Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tomasz Guja Mistrzem Świata w Sport Jiujutsu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
233 odpowiedzi w tym temacie

budo_bogumil
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1308 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Tomasz Guja Mistrzem Świata w Sport Jiujutsu

Połącze wszytkie organizacje JJ, BJJ itp w jeden wspólny oficjalny organizm na równych zasadach partnerskich z korzyścią dla wszytskich i będziemy mielli dopiero Imperium :wink:

To jest niemozliwe - ale wspolpraca roznych organizacji, wspolne zawody, staze itp to jest mozliwe tak jest na calym swiecie.

Toż to ja o tym dokładnie mówie. Wspólne planowanie kalendarza imprez (wynikiem czego były by JEDNE MP !!! rocznie w danej dyscplinie, z ministerialną klasą mistrzowską itp, wspólne staże...itd. Tak to powinno być...wszyscy by na tym zyskali...WSPÓŁPRACA.

Niestety z tą prezesurą to był tylko żart.... :oops:
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

Toż to ja o tym dokładnie mówie. Wspólne planowanie kalendarza imprez (wynikiem czego były by JEDNE MP !!! rocznie w danej dyscplinie, z ministerialną klasą mistrzowską itp, wspólne staże...itd. Tak to powinno być...wszyscy by na tym zyskali...WSPÓŁPRACA.

W Twoim rozumieniu jest to tak jak bylo z Fordem i jego samochodami. Ford zapewnial klientom kazdy kolor samochodu pod warunkiem ze to bedzie kolor czarny.

U Ciebie jest - moga byc jedne MP pod warunkiem ze beda pod patronatem PZJJ ;)

Na zachodzie juz dawno odchodza od jednych duzych organizacji - Organizowane sa mistrzowstwa kraju roznych organizacji i nikomu to nie przeszkadza potem pomiedzy tymi organizacjami tez jest wspolpraca i rozgrywane turnieje w roznych przepisach a nie tylko jednych slusznych.

Chce ktos w JJ full Contact startowac - prosze bardzo, chce ktos w POJ prosze bardzo chce ktos w PZJJ prosze bardzo tam gdzie startuje musi przestrzegac tamtych przepisow. Jedna karta sportowca( z aktualnymi badaniami) znajomosc przepisow i mozna startowac w kazdej organizacji a nie tylko jedne sluszne przepisy i jedna sluszna organizacja.
Wtedy tylko mozna mowic o wspolpracy wszystkich co sie chca bawic w sport - cche na miedzynarodowych zawodach PZJJ startowac musi zrobic wyniki na zawodach PZJJ chce na innych musi zrobic wyniki w danej organizacji. Gdyby kazda Organizacja zrzekla sie dotacji od Państwa nie bylo by o co walczyc liczylo by sie tylko zaangazowanie. Pieniadze dotacji sa smieszne ale jak niektorzy musza sobie zwrocic nawet za bilet autobusowy jadac na zebranie to jest o co sie bic :)
  • 0

budo_bogumil
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1308 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W Twoim rozumieniu jest to tak jak bylo z Fordem i jego samochodami. Ford zapewnial klientom kazdy kolor samochodu pod warunkiem ze to bedzie kolor czarny.

U Ciebie jest - moga byc jedne MP pod warunkiem ze beda pod patronatem PZJJ ;)

Bo tak na prawdę to Prawo do organizacji MP mają tylko i wyłącznie Polskie Związki Sportowe. Może być tylko jeden Polski Związek Sportowy w danej dyscyplinie.

W/W Związek jest zobligowany należeć do najlepszej-najsilniejszej światowej federacji danego sportu.

Próby zakładania konkurencyjnych związków są ustawowo odrzucane.
Bo to prowadzi do wynaturzeń w dyscyplinie sportowej.

Zawodnicy nie dążą do tego żeby być najlepszymi, walczyć z najlepszymi i zdobywać prawdziwe medale. Zawodnicy zgłaszają się na jakieś podrzędne Pseudo Mistrzostwa bez kwalifikacji, gdzie często nie ma nawet po trzech w wadze, i po takich zawodach szczycą się np Wice Mistrzostwem Kraju.
:roll:

Co jest oczywiście bzdurą, skrzywieniem, onanizmem....a nie wynikiem sportowym.

