Rozciaganie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wyjaśnijmy zatem, zanim spadnie tona krytyki, że ćwiczenia rozciągające przed treningiem nie są konieczne.Wyjaśnimy zatem, zanim spadnie tona krytyki, że rozgrzewka i ćwiczenia rozciągające są konieczne przed treningiem.
Napisano Ponad rok temu
Można zadbać poza treningiem, ale w większości przypadków nie ma motywacji, bo w Aikido nie ma zawodów to i po co trenować kondycję?.Niebywale, ale... ja sie z tym more less zgadzam!
PS. Jestem, co prawda, zaledwie amatorem, ale uwazam, ze o sprawy kondycji, wydolnosci, gibkosci etc. mozna smialo zadbac POZA regularnymi treningami, szczegolnie, gdy jest ich malo.
Nie oszukujmy się Panowie, aikidocy w 80% są leniwy, co z resztą widać po kakari geiko 2 kilometrowych na stażach
Jakieś 7 lat temu, dokształcając się na Karate, pamiętam ze miałem przyjemność brać udział w treningach, gdzie z 1,5 h treningu przez 1 h biegaliśmy i robiliśmy pompki;] i jakoś nikt nie narzekał. A suma summarum dzisiaj Panowie z Karate, piszą na forum jj że "aikido to taniec z partnerem" .
A jako że obecnie odchodzi się od treningu kondycyjnego, to i potem widać jak to nawet młode daniki po trzeciej ju wazie pod rząd, stan przed zawałowy osiągają, a światek Aikido cieszy się dość wątpliwą opinią w świecie SW.
Oczywiście nie twierdzę że kondycja na treningu jest ważniejsza od techniki, ale uważam że jest ważna.
No i poza tym jest gro rodzajów ćwiczeń gdzie można trenować kondycję, jak i technikę, np. tak zwany u nas trening "hajime"
Napisano Ponad rok temu
Ale.. słyszałeś kiedyś o świętej zasadzie MINI-MAX...?Można zadbać poza treningiem, ale w większości przypadków nie ma motywacji, bo w Aikido nie ma zawodów to i po co trenować kondycję?.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może w aikidoWyjaśnijmy zatem, zanim spadnie tona krytyki, że ćwiczenia rozciągające przed treningiem nie są konieczne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kogan, jak ktoś cie napadnie na ulicy, poprosisz go o parę minut byś się mógł rozciągnąć przed walką?Może w aikidoWyjaśnijmy zatem, zanim spadnie tona krytyki, że ćwiczenia rozciągające przed treningiem nie są konieczne.
Napisano Ponad rok temu
Niestety co daje dokladna nauka a nauka externistyczna kazdy wie 8)
Wytrzymalosc w domu, siłka w domu itd a potem mamy efekty jakie sa
Profesjonalizm nie polega na tym zeby wszystko osoba miala robic w domu. Kazde cwiczenie silowe, zestawy, kazdy trening kondycyjny powinien byc nadzorowany przez osobe ktora sie na tym zna.
Po pierwsze ludzie sami nie potrafia sie pilnowac a i z systematycznoscia nie jest u nich najlepiej.
Po drugie czesto ich wiedza jest taka ze biorac niewlasciwe obciazenie czy kolejnosc cwiczen wiecej szkod w organizmie zrobia niz pozytku a to odbije sie na ich pozniejszych wynikach.
W sporcie zawodowym nie ma miejsca na amatorke i zawodnik jak chce cos wiecej osiagnac musi sluchac sie we wszystkim ekipy trenerow (nawet nie jednego).
W sporcie amatorskim czy rekreacji mozna pewne rzeczy zlecic samodzielnie do wykonania zawodnikom ale bez przesady. Kontrola najwyzsza forma zaufania 8)
Napisano Ponad rok temu
Kogan, jak ktoś cie napadnie na ulicy, poprosisz go o parę minut byś się mógł rozciągnąć przed walką?Może w aikidoWyjaśnijmy zatem, zanim spadnie tona krytyki, że ćwiczenia rozciągające przed treningiem nie są konieczne.
