Żywienie osób trenujących aikido
Napisano Ponad rok temu
Mam ogromną prośbę do osób trenujących aikido, aby poświęcili mi chwilkę.
Jestem studentka i piszę pracę. Potrzebuje informacji o żywieniu osób uprawiających ten sport. Czy jest mozliwość aby wypełniliśmie moją ankietę oraz napisali swoje sugestie na ten temat.
To link do mojej ankiety
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Dziękuje wszystkim którzy byli tak uprzejmi i poświęcili mi chwilkę
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale dzięki za odpowiedź.
Napisano Ponad rok temu
ja niestety jestem jeszcze na etapie fizycznym więc chętnie wypełnię ankietę
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe to co takiego?Aikido to nie sport :wink:
Mój rektor uważa, że to sport. I z tego co mi wiadomo to tak jest.
Napisano Ponad rok temu
większość aikidoków nie stosuje usystematyzowanej diety, gdyż jak wiadomo świetność w tej dyscyplinie osiąga się przez medytacje i filozofowanie
ja niestety jestem jeszcze na etapie fizycznym więc chętnie wypełnię ankietę
Dzięki wielkie :-) mi nie chodzi o diety tylko głównie o nawyki żywieniowe
Zawsze coś dobrego na poczatek :wink:
Napisano Ponad rok temu
Aikido to sztuka walki, podobnie np jak Iaido czy Shinkendo.
Do sportu możesz zaliczyć BJJ, Karate, Judo itd...
Napisano Ponad rok temu
w szeroko pojetym znaczeniu aktywnosci ruchowej i zwyczajowym podejsci do zagadnienia aikido mozna uznac za sport, dlatego Twoj Rektor ma racje ;-)
ankietke wypelnilem :-)
Napisano Ponad rok temu
Ale kłócić się nie będę, bo AWF okazjonalnie tylko mijam w drodze na uczelnie.
A tak swoją drogą, do gro aikidoków przy tańcu brzucha miałoby się czym pochwalić
Napisano Ponad rok temu
Faktycznie może być to dziwnę,że potrzebuje takich informacji no ale tak jest. Wole pytać tutaj bo sądze, że będą to szczere odpowiedzi a nie wyssane z palca a na tym mi zależy.
A jeśli kogoś to bardziej zainteresuje to mogę po zebraniu wyników przełać moje wnioski.
Dziękuje tym którzy już wypełnili ankietę :-)
Pozdrawiam :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mnie sie wydaje , ze problem badawczy jest po prostu błednie sformułowany. Stad takie odpowiedzi. Niektóre sporty prawdopodobnie wymagaja jakiejs specjalnej diety, ale Aikido w zaden sposób nie może byc potraktowane analogicznie, bo cwicza je " zwykli" ludzie. Jako zwykli ludzie zachowuja się zwyczajnie, stąd badania , które robisz nie przyniosa niestety nic odkrywczego. Chyba , że zalezy ci na konkluzji: " Bardzo ciekawy jest wniosek , ze Aikidocy nie jedza nic nadzwyczajnego a ich dieta nie rózni się od diety przeciętnego zjadacza chleba poza , jak sie wydaje , ich nadzwyczajnym zamiłowaniem do piwa ".
Ale ankiete wypelniłem , zeby nie było. Powodzenia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chyba , że zalezy ci na konkluzji: " Bardzo ciekawy jest wniosek , ze Aikidocy nie jedza nic nadzwyczajnego a ich dieta nie rózni się od diety przeciętnego zjadacza chleba...
