Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak usunąć frustratów z forum aikido?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
241 odpowiedzi w tym temacie

budo_toszi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 242 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

Re: Jak usunąć frustratów z forum aikido?
O co chodzi z tym żółwiem i słowami:

Model świata wdg aikidoków.

To jest jakaś ideologia?
  • 0

budo_ronin bastard
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 248 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Odnoszę nieodparte wrażenie, że coraz więcej forumowiczów, w szczególności zza Wielkiej Wody, uprawia na forum rodzaj mniemanologii stosowanej. Szczepan zarzucał ostatnio gościowi, że nie odpowiada na pytania, a sam zignorował kilka osób potających o "rozwój duchowości" na aikido...

Polska jest krajem extremistow katolickich, prawie niczym sie nie rozniacych od islamistow. Kazde wspomnienie o rozwoju duchowym wykorzystujacym inne podejscie niz sekta katolicka konczy sie w najlepszym podejciu szyderczym wysmiewaniem. Popatrz sie jak reaguja ludzie na kilka moich ostatnich postow o duchowosci w aikido. Spokojna dyskusja nie jest mozliwa absolutnie. Z tego powodu nie ma mowy zebym ten temat szerzej tutaj traktowal.

Szczepan ja nie mam pojęcia skąd czerpiesz takie pomysły...

Zapewniam Cię, że większości z tych pytających zdecydowanie bliżej do agnostycyzmu czy ateizmu niż do jakiegoś religijnego ekstremum. I pytania wynikają raczej z wątpliwości co do rozwoju duchowego w formie o której wspominasz niż potencjalnych konotacji religijnych.
Stąd też w wypowiedziach może pojawiać się lekki uśmiech z nutką szyderstwa...

Największe ryzyko jakie Cię może czekać z naszej strony to to, że któregoś pięknego wieczoru np.Randall zgarnie dwa antałki "księżycówki" zagryzie "Vicodinem" i w ramach łączenia ekstremizmów nałoży na szyję kalesony zamiast stuły i obłoży Cię fatwą... :wink:
  • 0

budo_redakcja budojo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 857 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Redakcja - wyszło szydło z worka:) -
Pozdrawiam Serdecznie.

Koleś spoko spoko lepiej sobie popatrz jak się u Szczepana w Kanadzie ćwiczy aikido. Widzisz tu jakieś szydło? Chociaż fakt hakama trochę przykrótka :P

• 0

budo_ronin bastard
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 248 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Redakcja - wyszło szydło z worka:) -
Pozdrawiam Serdecznie.

Koleś spoko spoko lepiej sobie popatrz jak się u Szczepana w Kanadzie ćwiczy aikido.

U Szczepana tak się ćwiczy?
Ale to znaczy, że Szczepan tak prowadzi treningi aikido, czy po prostu podnajmuje swoją salę chłopakom z MMA?
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Koleś spoko spoko lepiej sobie popatrz jak się u Szczepana w Kanadzie ćwiczy aikido. Widzisz tu jakieś szydło? Chociaż fakt hakama trochę przykrótka :P

HAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
  • 0

budo_spokokoleś
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 123 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

he he spoko spoko...jeżeli któryś z tych Panów to Szczepan....i robi to na co dzień to ok...tym bardziej chciałbym posparować :) .......

ale stawiam na podnajętą salę chłopakom z innej sekcji :)

Pozdro
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

Może te 3 filmy wyjaśnią czym jest aikido :)
PS. IMO. :wink: :)

one wlasnie wyjasniaja czego w aikido brakuje...
praktyki na zywo bez ukladnia sie
potem wlasnie jest jam sesion, czyli Takemusu aiki...
  • 0

budo_irimi reborn
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 711 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szczepciu, a możesz nam wydzielić temat "Aikido a perkusiści", albo szerzej "Aikido a muzyka"? Od momentu jak wstawiłem Joe Morello. Plissssss. :oops: :)
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szczepciu, a możesz nam wydzielić temat "Aikido a perkusiści", albo szerzej "Aikido a muzyka"? Od momentu jak wstawiłem Joe Morello. Plissssss. :oops: :)

mod on
off topic polecial do Knajpy
mod off

• 0

budo_irimi reborn
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 711 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ekstra. Szkoda, że nie mam dostępu. A swoja drogą, czy to było aż tak knajpiane? :?
  • 0

budo_randall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2751 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

@Irimi Bo do knajpy nie wpuszczają w obuwiu sportowym :P
No i widzisz, nie noga, wiadomo że nie potrafię tyle co magister fizyki, a zapamiętałem z przeczytanych ksiązek pewne ogólne tezy i konsekwencje. W dodatku to co czytałem odbierałem pod innym kątem. Nigdy w życiu nie siadłbym do liczenia czegokolwiek bo i po co. Napisałem to co napisałem by oddać pewną ideę powiązania rzeczywistości z teorią, rzecz bardzo istotną, a jak widać tobie obcą. Napisałem jeszcze dwa przykłady by rzeczowo zarysować o co mi chodzi, wobec zarzutu nieadekwatności pierwszego. Następnych dwu też nie zrozumiałeś, czy jesteś ekspertem w teorii Zielonych Skrzatów.
Tym się różnimy że zawsze jestem gotów naprawić/rewidować, swoje stanowisko.