Garry, błagam, nie otwieraj Puszki Pandory :roll: Zaraz zrobi się tu offtop na 10 stron, a temat fajnie się rozwija i ja bardzo ciekawa jestem, co odpowie Mr Smail.
Napisano Ponad rok temu
Trening aikido bez rozgrzewek 3 godziny. Jeżeli chciałbym K-S włączyć w czas aikido zostałoby 1 godzina aikido tygodniowo. To trochę mało. Skrócić K-S bez sensu bo to absolutne minimum. Moim zdaniem inny rodzaj aktywności poza merytoryczną powinien byc powza właściwym treningiem. Innaczej rozmieniamy się na drobne. Tylko że ludzie muszą o tym wiedzieć.
Bez tej wiedzy są aikidocy co po 5 cwiczeń sapią jak lokomotywy, a 30 brzuszków to dla nich ekstremum.
Napisano Ponad rok temu
Tylko jeśli on mnie wcześniej poprosi, żebym lał go przez 1,5h z użyciem przekroju znanych mi technik. W przeciwnym razie zaryzykuję naderwanie mięśnia w imię zapobiegnięcia pobiciu. Nie mówiąc już o tym, że osoba która się rozciąga przed treningiem zmniejsza moim zdaniem ryzyko kontuzji w nagłych sytuacjach.Kogan, jak ktoś cie napadnie na ulicy, poprosisz go o parę minut byś się mógł rozciągnąć przed walką?
Przychylam się do Twego zdania.Garry, błagam, nie otwieraj Puszki Pandory Rolling Eyes Zaraz zrobi się tu offtop na 10 stron, a temat fajnie się rozwija i ja bardzo ciekawa jestem, co odpowie Mr Smail. Smile
Mój błąd, że wydawało mi się że załatwiam truizmy, nie spodziewałem się takiej reakcji i powiem szczerze - zawsze myślałem, że inne postępowanie niż moje jest rezultatem niewiedzy, a nie intencjonalnego działania. Bardzo chętnie mogę podyskutować na ten temat w odpowiednim topiku.
Mnie też bardzo ciekawi jakie działania Smail zdecyduje się podjąć.
Napisano Ponad rok temu
Już od dawna wiadomo, że akurat to zdanie nie jest prawdą. Problem z wkomponowaniem rozciągania w trening to oczywiście bardzo złożone zagadnienie i robienie tego jako elementu rozgrzewki ma zarówno wady jak i zalety. W zależności od typu treningu mogą przeważyć albo jedne, albo drugie. Niemniej to co napisałeś oznacza wyłącznie, że przespałeś poprzednią dekadę, gdy ludzie się tym interesowali, badali, krytykowali i ciut poszerzyli wiedzę na ten temat.Nie mówiąc już o tym, że osoba która się rozciąga przed treningiem zmniejsza moim zdaniem ryzyko kontuzji w nagłych sytuacjach.
Pewnie nie masz dostępu do PubMedu; proponuję więc zacząć od pierwszego z brzegu trafienia z Google Scholar: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
ja bardzo ciekawa jestem, co odpowie Mr Smail.
Mnie też bardzo ciekawi jakie działania Smail zdecyduje się podjąć.
miło mi że wzbudzam Wasze zainteresowanie, ale jak nauczyłem się na tym forum, w większości przypadków nie wzbudzam zrozumienia, dlatego ciiiiiiii
Napisano Ponad rok temu
Chyba nie bardzo radzisz sobie z angielskim skoro podajesz mi link do badania, które koncentruje się na bólach mięśniowych do 72h, czyli tzw. "zakwasach".Pewnie nie masz dostępu do PubMedu; proponuję więc zacząć od pierwszego z brzegu trafienia z Google Scholar: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
W kwestii ryzyka kontuzji, wyniki są mało wiarygodne jak przyznali sami autorzy.
