AIKI-CUD
Napisano Ponad rok temu
a co, tak Cie dreczy to ze sie nie widujemy tak jakos odnosze wrazenie ze sie wszedzie pojawiasz gdzi ektos napisze Smile i kendo, co Cie tak meczy w tej kwesti?
jak pisze ze cwicze Tai Chi to nikt z tej grupy nic mi nie wytyka, nic nie zarzuca, a Ty kolego (pisze tak bo chyba sie znamy) ciagle wtykasz swoj shinai miedzy Kendo, a Smile
swoja droga temat juz dawno odszedl od tematu a moze i nie, bo jest taki AIKI CUD, ze iagle sie tych aikidokow wszyscy czepiaja heheh normalnie aikidocy Chrystusem sztuk walki, czy narodem wybranym sa, czy jak
Napisano Ponad rok temu
eeee, ja myslalem ze Clint cos fajnego napisal
a jesli chodzi o post bujina, to cwicze 25 lat, mam 3 dan w aikido i w iaido, w kendo nie mam zadnego stopnia, prowadze zajecia z aikido, iaido i kenjutsu, kendo sie ucze tak jak i jeszcze kilku innych sw
to cos wyjasnia, zmienia, czy cos innego mowi?
kazdy moze przyjsc do mnie na trening i zobaczyc co robie, a potem mnie szanowac lub nie, nie mam nic przeciwko
Tomek, z twojej strony wynika, ze uczysz kendo (vide plan zajec). 25 lat aikido to jest przeslanka, zeby twierdzic, ze mozna kogos czegos nauczyc. Iaido jest prostsze do opanowania z uwagi na formalizm, o ile sie ma swietnego nauczyciela, ktory wyjasni niuanse.
Co do kendo jednak, to trzeba faktycznie reprezentowac soba pewien poziom, ktorego nie da sie osiagnac w 5 lat. spotykalem co prawda za granica 24- letnich japonczykow z 4. danem, ale oni cwiczyli juz 10-15 lat.
Napisano Ponad rok temu
kendo uczylem, pozniej nie, pozniej znowu uczylem, traktuje to jako swego rodzaju przerywnik, odskocznie od innych zajec, taka rozrywke w zbrojach i wszyscy moi ucziowie ktorzy przychodzli na te zajecia doskonale wiedzieli jaki jest moj staz i doswiadczenie w kendo i mimo to chcieli i nadal chca zebym te zajecia prowadzil i daja im one satysfakcje
to wsadze kij w mrowisko,
iaido ucze sie od chyba 4 lat, nauczyciela mam okzajonalnie, a kenjutsu nigdy, nigdzie od nikogo sie nie uczylem
a cwicze od kilku lat i prowadze zajecia
hehehe jak ktos chce zobaczyc co soba reprezentuje, latwo mnie znalesc
ja tam sie za siebie nie wstydze, pracuje tak ciezko jak moge i ucze sie i ucze innych tak jak chce
pozdrawiam wszystkich miecznikow i innych fighterow
Napisano Ponad rok temu
hehe co Was to kendo tak boli
A tak jakoś... Lubię kendo, nie lubię kendo-lipy :wink:
Peace w temacie!
3 dan w iaido w 4 lata? Talenciak!
... I sam powiedziałeś, że uczeń bez mistrza jest jak krowa na pastwisku czy tam w łódce :wink: ...
Pozdrawiam
:wink:
Napisano Ponad rok temu
ciesze sie ze juz wszystko jasne i wszyscy zadowoleni
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak to co robimy, nap.....my
to moj system wiec jestem soke, doshu i o, sensei
aikido / na combat to znaczy ze jest albo jedno albo drugie w zaleznosci od widzimisie prowadzacego
cos sie kurde popularny zrobilem ostatnio i widze ze ogladalnosc mojej strony wzrosla nadzwyczajnie
Napisano Ponad rok temu
kenjutsu nigdy, nigdzie od nikogo sie nie uczylem
a cwicze od kilku lat i prowadze zajecia
Wyjaśnij mi proszę, jak można uczyć kogokolwiek, czegokolwiek, czego samemu się nigdy nie uczyło...? :roll:
Napisano Ponad rok temu
cos sie kurde popularny zrobilem ostatnio i widze ze ogladalnosc mojej strony wzrosla nadzwyczajnie
Sam powiedziałeś, że wsadzasz kij w mrowisko więc sie nie dziw
Ja chciałem tylko zweryfikować jakie masz podstawy do tego zeby innych kendo nauczać. Co do reszty...
Napisano Ponad rok temu
hehe i co zweryfikowales?Ja chciałem tylko zweryfikować jakie masz podstawy do tego zeby innych kendo nauczać.
nadal wiesz tyle ile wiedziales, wiec cala weryfikacja to tylko prowokacja
i nadal uwazasz to co uwazales tak jak i harakiri to co uwazal o mnie czy o innych osobach do ktorych wyzej prowokowal
oj chlopy chlopy
na trening idzicie zamiast czas tu marnowac
ja na ten przyklad dzisiaj mialem 6 godzin cwiczenia, a Wy?
Napisano Ponad rok temu
hehe i co zweryfikowales?