@MrSmail
Dzięki zorganizowanym na wielką skalę debilom spod znaku krzyżyka, powoli budujemy sobie w świecie image katolickich ekstremistów. Jeszcze kilka gigantycznych pomników, ze 3 telewizje, trochę pogoszona systuacja gospodarcza, i ta rzesza najgłupszej biedoty stanie się naprawdę niebezpieczną siłą polityczną w rękach KK. Jak Ci za którymś razem zabronią uczyć aikido bo otwiera duszę przed diabłem (a spróbuj otworzyć gdzieś sekcję dla dzieci w małym miasteczku bez błogosławieństwa proboszcza), to wspomnisz.
Czy różnica jest wielka? No jakby wspomnieć czasy gdy Polska była okupowana to też bomby podkładaliśmy, a nasi partyzanci też do Matki Boskiej się modlili. Wszystko zależy od punktu widzenia i przyjętych dogmatów.

@Szczepan
Chodzi o to, że bredzisz z tym rozwojem duchowym.
Jestem nihilistą i sceptykiem, jaki buk? nie ma czegoś takiego, nie ma też Zeusa, Olimpu, Zarathustry, Hanab Ku, czy innego pierzastego boga masowych ludzkich ofiar, nirvany też nie osiągniesz (choć to akurat łatwo, wystarczy znaleźć dobrego dilera).

Jestem całkowicie otwarty na debatę o rozwoju duchowym człowieka.
Ustalmy najpierw:
1) czy rozumiesz duszę w sposób chrześcijańsko - neoplatoński? Jako jakąś tam pozamaterialną (sic!) część człowieka która trwa po jego śmierci?
/jak tak to zamyka dalszą rozmowę, bo jesteś dogmatykiem religijnym/
2) czy przez duszę rozumiesz po prostu jakąś bliżej nie określoną funkcję mózgu, powstającą razem z umysłem, miejsce na zamieszczenie wolnej woli, samoświadomości?

Dalej:
Czym wedle ciebie jest rozwój i dlaczego?
Rozwój znaczy przemianę ze stanu wcześniejszego w późniejszy połączoną z jakimś wartościowaniem na korzyść późniejszego:
- Uzasadnij zatem to wartościowanie.
- Wskaż kryteria opisu stanów wcześniejszego i późniejszego.
Zmiana wymaga przyczyny sprawczej, określonego działania:
- Wskaż w jaki sposób aikido dokonuje te zmiany, na jakie cechy duszy wpływa i dlaczego.
Wreszcie jeśli ma być to przemiana, to jaka, stopniowa, całkowita:
- Wskaż kryteria rozpoznania że to już ma miejsce, metody oceny stopnia postępu.

Masz minimalny zarys solidnej debaty o rozwoju.
Zapraszam.

PS. oczywiście możesz od tego uciec w prosty sposób w religijny bełkot.
  • 0

budo_ninja_usuniety
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1394 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A ja mysle ze nie powinienes tu poruszac tematów religijnych.
Mozesz całkiem przypadkiem obrazić czyjes uczucia religijne. Co jest zagrożone karą ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. ;)
Malo tego wparuje tu Pan Nowak i wytoczy Ci najzwyczajniej proces jak Nergalowi :) :) :)
Spasuj troche Randall. Wielu napewno tu jest spod "znaku krzyżyka", co nie znaczy że są gorsi i zwłaszcze nie są debilami...Nie zamierzam bronić wiary i robić wypraw krzyżowych ale moim zdaniem z lekka przeginasz już pałe. ;) Obraziłbys islam to prawdopodobnie nie miałbyś juz głowy :) Dyskutujmy na temat aikido zatem, bardzo proszę ;)
To taka moja serdeczna prośba.
  • 0

budo_randall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2751 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Widzisz Ninja, dlatego nie napisałem jakiego pomnika, jakiego krzyżyka (może tego od kółka) nie napisałem o nikim personalnie, nie napisałem nic o Bogu a o drzewie, A w ogóle to miało być KKK tylko mi jedno K zjadło :)
Ja mogę iść do sądu, no chyba że dopadną mnie Majowie albo starożytni Grecy.
I jak wiemy powszechnie wszyscy się z turbanów śmieją i jakoś żyją.

