Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stretching - Rozciąganie mięśni raz jeszcze...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

budo_łyba
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1075 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

Re: Stretching - Rozciąganie mięśni raz jeszcze...
Problem w tym że żeby kopnąć porządny low kick pasuje nogą najpierw pociągnąć w górę a potem na wyprostowanym biodrze ściagnąć w dół na udo, a ja bez rozgrzewki i rozciągania nawet tego nie dam rady zrobić :evil:
  • 0

budo_szwed
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 520 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mnie dawno temu na treningach trener uczył. że jak się nie rozciągniesz za młodu ( tak do 15 lat ) to później są małe szanse. Ale czy to prawda to nie dam głowy.
  • 0

budo_ls.skowron
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 169 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

Mnie dawno temu na treningach trener uczył. że jak się nie rozciągniesz za młodu ( tak do 15 lat ) to później są małe szanse. Ale czy to prawda to nie dam głowy.

Małe szanse na bycie rozciągniętym?
Nie powiedziałbym. Jasne, że za młodu o wiele, wiele łatwiej o efekty podczas stretchingu, jednak solidna praca umożliwi highkickowanie nawet starszym :wink:

PZDR
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Problem w tym że żeby kopnąć porządny low kick pasuje nogą najpierw pociągnąć w górę a potem na wyprostowanym biodrze ściagnąć w dół na udo, a ja bez rozgrzewki i rozciągania nawet tego nie dam rady zrobić :evil:

wow. to rzeczywiscie masz przerabane :P ja bez rozgrzewki to potrafie nawet na korpus kopnac :wink:
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zbytnie napięcie przywodzicieli uda. Skoro mogę zmniejszyć ich napięcie poprzez pracę izometryczną to znaczy że nie jest to chyba trwały przykurcz. Ale co zrobić żeby unormować to napięcie

Jedną z metod na nauczenie się rozluźniania mięśnia jest masowanie podczas płynnego napinania i rozluźniania tego mięśnia.
  • 0

budo_cheetah
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 869 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jedni dochodzą do szpagatu tydzień, inni miesiąc, inni rok a komuś może się to w ogóle nie udać ze względu na anatomie ... fakt rozciąganie za młodu bardzo pomaga w rozciągnięciu ...

Pozostaje tylko systematycznie się rozciągać ... w różnych płaszczyznach i pozycjach ...

Wbrew mylnym przekonaniom rozciąganie pomaga w rozwoju siły mięśniowej ze względu na zwiększenie amplitudy ruchu między aktyną i miozyną ... ale na ilość włókien nie ma wpływu :] W organizmie ludzkim wg fizjologii nie zachodzą procesy hiperplazji mięśniowej na wskutek treningu siłowego ... może się tak działać w przypadku chorób jedynie ... hipertrofia owszem :]
  • 0

budo_łyba
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1075 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

Cheetah nie każdy wie co to jest hiperlazja :lol: nie mogłeś napisać że u człowieka nie dochodzi do wytwarzania nowych włókien? :-)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024