Generalnie tak ale wyniki zatrzymam dla siebie :roll:
nadal wiesz tyle ile wiedziales, wiec cala weryfikacja to tylko prowokacja
Wiem nieco więcej (chociażby od kogo czerpiesz swoją wiedzę o kendo) a prowokacja to swoją drogą była
i nadal uwazasz to co uwazales
tak
oj chlopy chlopy
Pytanie pozostaje co ćwiczyłeś przez te 6 godzin... ... to było pytanie retoryczne, nie oczekuję na nie odpowiedzi i nie chce ciągnąć tej dyskusji dalej . Pozdrawiam Cię Mr Smailu i mam nadzieję, że się kiedyś spotkamy na treningu lub na shiai-jo (choć w "Karolince" nie mogę już brać udziału :twisted: )
Peace ..\/.
Napisano Ponad rok temu
Do żadnych osób, jak się wyraziłeś, nie prowokowałem. Ciebie również nie prowokuję.(...)tak jak i harakiri to co uwazal o mnie czy o innych osobach do ktorych wyzej prowokowal
Zapytałem Cię o mistrza, któremu, jak sam napisałeś, przygotowywałeś posiłki, robiłeś masaże, nosiłeś torbę itd. Wnioskuję, że łączyły/łączą Was zażyłe relacje i że darzysz tą osobę szacunkiem. Podkreślałeś też w swoich postach, jak ważne są dla Ciebie relacje mistrz – uczeń. Pytanie zignorowałeś. Chyba nie wstydzisz się swojego mistrza...?
Następne moje pytanie dotyczyło konkretnie kenjutsu, o którym również Ty sam napisałeś, że nigdy od nikogo się tej sztuki nie uczyłeś a od kilku lat prowadzisz zajęcia.
To proste pytania, na które można krótko i w jasny sposób odpowiedzieć, bez protekcjonalnego i lekceważącego tonu.
Nadal liczę na rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam
oj chlopy chlopy
PS. jeżeli chodzi o moje treningi, to dziękuję, nie narzekam. Zajmuję się aktywnie różnymi sportami. W niektórych z nich również szkoleniami, gdzie nie ma miejsca na nauczanie czegoś, czego się nigdy samemu nie uczyło, bo może to grozić poważnymi konsekwencjami. Stąd moje zainteresowanie tematem.
Napisano Ponad rok temu
nie oczekuję na nie odpowiedzi i nie chce ciągnąć tej dyskusji dalej . Pozdrawiam Cię Mr Smailu i mam nadzieję, że się kiedyś spotkamy na treningu lub na shiai-jo (choć w "Karolince" nie mogę już brać udziału :twisted: )
Peace ..\/.
gratuluje wiec stopnia mistrzowskiego - tak mimochodem sie pochwaliles
z przjemnoscia sie z Toba spotkam na shiai-jo niekoniecznie na turnieju opolskim, zwlaszcza ze nie moge w nim tez brac udzalu aczkolwiek z przeciwnego powodu niz Ty, bo nie mam zadnego stopnia
i Ciebie tez serdecznie pozdrawiam cieszac sie ze peace i love juz miedzy nami gosci cokolwiek o sobie sadzimy tak juz jest na tym swiecie ze kazdy moze robic co chce i drugi moze myslec o tym co chce
p.s. wiedze o kendo czerpie niekoniecznie tylko od Slawka, chodz dzieki niemu moge pocwiczyc z kims kto cos umie
Napisano Ponad rok temu
Zapytałem Cię o mistrza...Pytanie zignorowałeś. Chyba nie wstydzisz się swojego mistrza...?
prowokacja polega na tym (ze tez ja ci to musze wyjasnic ) ze doskonale wiesz kto byl moim mistrzem i doskonales wiesz ze wielokrotnie wczesniej pisales rozne wlasne opinie na temat tej osoby i wlasnie dlatego zignorowalem pytanie zadane protekcjonalnie i w lekceważącym tonie na wstyd nie ma tu miejsca
Następne moje pytanie dotyczyło konkretnie kenjutsu, o którym również Ty sam napisałeś, że nigdy od nikogo się tej sztuki nie uczyłeś a od kilku lat prowadzisz zajęcia...
przciez odpowiedzialem, najprosciej jak potrafilem, nie mam innej odpowiedzi....
jesli kiedys przyjdzie nam razem cwiczyc to bedziesz wiedzial o czm mowie...
Nadal liczę na rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam
i ja Cie pozdrawaim i odpowiedzialem najlepiej jak potrafie na Twoje pytania
nazwis nie przywoluje bo to niepotrzebne, i tak wszyscy wiemy kto u kogo cwiczy lub cwiczl
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
symbolika "sangen" w aikido
- Ponad rok temu
-
Seiichi Sugano w Pradze
- Ponad rok temu
-
"pozytywna" motywacja ?
- Ponad rok temu
-
Staż z Arisue shihan (7 dan aikido, 7 dan iaido) 16-18.10.09
- Ponad rok temu
-
O'Sensei i Yakuza
- Ponad rok temu
-
Calkiem fajny nowy temat
- Ponad rok temu
-
Podziękowania dla Aikidoki
- Ponad rok temu
-
"Początkujący" początkujący ma pytanie...
- Ponad rok temu
-
Letnia Szkoła we Wrocławiu
- Ponad rok temu
-
Tajemnica smiertelnego meguri wyjasniona!
- Ponad rok temu