Konkluzja jest taka, że na podstawie krótkiej obserwacji i ograniczonej liczby danych, a także zróżnicowania branych pod uwagę badań, badacze nie mogli osiągnąć żadnych konstruktywnych wniosków na zadany temat.
Proponuję przenieść dyskusję gdzieś indziej.
Napisano Ponad rok temu
Kłamiesz. Tytuł artykułu brzmi "Stretching Before and After Exercise: Effect on Muscle Soreness and Injury Risk" i dobrze oddaje to na czym koncentruje się artykuł.Chyba nie bardzo radzisz sobie z angielskim skoro podajesz mi link do badania, które koncentruje się na bólach mięśniowych do 72h, czyli tzw. "zakwasach".Pewnie nie masz dostępu do PubMedu; proponuję więc zacząć od pierwszego z brzegu trafienia z Google Scholar: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Kłamiesz. W skrócie, w kwestii ryzyka kontuzji autorzy dokonali przeglądu badań na temat i przyznali, że badania nie wykazują związku między rozciąganiem, a ryzykiem kontuzji lub związek ten jest pomijalny, co sprawia, że teza "osoba która się rozciąga przed treningiem zmniejsza moim zdaniem ryzyko kontuzji w nagłych sytuacjach" przestaje być truizmem. Opisali też kilka koncepcji, dlaczego tak może być. Doczytaj.W kwestii ryzyka kontuzji, wyniki są mało wiarygodne jak przyznali sami autorzy.
Kłamiesz. Wnioski są bardzo konstruktywne i obalają twoją tezę o brzmieniu "osoba która się rozciąga przed treningiem zmniejsza moim zdaniem ryzyko kontuzji w nagłych sytuacjach".Konkluzja jest taka, że na podstawie krótkiej obserwacji i ograniczonej liczby danych, a także zróżnicowania branych pod uwagę badań, badacze nie mogli osiągnąć żadnych konstruktywnych wniosków na zadany temat.
Konkluzja artykułu jest taka jak konkluzja większości artykułów w tej dziedzinie: "potrzeba więcej badań, żeby lepiej zrozumieć problem". Tłumaczone na ludzki to znaczy "Chcemy więcej kasy na badania". I o dziwo, dalsze publikacje artykułów i rozwój wiedzy na ten temat wskazują, że kasa się pojawiła.
Dyskusję? To nie dyskusja, to zwykłe walenie trolla po łbie, mecz do jednej bramki.Proponuję przenieść dyskusję gdzieś indziej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam się. Jesteś trollem zaśmiecającym forum, nie potrafisz dyskutować i obrażasz innych użytkowników. Dobrze, że dałeś wszystkim poznać swoją wartość.
Znasz przypowiesć o belce w oku?
( Biblia (Mat. 7:3–5): A czemu widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz? Albo jak powiesz bratu swemu: Pozwól, że wyjmę źdźbło z oka twego, a oto belka jest w oku twoim? Obłudniku, wyjmij najpierw belkę z oka swego, a wtedy przejrzysz, aby wyjąć źdźbło z oka brata swego. )
Napisano Ponad rok temu
Ja go akurat lubię i uważam za wartościowego...W przeciwieństwie do Ciebie amigoZgadzam się. Jesteś trollem zaśmiecającym forum, nie potrafisz dyskutować i obrażasz innych użytkowników. Dobrze, że dałeś wszystkim poznać swoją wartość.
Zatem kulą w płot.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pytania o Aikido
- Ponad rok temu
-
Seminarium z Matsuo Masazumi Shihan( 8 Dan Yoshinkan Aikido)
- Ponad rok temu
-
Combat Aikido - Jarosław
- Ponad rok temu
-
aikido
- Ponad rok temu
-
Jaka umowa?
- Ponad rok temu
-
Do czego to podobne te aikido