Swoją drogą sama Twoja wypowiedź świadczy o patologicznej sytuacji, strachu przed Wielkim Bratem. Niby UBcja już nie aresztuje za bibuły studentów... Coś jest na rzeczy.
  • 0

budo_irimi reborn
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 711 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...Tym się różnimy że zawsze jestem gotów naprawić/rewidować, swoje stanowisko.

:)
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzięki zorganizowanym na wielką skalę debilom spod znaku krzyżyka, powoli budujemy sobie w świecie image katolickich ekstremistów.

watpie, raczej swiat specjalnie nie interesuje sie tym co u nas robia ludzie spod znaku krzyzyka, czy koleczka

Jeszcze kilka gigantycznych pomników, ze 3 telewizje, trochę pogoszona systuacja gospodarcza, i ta rzesza najgłupszej biedoty stanie się naprawdę niebezpieczną siłą polityczną w rękach KK.

sa kraje gdzie sa wieksze pomniki i wiecej biedoty...

Jak Ci za którymś razem zabronią uczyć aikido bo otwiera duszę przed diabłem (a spróbuj otworzyć gdzieś sekcję dla dzieci w małym miasteczku bez błogosławieństwa proboszcza), to wspomnisz.

jak mi zabronia to zmienie nazwe na smiledo :) caly czas mialem sekscje w malych miejscowosciach w okolicach opola, nie bylo najmniejszych problemow, moze na wschodzie jest inaczej...

Czy różnica jest wielka? No jakby wspomnieć czasy gdy Polska była okupowana to też bomby podkładaliśmy, a nasi partyzanci też do Matki Boskiej się modlili. Wszystko zależy od punktu widzenia i przyjętych dogmatów.

zgadza sie, ale walczylismy z okupantem a nie z ludzmi na calym swiecie zeby wplynac na okupanta... ale w sumie to zupelnie inny problem i nie chce go tu podejmowac, bo nie to miejsce...
  • 0

budo_randall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2751 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Na wszystko powyższe można by odpowiednio odpowiedzieć, zasadnie zrelatywizować, wskazać na racje i przyczyny.
Nie ma dobra, nie ma zła, jest tylko partia B i partia A.
Ale nie o polityce. Proponuję się rzucić na temat o kotegaeshi.

Tu się miał wypowiedzieć Szczepan o rozwoju duchowym, jestem tego naprawdę (szczerze, niezłośliwie) ciekaw.
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

@Szczepan
Chodzi o to, że bredzisz z tym rozwojem duchowym.
Jestem nihilistą i sceptykiem, jaki buk? nie ma czegoś takiego, nie ma też Zeusa, Olimpu, Zarathustry, Hanab Ku, czy innego pierzastego boga masowych ludzkich ofiar, nirvany też nie osiągniesz (choć to akurat łatwo, wystarczy znaleźć dobrego dilera).

Jestem całkowicie otwarty na debatę o rozwoju duchowym człowieka.
Ustalmy najpierw:
1) czy rozumiesz duszę w sposób chrześcijańsko - neoplatoński? Jako jakąś tam pozamaterialną (sic!) część człowieka która trwa po jego śmierci?
/jak tak to zamyka dalszą rozmowę, bo jesteś dogmatykiem religijnym/
2) czy przez duszę rozumiesz po prostu jakąś bliżej nie określoną funkcję mózgu, powstającą razem z umysłem, miejsce na zamieszczenie wolnej woli, samoświadomości?

Dalej:
Czym wedle ciebie jest rozwój i dlaczego?
Rozwój znaczy przemianę ze stanu wcześniejszego w późniejszy połączoną z jakimś wartościowaniem na korzyść późniejszego:
- Uzasadnij zatem to wartościowanie.
- Wskaż kryteria opisu stanów wcześniejszego i późniejszego.
Zmiana wymaga przyczyny sprawczej, określonego działania:
- Wskaż w jaki sposób aikido dokonuje te zmiany, na jakie cechy duszy wpływa i dlaczego.
Wreszcie jeśli ma być to przemiana, to jaka, stopniowa, całkowita:
- Wskaż kryteria rozpoznania że to już ma miejsce, metody oceny stopnia postępu.

Masz minimalny zarys solidnej debaty o rozwoju.
Zapraszam.

PS. oczywiście możesz od tego uciec w prosty sposób w religijny bełkot.

Tez bedac swiezo po studiach(skonczylem ekonomie i prawo) bylem nihilista i sceptykiem, mozesz mi wierzyc lub nie(zauwaz ze nie zostalem prawnikiem LOL).Mysle ze kazdy kto przerobil choc troche powaznie te systemy filozoficzne,ekonomiczne, prawne i polityczne nie ma innego wyjscia.Tak ze mimo ze wiekszosc szczegolowej wiedzy juz zapomnialem, cie doskonale rozumiem i nie zamierzam nawet probowac argumentowac.Z drugiej strony, podejscie do zycia ktore reprezentujesz jest znane juz od co najmniej 3 tysiecy lat.

