Mleko - za i przeciw
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w usta pokarm jest rozdrabniany ale chyba weglowodany zaczynaja byc trawione przez jakis enzym w slinie (nie jestm pewien)
O ile pamiętam jest to lipaza językowa i amylaza ślinowa. Tak jak pisał Jet odpowiedzialna za trawienie węgli.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Łiski sierdzi i smakuje jak perfumy mojej mamy-probowalem to wiem, mleko jest chujowe, jogurty bakomy sa okej...
ogolnie jak by sie zastanowic to najlepiej jesc chleb z maslem...albo nic
spierdfalam spac bo juro trening a bede miaql pewnie kaca
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Whiksy i whiskey - niczym nie psuje.
dobrze gada sprzedawanie whisky i coli w jednym punkcie sprzedazy powinno byc zabronione
temat o mleku wyczrpany
Napisano Ponad rok temu
Doswiadczylem tego na sobie, choc nie w kontekscie mleka, to dawno rzucilem.
Mozna swietnie wygladac, miec dobre wyniki i byc tuz przed zawalem serca lub wylewem, nie wiedzac o tym.
Slowem namawiam, do obserwowania tego co sie je, rewidowania swoich pogladow na ten temat, i badan kontrolnych co jakis czas.
Generalna zasada - im cos jest bardziej przetworzone, tym gorzej dla nas, bo do przetworzenia i konserwacji uzyto wiadra chemii, z aspargamem na czele.
Niestety mleko powstaje w drodze przetworzenia, i ma moje - nie. Pasze dla kulturystow, tez oczywiscie maja moje - nie.
Mnie zreszta spektakularne przyrosty nie interesuja, uwazam je za gwalt na naturze.
Nie masa tylko sila na kg masy!
A z jedzenia roznrodnosc (tyle, ze nie w trakcie jednego posilku na talerzu), ale np. w przestrzeni tygodnia, wowczas nawet jak cos jest dla nas szkodliwe, badz alergiczne, to spozywamy to w nieznaczacej dawce.
Pamietajcie np. dieta gldaiatorow byla oparta... na owsiance, miesa prawie nie jedli, o mleku tez nie slyszalem.
Pozdrawiam
K_P
PS. Whisky, taki 10letni Jack Daniels - to dla koneserow jednak
Napisano Ponad rok temu
bardziej oczekiwałem jakichś szczegółów niż wyznania wiary
czepiasz sie nascie lat wtdy mialem to trenerowi wierzylem bez pytania co i dlaczego. dzisiaj bym zapytal ale juz niestety nie trenuje u tego czlowieka. szkoda bo to najlepszy spec od metodyki treningowej z jakim mialem do czynienia.
Napisano Ponad rok temu
Człowiek to nie brojler, nie tucznik. Zbyt wiele odżywek, suplementów, napojów sportowych obciąża układ trawienny, wątrobę, nerki. Wszystko czego człowiek potrzebuje jest w prostym jedzeniu. Może zabiera to i więcej czasu, ale jest zgodne z tym jak ukształtowała nas natura.
Wracając do mleka, to mimo wszystko i tu proponuję różnorodność. Poza mlekiem są kefiry, maślanki, jogurty. Do naturalnych (te zawierają najmniej "ulepszaczy smaku" i konserwantów) dodać owoce, zmiksować i gotowe.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ogolnie, tak. ale odnosnie nie trawienia laktozy to wiadomo w przeciagu 30min - 2h. ze moze jakies inne problemy powodowac, zgoda. ale ja mowilem tylko o trawieniu laktozy.Niekoniecznie novocaine - negatywne skutki spozywania pewnych pokarmow sa widoczne dopiero po wielu latach.
nic, ide dalej jesc :roll: jestem dopiero na 2k kalorii dzisiaj.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dzien 1: nie jesz nicCzy można jakoś zbadać tolerancję laktozy w swoim organizmie?
dzien 2: pijesz 2 litry mleka w jak najkrotszym czasie. jesli nie masz powaznego rozlownienia przed koncem dnia, znaczy tolerujesz laktoze.
malo sie nie pozygalem pijac tyle w ciagu 10 minut, ale zoladkowo bylo spokojnie. co innego jak to samo zrobilem z makaronem
Napisano Ponad rok temu
Czy można jakoś zbadać tolerancję laktozy w swoim organizmie?
Wypij sporo mleka naraz... 2 litry to przesada (2 litry czegokolwiek i można mieć problem), ale na przykład spróbuj litr (nie musi być na wyścigi). Jeśli nie będziesz miał rozwolnienia, nudności, bólu żołądka, to znaczy, że jest ok.
zaorish---> hmm, mi po prostu mleko smakuje. Piję głównie do płatków, ale też do kawy, jajecznicy, omletów, słodyczy, kakaa. No i do tego maślanki, kefiry, pycha
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Ludy polnocne w tym i my maja naturalny gen odpowiadajacy za trawienie mleka ludy poludniowe niestety go nie posiadaja i picie mleka doprowadza do rozwolnien itp.
Prawda jejst taka ze teraz ludzie sa tak wymieszani ze nie wiadomo kto jakie geny ma - jedni bez mleka sie nie obeda w swojej diecie innym bedzie szkodzilo.