Mistrz Kraju to ktoś najlepszy ze wszystkich w danym roku w danej kategorii w kraju...itd....a nie ten kto dostał od kolegi dyplom.

Zwróć uwagę na JUDO. Tam nikt nie ma wątpliwości co do prestiżu tytułu MP w JUDO.

Byle łamaga nie wystartuje nawet w Mistrzostwach Regionu bo obowiązuja kwalifikacje.
Nikt nie ma wątpliwości co do Poziomu na takich zawodach.
(BTW zarząd Judo to dopiero jest "Kość"-nawet kursów instruktorskich nie organizują w ogóle)

Brakuje tylko żeby ktoś na kształ TG. założył Polską Organizacje Judo i podobne, a całą dyscypline za pare lat zacznie toczyć nowotwór - laicy nie wiedzieli by kto jest prawdziwym MP już po pierwszym wpisaniu w google hasła "MP judo".

Ja za chwile mogę zorganizowac takie Mistrzostwa na treningu o 18tej i ogłosić się Mistrzem Świata w Polskiej Organizacji Judo....

Napisze, że poziom był bardzo wysoki itd....

Napisze w prasie, że PZ Judo próbował zdusić mój talent i nie chciał mnie sponsorować..
Dla tego musiałem otworzyć organizacje konkurencyjną aby mój talent mógł rozbyłysnąć i żebym w końcu mógł powiedzieć JESTEM MISTRZEM ŚWIATA W JUDO.

....bedziesz się Martius... i inni... ze mnie śmiał ????
  • 0

budo_bogumil
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1308 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

....Wtedy tylko mozna mowic o wspolpracy wszystkich co sie chca bawic w sport - cche na miedzynarodowych zawodach PZJJ startowac musi zrobic wyniki na zawodach PZJJ chce na innych musi zrobic wyniki w danej organizacji. Gdyby kazda Organizacja zrzekla sie dotacji od Państwa nie bylo by o co walczyc liczylo by sie tylko zaangazowanie. Pieniadze dotacji sa smieszne ale jak niektorzy musza sobie zwrocic nawet za bilet autobusowy jadac na zebranie to jest o co sie bic.

Martius tak jak piszesz to w zasadzie jest już teraz.

Ja bym raczej zadziałał w ten sposób, że np z Bagiego zrobił bym członka zarządu, odpowiedzialnego za formułe BJJ i niech Bagi wszytkim co zwiazane z BJJ oficjalnie zarządza... Itd.

Zresztą nie ma sensu o tym za bradzo gadać bo to tylko gdybanie...
Musze lecieć...nara
  • 0

budo_stando
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1196 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

to ja odnośnie tych zawodów w Grudziądzu
nie można całej winy za to że śnieg pada lub słońce świeci zwalać na organizatora - tak samo jak to nie wina Krzyska że na sale wpadli jacyś kretyni - policja przyjechała i zrobiła co trzeba.

co do tych sędziów w PZJJ to różnie bywało sędziowie coś pokazali a ten od cyferek nie zauważył bo się zagadał, lub sędzia nie zauważył techniki pkt. lub dał ostrzezenie choc wystarczyłoby upomnienie, -ale to tylko ludzie i o takie "wałki" mi chodzi
pozdrawiam
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W boksie jest duzo organizacji i nikomu to nie przeszkadza tylko u nas probuje sie nadzorowac wszytsko 1 organizacja.

Czasy duzych organizacji mijaja - na swiecie tworza sie oddzielne szkoly ktore wspolpracuja podczas organizacji duzych imprez a tak sa niezalezne. Maja wlasne zawody wedlug odrenych przepisow - sa lepsze zawody i gorsze ale to nie zalezy od organizacji w ktorej sa ale od osob startujacych.

