bieganie na boso
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
well, *doh*
choc z tym bieganiem boso po ulicy w zimie to przesadzil
Napisano Ponad rok temu
Hipoteza jest co najmniej z lat 70. i wtedy też zaczęto ją testować.w koncu ktos sie wzial i zrobil
Bieganie boso wymusza bieganie na przodzie stopy. To ma wiele zalet, ale też jedną poważną wadę - na równym podłożu jest mniej ekonomiczne i wolniejsze od standardowej techniki z przetaczaniem się z pięty na palce, w której buty się jednak przydają. My sobie możemy kombinować, ale dla biegaczy najważniejsze jest żeby pobiec dalej i szybciej.
Napisano Ponad rok temu
Tylko gdyby teraz każdy zrzucił buty to nie dość, że palce by nam odmarzły, skóra się pozdzierała, narobiły pęcherze, a ból był by spory.
Co do biegania na przedniej poduszce: pewnie większość, która trenuje SW i ćwiczy na boso zauważyła, że łatwiej, szybciej robimy szybkie ruchy właśnie poruszając się przede wszystkim na przedniej poduszce.
A próbował ktoś tak chodzić w butach? dla mnie spory dyskomfort.
W artykule jest obrazek z biegaczką, która właśnie śmiga bez butów. Imo jednak lepsze wyniki będziemy mieć używając dobrych do tego butów. No chyba, że ktoś od małego biega bez butów.
Napisano Ponad rok temu
Po płaskim terenie to się zgodze, ale jak już (jak ja) ktoś biega po lasku, czy po pofaldowanym terenie, to tak jest najwygodniej.Hipoteza jest co najmniej z lat 70. i wtedy też zaczęto ją testować.w koncu ktos sie wzial i zrobil
Bieganie boso wymusza bieganie na przodzie stopy. To ma wiele zalet, ale też jedną poważną wadę - na równym podłożu jest mniej ekonomiczne i wolniejsze od standardowej techniki z przetaczaniem się z pięty na palce, w której buty się jednak przydają. My sobie możemy kombinować, ale dla biegaczy najważniejsze jest żeby pobiec dalej i szybciej.
Ja odkad zaczalem 2-3 lata temu biegac tak jak na filmiku przedstawiaja, to skonczyly sie praktycznie wszystkie mmoje problemy z bolacymi kolanami. Wystarczy jednak, ze zrobie te 7-10km biegnac niedbale i ladujac na tyle stopy i juz kolana tak bola, ze nie da sie nawet chodzic normalnie.
Napisano Ponad rok temu
ile tutaj osob biega dla wynikow w bieganiu, a ile biega dla kondycji/wytrzymalosci/odchudzania/zdrowia?na równym podłożu jest mniej ekonomiczne i wolniejsze od standardowej techniki z przetaczaniem się z pięty na palce, w której buty się jednak przydają. My sobie możemy kombinować, ale dla biegaczy najważniejsze jest żeby pobiec dalej i szybciej.
bo to jest technika do biegania, nie chodzenia. przy chodzeniu nie ma przeciazen rzedu 2.5x masy ciala. poza tym, o to wlasnie chodzi, ze buty przeszkadzaja.A próbował ktoś tak chodzić w butach? dla mnie spory dyskomfort
lepsze wyniki tzn? wiecej kontuzji? wcale nie trzeba od malego. ludzie zazwyczaj potrzebuja 2-3 miesiecy na przestawienie sie.W artykule jest obrazek z biegaczką, która właśnie śmiga bez butów. Imo jednak lepsze wyniki będziemy mieć używając dobrych do tego butów. No chyba, że ktoś od małego biega bez butów.
dlatego nie moge sie doczekac, az sobie kupie te "magiczne" VFF; glownym problemem teraz jest, ze a) w butach do biegania ciezko tak biegac na zupelnie boso tez nie mozna.
Napisano Ponad rok temu
Mnie biegania na palcach nauczył stopień zdewastowania moich butów biegowych. Po prosu były już tak zeszmacone od używania, że nie amortyzowały wogóle i musiałem coś wymyślić W sumie miałem jedne buty prawia 6 lat i biegałem w nich przynajumniej 3x tyg. To naprawde dużo. Zauważyłem też po przesiadce na salomonki (do bieganie po lesie w zimie jak znalazl, ze wzgledu na bierznik dobry), że przy tej technice dużo dużo ważniejszy jest ruch niż samo obówie. Nie wiem jak firmy produkujące sprzęt to przeżyją(...)
dlatego nie moge sie doczekac, az sobie kupie te "magiczne" VFF; glownym problemem teraz jest, ze a) w butach do biegania ciezko tak biegac na zupelnie boso tez nie mozna.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O,nie zauważyłem,że Perun był pierwszy.
Szukałem na polskich stronach i nie ma nigdzie,w sklepach też nie słyszeli
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
widze, ze niektorzy nie zczaili jeszcze o co chodzi w tych butachciekawe jak z amortyzacja w tych butach :>
Napisano Ponad rok temu
Ok. oglądam filmik rzeczywiście amortyzacja jest mniejsza znacznie i pewnie zachęcałoby to do biegania jak na boso. Novo kupiłeś już sobie?
Napisano Ponad rok temu
jak sie biega w nich po takiej drodze? wydaje mi sie ze to fajny masaz
Napisano Ponad rok temu
dude, that's the point :wink:No właśnie o co bo amortyzacja nie wygląda na mniejszą niż w normalnych?
Ok. oglądam filmik rzeczywiście amortyzacja jest mniejsza znacznie i pewnie zachęcałoby to do biegania jak na boso. Novo kupiłeś już sobie?
amortyzacji nie ma wcale. uczucie jest, jakbys mial po prostu podzeszwe stopy grubsza o kilka milimetrow.
mam je juz od ponad miesiaca. jako tako nie biegalem, bo mnie jeszcze boli achilles. ale chodze w nich na silownie. cwiczy sie fajnie i chodzi tez sie inaczej, az zal ubierac normalne buty :-)
po takiej drodze, hmm mysle trzeba by sie przyzwyczaic ja raczej bede biegal po biezni/trawie/piasku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak, chodzi sie i biega jak boso. calkiem przyjemnie.
a wyglada fantastycznie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Stretching - Rozciąganie mięśni raz jeszcze...
- Ponad rok temu
-
Dieta: ile i kiedy jeść + białka
- Ponad rok temu
-
sprzęt dla dzieci
- Ponad rok temu
-
Pompki w staniu na rękach
- Ponad rok temu
-
odpoczynek przed zawodami i oddychanie w walce