kiedys taki film ogladalem, z Robinem Wiliamsem, bodajrze "Przebudzenia", byla tam scena w ktorej przyjmowal sie do nowego szpitala i komisaj zapytala go czym sie do tej pory zajmowal:
- prowadzilem badania nad tym, czy z dwoch ton dzownic da sie wyprodukowac 1 kg (i tu jakas nazwa leku padla)
- przeciez to niemozliwe - odpowiedzal przewodniczacy komisji
- tak, ja to udowodnilem - odpowiedzial Robin :-)
naukowcy zadza sie swoimi prawami i nic dziwic nas nie powinno
Napisano Ponad rok temu
Wykaże się patriotyzmem lokalnym, a co. PASZTET PODLASKI
Napisano Ponad rok temu
Garry, zapewne zawartość drobiu wynosi w granicach 20% w tym dziobki i pazurki[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wykaże się patriotyzmem lokalnym, a co. PASZTET PODLASKI
A wracając do tematu, to sposób odżywiania się aikidoków, trenujących powiedzmy 3x w tygodniu nie ma zapewne znaczącego wpływu na ich wyniki 'techniczne". Choć z drugiej strony małe ładowanie węglowodanami przed intensywnym treningiem i nieco białka dla regeneracji po treningu nie jest głupią rzeczą. Warto czasem zwrócić na odżywianie uwagę szczególnie podczas szkół letnich czy innych obozów, gdzie przy kilku godzinach wysiłku dziennie jest to już nieco ważniejszy aspekt. Jeśli ktoś keiko traktuje poważnie, to i temat żywienia nie powinien być mu całkiem obcy, bo jest to coś, co trening powinno wspomagać, a nie utrudniać. Osobiście zwracam uwagę na to co i kiedy jem, ale u mnie poza aikido bardziej wiąże się to z "dyscyplinami uzupełniającymi", w których odżywianie i regeneracja są w pewnym sensie częścią treningu...
Napisano Ponad rok temu
Mnie sie wydaje , ze problem badawczy jest po prostu błednie sformułowany. Stad takie odpowiedzi. Niektóre sporty prawdopodobnie wymagaja jakiejs specjalnej diety, ale Aikido w zaden sposób nie może byc potraktowane analogicznie, bo cwicza je " zwykli" ludzie. Jako zwykli ludzie zachowuja się zwyczajnie, stąd badania , które robisz nie przyniosa niestety nic odkrywczego. Chyba , że zalezy ci na konkluzji: " Bardzo ciekawy jest wniosek , ze Aikidocy nie jedza nic nadzwyczajnego a ich dieta nie rózni się od diety przeciętnego zjadacza chleba poza , jak sie wydaje , ich nadzwyczajnym zamiłowaniem do piwa ".
Ale ankiete wypelniłem , zeby nie było. Powodzenia.[
Zdawałam sobie z tego sprawę, że osoby trenujące aikido nie żywią się jakoś nadzwyczajnie. Moje badania to miały pokazać i tak powili się dzieje;) Dlatego potrzebna mi jest ankieta, czy jest tak faktycznie. A nie po to aby ułożyć diete,ani czy osoby trenujące mają jakieś diety. Ale też będę podejmować próbę ułożenia dla danej osoby diety.
Dziękuje za koment;)
Napisano Ponad rok temu
Zastanwiajace jest ze ilosc posilkow i jedzenie regularne lub nieregularne sie wykluczaja (24) ...
Napisano Ponad rok temu
np piwa nie pije :-)
nie wiem na ile popuje kolerzance swoimi odpowiedziami statystyki typowosci :-)
no coz staralem sie szczerze :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kto jest za zbanowaniem Spokokolesia :)
- Ponad rok temu
-
ISOYAMA HIROSHI 2010
- Ponad rok temu
-
Atemi. Ćwiczyć czy nie ćwiczyć niezależnie od technik aikido
- Ponad rok temu
-
Wychylenie - obowiązek czy kwestia "jak wyjdzie"?
- Ponad rok temu
-
Czy ta grupa technik może zadziałać, po niezbyt silnym atemi
- Ponad rok temu
-
Przechwyt. Ćwiczyć niezależnie od techniki czy nie?
- Ponad rok temu
-
Savegnago w Lublinie
- Ponad rok temu
-
Sensei Grzegorz Konecki 4 dan.
- Ponad rok temu
-
Z cyklu kolejna ksiązka o Aikido
- Ponad rok temu
-
Rozwoj Japonii