Z punktu widzenia 30 lat pozniej mysle ze czysta wiedza /= madrosci. Rozne wydarzenia w zyciu uzmyslowily mi ze rozum i logika ma swoje ograniczenia i nie wystarczy zeby ogarnac lub choc w przyblizeniu wyjasnic otaczajca nas rzeczywistosc.Stad potrzeba odwolania sie do intuicji duchowej.
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Widzisz Randal, Szczepan to mezczyzna, a Ty to szczeniak :)
musisz sie jeszcze zycia nauczyc, przestan filozofic tylko zyj :D

Szczepan - gdybys utrzymywal taki poziom kultury wypowiedzi caly czas...
tego Ci zycze z calego serca...
  • 0

budo_ninja_usuniety
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1394 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale Szczepan utrzymuje wysoki poziom kultury wypowiedzi...Takie mam wrazenie bynajmniej...Moze go poprostu czasami nie rozumiemy/rozumiecie...
  • 0

budo_randall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2751 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tez bedac swiezo po studiach(skonczylem ekonomie i prawo) bylem nihilista i sceptykiem, mozesz mi wierzyc lub nie(zauwaz ze nie zostalem prawnikiem LOL).Mysle ze kazdy kto przerobil choc troche powaznie te systemy filozoficzne,ekonomiczne, prawne i polityczne nie ma innego wyjscia.Tak ze mimo ze wiekszosc szczegolowej wiedzy juz zapomnialem, cie doskonale rozumiem i nie zamierzam nawet probowac argumentowac.Z drugiej strony, podejscie do zycia ktore reprezentujesz jest znane juz od co najmniej 3 tysiecy lat.

Z punktu widzenia 30 lat pozniej mysle ze czysta wiedza /= madrosci. Rozne wydarzenia w zyciu uzmyslowily mi ze rozum i logika ma swoje ograniczenia i nie wystarczy zeby ogarnac lub choc w przyblizeniu wyjasnic otaczajca nas rzeczywistosc.Stad potrzeba odwolania sie do intuicji duchowej.

Bo wielu się tak wydaje. Widzisz, mylenie mądrości z wiedzą czy inteligencją może się przydarzyć młodym prawnikom, ale naprawdę nie komuś po filozofii.
Podejście które reprezentuję nie jest znane od 3 tysięcy lat, najwyżej od kilku, jest bardzo autorską syntezą.
Tak czy inaczej z pespektywy lat, muszę stwierdzić że większość wniosków do których dochodziłem 10 lat temu, które skierowały mnie na takie nie inne studia, okazało się słusznych, całe to biadolenie "zobaczysz za 15 lat" pada zazwyczaj z ust ludzi którzy byli za młodu zbyt ograniczeni by obserwować i uczyć się na błędach innych.
Rozum i racjonalny namysł to potężne narzędzie, wystarcza w zupełności do odnalezienia się w świecie. Niestety trudne w obsłudze, nie wszystkim dane po równo, no i używanie go boli, a właściwie to wnioski bolą.
Człowiek wymyślał rozmaite sposoby by od tego dyskomfortu uciec, uniknąć odpowiedzialności za własną niewiedzę, błędy czy też zwykłą głupotę. Większość korzysta z najprostszej wersji, bierze "blue pill" i żyje w błogiej ignorancji nie korzystając nigdy z szarej masy w swojej mózgoczaszce. Taki Bóg ze swoim Planem i zły Szatan, to świetny sposób na pozbycie się ciężaru z barków. Niepojęta rzeczywistość też się sprawdza. Byle by było cokolwiek poza naszym wpływem, rozumieniem i poznaniem, na co można zwalić choć kawałek winy. Wszelka tradycja, społeczeństwo, czy nowoczesna psychologia też dają radę w tej roli.
Wiem, że z czasem, jak lata mijają, coraz ciężej Ci stawać z życiem en face, że lepiej przymknąć oko, ale poza wszelkimi dywagacjami, moje pytanie było proste:
Pytałem o kryteria, sposoby rozwoju duchowego przez aikido, wyraźnie wskazałem na stany psychiczne. Zatem Twoje lekko egzystencjalne podejście ma jak najbardziej miejsce w moim pytaniu. Chodzi o opis, nie o wartościowanie.
Zatem odpowiedz zamiast unikać.

Przecież to musi się dac opisac i okreslić, wskazać jak się rozwijamy przez aikido. Jeśli się nie da, to znaczy że (to już było, popadamy w jakiś aikidowy solipsyzm) nie da się nauczyć, bo nie ma jak przekazać. Jeśli jednak przekazujesz to znaczy, że wiesz co.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024