakoś przestało mi się chcieć to analizować dalej. Moim zdaniem Marc kopie na tym filmiku jak karateka na pokazie, przejęty formą i tradycją.Ale na tym filmiku wygląda jakby Bachraty nie umiał kopać.
Jasne. Narazie Kogan narzucił dyskurs. Jeśli masz chęć i energię to spróbuj przejąć wątek i przekształcić go w dyskusję.A bez uwzględnienia tego wszystkiego niemożliwa jest dyskusja o wartości technik aikido przeciwko kopnięciom.
Może 1-2 dany uczą inaczej niż 6-7 dany. Inne rzeczy są dla nich ważne. Zastanów się dlaczego.To zadziwiające, że ludzie, którzy trenowali 3-4 lata karate u człowieka ze stopniem 1-2 dan potrafią wykonać prawidłowo kopnięcie, natomiast ludzie, którzy trenują u 5, 7 i 10 dana jakoś sobie z nim nie radzą.
Zagadka rozwiązana. Kogan to szotokaniec neofita. Ważne są stylowe szczególiki. Ja sobie ćwiczę okinawańskie karate i w klubie ćwiczą dwa 4 dany z JKU, aktywni nauczyciele. Są naprawdę zachwyceni, że ktoś ich uczy kopać inaczej niż w macierzystym stylu i że to jest tak samo dobre, szybkie, mocne i bezpieczne.Stopa nogi kopiącej okrężnie powinna być (...) nie powinna się (...) nie powinno się (...)należy unieść (...) Nie wykonujemy (...) nie pozwalamy (...)
Napisano Ponad rok temu
Dlatego napisałem, że na filmie wygląda jakby Marc Bachraty nie umiał kopać. Więc mamy taki oto paradoks - facet, który być może umie kopać ponieważ uczył się kopać od mistrzów karate, na filmie kopie jakby nie umiał kopać. Dlaczego tak jest? Oto dopiero szekspirowskie pytanie. :roll:Stopa nogi kopiącej okrężnie powinna być zwrócona w kierunku kopnięcia albo nawet ku dołowi, kierunek kopnięcia to jest przeciwnik a nie sufit...
Napisano Ponad rok temu
To ja proszę o podanie czasu w którym występuje ten błąd.Dlatego napisałem, że na filmie wygląda jakby Marc Bachraty nie umiał kopać. (...)Stopa nogi kopiącej okrężnie powinna być zwrócona w kierunku kopnięcia albo nawet ku dołowi, kierunek kopnięcia to jest przeciwnik a nie sufit...
Napisano Ponad rok temu
Ten gość umie kopać? chyba kartofle...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hymPrzy tak zblokowanym strzale miałby solidny niedowład reki
Napisano Ponad rok temu
Kogan - Szanuj się chociasz troszkęInteresujące. Może masz zaniki pamięci bo gryzłeś za wiele butaPUA - masz na mysli Polską Unię Aikido? bo jeśli tak to mimo iż współpracuję z Tą PUA od ok 14 lat to nigdy takiego dogmatu nie słyszałem
![]()
Napisano Ponad rok temu
Baardzo mało widać, tylko z początku można coś przeanalizowac.hymPrzy tak zblokowanym strzale miałby solidny niedowład reki
a co na to powiecie?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
wszystko blokowane jest na rękę![]()
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przepraszam nie wiedziałem, że dla Ciebie to taki poważny temat.Kogan - Szanuj się chociasz troszkę
Poza tym nie widzę powodzu dla którego powinienem otrzymywać od Cibie takie sugestie, ani takiego dla którego Ty powinieneś je wobec mnie wysuwać
Dlatego jeszcze raz proszę - Szanuj się
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu