bieganie na boso
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]novo zamawiales w skotlandii?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no za bardzo nie ma co pisac. cwicze na silce od ponad miesiace. od jakiegos czasu staram sie w nich chodzic (20min na trening i z powrotem). ogolnie bardzo mi sie podobaja (pewnie efekt ceny ), bo lubie chodzic boso. no i "wierze", ze efekt jakis na posture/zdrowie stop bedzie.uaaa jakie ceny poczekam jak napiszesz cos wiecej o nich;)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niby czemu? Przecież w bieganiu na boso czy prawie boso chodzi o brak amortyzacji na pięcie, a nie oddzielenie paluchów materiałem. :roll:To nie to samo
Nie oszukujmy się - VFF nie zostały zaprojektowane jako buty do biegania, tylko dla japiszonów do szpanowania na jachtach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O widzisz i tu jest następne zagadnienie. O ile te pierwsze to były buty dla 'yapiszonów do szpanowania na jachcie', to te drugie to buty do szpanowania jakim jest się 'na czasie' na forach o bieganiu Trochę się tego naczytałem.Też tak myślę. Tyle że trampki mają jakość tak samo niską jak cenę. A te feelmaxy zbierają bardzo pozytywne recenzje na portalach biegowych. Ponoć świetna guma na podeszwie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ewolucją też się nie zasłaniaj, bo jakby wszystko było adaptatywne to byś nie miał sutków i kości ogonowej (i setki innych atawizmów), a układ pokarmowy by nie był z oddechowym skrzyżowany.
Do tego jeszcze śmiem twierdzić, że VFF mogą w tym przypadku bardziej szkodzić niż pomagać, bo wymuszają pozycję palców taką jaki kształt ma podeszwa. A mało komu tak paluchy prosto wyrastają ze stopy jak te buty mają. Zazwyczaj się wykrzywiają pod różnymi kątami, zachodzą na siebie itepe, do tego u każdego inaczej.
Mam wrażenie, że ci vibram płaci za tą pisaninę na forum.
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Ja cały czas się zastanawiam Cena dość mocno odstrasza mimo wszystko.
Napisano Ponad rok temu
mam trzy pary butow, to moge sobie pozwolic, ze jedne kosztowaly tyle, co 3 pary
xmaYkelx, co do badan, na razie znam tylko to co bylo wklejone na pierwszej stronie.
co do palcow, moze masz racje - ja w kazdym razie nie mam problemu. podobno najwiekszy problem jest z malym palcem, bo vibramy wymuszaja dosc duze jego odsuniecie. mi to zupelnie nie przeszkadza. podeszwa ma ksztalt stopy, ksztaltu jako tako zadnego nie wymusza.
palce to moze i atawizm, ale nie mow, ze nie czujesz roznicy miedzy chodzeniem w butach a boso.
wiadomo, szpan jest tutaj istotnym elementem, ale nie jedynym.
Napisano Ponad rok temu
Jasne, ale zgodzisz się że VFF to jednak wciąż buty. To tylko przybliża do chodzenia boso, i wcale nie wiadomo czy w stopniu większym niż takie na przykład Feelmaxy.palce to moze i atawizm, ale nie mow, ze nie czujesz roznicy miedzy chodzeniem w butach a boso.
No i dobra, podobają ci się to git. Tylko apeluję o odrobinę rozsądku. Nie ma co piać z zachwytu nad VFF, i przy okazji pisać że inne podobne buty to nie to samo, skoro nie ma ku temu żadnych racjonalnych pobudek.wiadomo, szpan jest tutaj istotnym elementem, ale nie jedynym.
Wątek jest o bieganiu (prawie)boso czyli bez amortyzacji. I trzeba się cieszyć, że na rynku jest coraz więcej butów które to umożliwiają a nie dissować. :wink:
Napisano Ponad rok temu
no wlasnie nie. uczucie jest jakby sie mialo grubsza podeszwe, ale poza tym - jak boso.Jasne, ale zgodzisz się że VFF to jednak wciąż buty. To tylko przybliża do chodzenia boso, i wcale nie wiadomo czy w stopniu większym niż takie na przykład Feelmaxy.palce to moze i atawizm, ale nie mow, ze nie czujesz roznicy miedzy chodzeniem w butach a boso.
co do feelmaxow, nie moge sie wypowiadac. bron cromie, nie dissuje
Napisano Ponad rok temu
Bieganie naturalne jest w tej chwili dość "gorącym" zagadnieniem. W pażdzierniku na Poznańskim maratonie jeden koles biegł boso, co mnie mocno zaskoczyło. Ponoć zawsze tak startuje... Taki Abebe Bikila... :wink:
Kilka lat temu NIKE wypuściła służące temu (naturalnemu bieganiu) buty serii FREE RUN. Pozbawione wsparcia i amortyzacji. Teraz na rynek swój produkt wypuściło ECCO. Nazywa się to BIOM. Na portalach biegowych i w pismach sporo o tym się pisze. ECCO w przeciwieństwie do NIE dołożyło cały program przejścia z butów biegowych "tradycyjnych" na naturalne. Pozostaje kwestia tego, że ludzka stopa o ile jest stworzona do biegania, to raczej na podłożu naturalnym, a nie asfalcie czy betonie. Dwa: co wadami stóp jak np. silna napronacja?
Jeśli bieganie naturalne okazałoby się dla mnie zdrowsze, to na pewno bym się skusił. Mam jednak sporego platfusa i moja stopa nie funkcjonuje prawidłowo, więc będę musiał zostać w butach stabilizujących, choć nad technika lądowania na śródstopiu warto popracować. Generalnie zagadnienie interesujące i kontrowersyjne.
Takie przemyślenia...
PS. Co do pięciopalczastych butów, to nie wyobrażam sobie przebiegnięcia w nich maratonu. Otarcia miedzy palcami do krwi gwarantowane.
Novocaine, jak już trochę kilometrów porobisz w tych butkach opisz wrażenia. W najnowszym numerze biegania jest co nieco o nich plus felieton Fedorowicza, ale jeszcze nie miałem czasu się za to zabrać...
Napisano Ponad rok temu
Pytanie - co to jest podłoże naturalne? Bierz pod uwagę w jakich warunkach ewoluowała stopa. Gleba ilasta na sawannach wydeptana przez kopytne jest prawie jak beton.Pozostaje kwestia tego, że ludzka stopa o ile jest stworzona do biegania, to raczej na podłożu naturalnym, a nie asfalcie czy betonie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Stretching - Rozciąganie mięśni raz jeszcze...
- Ponad rok temu
-
Dieta: ile i kiedy jeść + białka
- Ponad rok temu
-
sprzęt dla dzieci
- Ponad rok temu
-
Pompki w staniu na rękach
- Ponad rok temu
-
odpoczynek przed zawodami i oddychanie w walce