Ćwiczenia do sonkuta
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego Taekwondo WTF nazywasz profanacją? Nie rozumiem takich ludzi. I to zwykle taekwondocy tacy są. Że jak taekwondo to tylko ITF i ITF. Zrobił Ci coś ten WTF czy co? :roll: Znam karateków z Kyoka i oni jakoś nie jeżdżą po karate Oyama, ci z Oyama nie mają nic do Kyokushina, tak samo ludzie z Shotokana. Ot są inne rodzaje karate i tyle. Nikt nie twierdzi, że jego karate jest najlepsze a innych się nie da oglądać. Ja tam do ITF-u nic nie mam...chociaż w sumie nie podoba mi sie, że cios wyprowadzony rękę musi być z ograniczoną siłą, ale nogą to już można nokautować...nie wiem skąd to się wzięło, przecież jak ktoś się będzie pchał na same ręce to będzie stopowany yopami lub kontrowany innymi kopnięciami, no ale nie ważne... zdaję sobie sprawę, że należy się ITF-owi palma pierwszeństwa w nazywaniu go Taekwondo, był był pierwszy i jest tradycyjny, ale kurde przecież WTF to jest też Taekwondo, tylko jego formuła walki jest inna i ty zapewne nie tolerujesz go ze względu na jej inność.
Do Horangi:
Piszesz, że walka sportowa na zawodach (nie wnikajmy w organizacje czy federację) to profanacja Taekwondo...Jeśli dobrze rozumuję, to chodzi Ci zapewne o to, że w taka walka ogranicza się tylko i wyłącznie do używania bardzo zawężonego kręgu technik dostępnych w Taekwondo czyt. jirurgi i przeważające chagi (w kilku kombinacjach). No i w tym momencie tak sobie pomyślałem jak by wyglądała taka walka na zawodach gdyby można było zastosować wszystkie możliwe techniki występujące w Taekwondo, ale już zabronione w walce sportowej ...wtedy szło by wszystko, łącznie z łokciami, kolanami i low kickami. Może i było by to skuteczniejsze w walce realnej, ale czy ktoś by wtedy odróżnił taekwondo od MMA czy innego Vale tudo. A przecież te restrykcję wprowadzono po to by można było skonfrontować umiejętności trenujących na płaszczyźnie sportowej, a że regulamin ograniczono tylko do kopnięć i technik bokserskich to tylko przyczyniło się do jego efektowności...i tu się zgodzę, że niestety stało się to kosztem efektywności, no ale trudno coś za coś :wink:
A co do skuteczności dodam jeszcze, że nie zgadzam się z tym co piszecie o radzeniu sobie na ulicy przy użyciu technik sportowych. W sumie ten temat to niekończąca się opowieść i studnia bez dna, bo sam byłem świadkiem jak kolega zapodał chłopaczkowi takie czyściutkie wtfowe dollyo na żebra...że było po sprawie i nie było co kontynuować, także ponownie można napisać po raz setny, że nie walczy styl tylko człowiek i że nie ma co w tym temacie ougólniać i generalizować., bo sa takie przypadki i takie.
Jak oglądam walki ITF to wydaje mi się że flagową techniką nożną jest tam yop chagi i gdybym miał wybierać którego kopa miałbym dostać to chyba wybrał bym takiego pchającego yopa z zawodów ITF niż wtfowe dollyo na bebechy :twisted: taka malutka dygresja
Napisano Ponad rok temu
M.Wolański już nie naucza i by było bardziej zabawnie Z.Pawlak z GTF/PUT oraz J.Wąsik z ITF byli jego uczniami.W tamtych czasach M.Wolański był pionierem Taekwon-do ITF w Częstochowie i dla Taekwon-do porzucił taki styl jak Kyokushin Karate.A jakby nie patrzeć raczej większość zna Z.Pawlaka i J.Wąsika.
Do ShadowFighter
Pisząc o walkach sportowych nigdzie nie użyłem sformowania że są one profanacją.Nie mam nic przeciwko zawodom-sam chodzę na zawody gdy się odbywają w Częstochowie lub okolicach-sam musisz przyznać że walka sportowa a walka realna to jednak jest różnica.Mała bo mała-zależy od stylu-ale jednak różnica.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8O mocny wybór :-)gdybym miał wybierać którego kopa miałbym dostać to chyba wybrał bym takiego pchającego yopa z zawodów ITF niż wtfowe dollyo na bebechy :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do tego Mistrza Cienia to Tsunami chyba sobie tak delikatnie zażartował, przynajmniej ja to tak odebrałem :-)
8O mocny wybór :-)gdybym miał wybierać którego kopa miałbym dostać to chyba wybrał bym takiego pchającego yopa z zawodów ITF niż wtfowe dollyo na bebechy :twisted:
Chodzi mi o to, że oczywiście wolałbym dostać kopnięciem, które wyrządziło by mi mniej krzywdy
Z całym szacunkiem do kopnięć w ITF-ie to wydaje mi się, że te pchające yopy mogą co najwyżej "przytkać" na jakiś czas. Startując w PUT przekonałem się o tym na własnej skórze.
Natomiast wydaje mi się, że gdyby w WTF-ie nie używano hoga to te walki nie trwały by zbyt długo. Mnie przynajmniej boli takie dollyo chagi full contact przyjęte bez ochraniacza na bebechy :? Ale jak już pisałem to taka mała dygresja, bo wiadomo że mamy jeszcze wiele innych kopnięć w ITF.
A co do KWON w WTF to mylisz się Tsunami, są uderzenia pięściami na tułów w walce (wiem że niepraktykowane zbyt często, ale są).
Acha i WTF na olimpiadzie wcale nie miał najgorszej oglądalności... najmniej ludzi oglądało łucznictwo i strzelectwo :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wiem o co Ci chodziło:) i nadal uważam że to mocny wybór:) a start w PUT a ITF to duża różnica8O mocny wybór :-)gdybym miał wybierać którego kopa miałbym dostać to chyba wybrał bym takiego pchającego yopa z zawodów ITF niż wtfowe dollyo na bebechy :twisted:
Chodzi mi o to, że oczywiście wolałbym dostać kopnięciem, które wyrządziło by mi mniej krzywdy
Z całym szacunkiem do kopnięć w ITF-ie to wydaje mi się, że te pchające yopy mogą co najwyżej "przytkać" na jakiś czas. Startując w PUT przekonałem się o tym na własnej skórze.
Napisano Ponad rok temu
Moro, kit z sunkutem, ważne że jakieś życie się na forum pojawiłoto jakie znacie te cwiczenia do sonkut'a? :roll:
Napisano Ponad rok temu
A co do knockoutów w ITF-ie to rozumiem, że obecnie taki wynik byłby nieaktualny, tak?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
TKD w lookr.tv
- Ponad rok temu
-
taekwondo a pieniadze
- Ponad rok temu
-
kamizelka obciazeniowa