A na wielu zawodach roznych organizacji startowaly te same osoby 8)
  • 0

budo_sheepman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1419 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/SF

Napisano Ponad rok temu

poważne kontuzje?koleś źle wpadł po rzucie i strzeliła ręka.to wina organizatora?rozcięty łuk,podbite oko i nos to też ich wina?no kurwa ;)
wjazd kibiców drużyny to pewnie też wina guji ;) pewnie razem z nim z jaworzna przyjechali.
łamanie własnych zasad??jakie np?

Przeczytaj sobie powyższe i zadaj jeszcze raz pytanie czyja to wina ?

.....a po za tym nie jest przypadkiem tak, że bronisz poziomu i rangi tych zawodów bo wygrałeś tam srebrny medal ?
(w Knajpie radość wyrażałeś :wink: )

nie bronie poziomu i rangi bo nie mi to oceniać.
stwierdzam fakt że kontuzje to nie wina organizatora.tj tomasza guji.raczej wątpie żeby on za lekarza odpowiadał również skoro zawody były w Grudziądzu.
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No kontuzje to w duzej mierze wina organizatora ktory powinien zapewnic duza ilosc sedziow potrafiacych opanowac zapedy zawodnikow i ich trenerow.

Sedzia powinien przerwac walke i zdyskwalifikowac nawet zawodnikow jak nie potrafia podporzadkowac sie przepisom. Wszystkiego sie nie ustrzeze ale duza ilosc kontuzji mozna wyeliminowac.
  • 0

budo_sheepman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1419 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

były 2 złamane łapki.obie po upadku.koleś upadł na własną rękę.
parę łuków.
1 ko
więc bez tragedii.
  • 0

budo_bogumil
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1308 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W boksie jest duzo organizacji i nikomu to nie przeszkadza tylko u nas probuje sie nadzorowac wszytsko 1 organizacja.

Martius nikt nie próbuje.
Całe zamieszanie z POJ zaczął tytułowy bohater tego tematu.

Założył sobie organizacje, ni stąd ni z owąd został jej Mistrzem Świata.
Narobił szumu w okół samego siebie w mediach, obsmarowując PZJJ mówiąc min. coś o tłamszeniu sportowego talentu itd...

Teraz chodzi i opowiada w mediach, że to On sprowadził Ju-jitsu do Polski.
..i że właśnie negocjuje przyjęcie Ju-jtisu do dyscyplin Olimpijskich :D

A gdy Trener Reprezentacji Polski w komentarzu nazwał zainteresowanego hochsztaplerem ...ten podał go jak i dzienikarzy do sądu o zniesławienie.

Ot... cała wojna. :roll:

To o czym ja pisałem to są tylko Moje utopijne wizje bo uważam, że tak powinno być.

Rozbicie dyscypliny sportu na dziwaczne federacje, powoduje upadek tego sportu.

Zawodnicy nie dążą do tego żeby być najlepszymi, walczyć z najlepszymi i osiągać prawdziwe wyniki.

Zawodnicy zgłaszają się na jakieś podrzędne Pseudo Mistrzostwa bez kwalifikacji, gdzie często nie ma nawet po trzech w wadze i potem poprzestają na tego typu pseudo klasie. -

Zamiast non stop podciągać się i starać się być najlepszym z najlepszych.

To nie jest współzawodnictwo tylko Sportowy Onanizm !
Nie różni się to wiele od kupienia sobie medalu w sportowym ! -albo balona z dziurą, w sex shopie i udawanie, że ma się super laske.
  • 0

budo_bogumil
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1308 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

były 2 złamane łapki.obie po upadku.koleś upadł na własną rękę.
parę łuków.
1 ko
więc bez tragedii.

...a o co chodziło z Tą laską ?
  • 0

budo_bogumil
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1308 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No kontuzje to w duzej mierze wina organizatora ktory powinien zapewnic duza ilosc sedziow potrafiacych opanowac zapedy zawodnikow i ich trenerow.

Sedzia powinien przerwac walke i zdyskwalifikowac nawet zawodnikow jak nie potrafia podporzadkowac sie przepisom. Wszystkiego sie nie ustrzeze ale duza ilosc kontuzji mozna wyeliminowac.

Wszytko się zgadza. Tylko z tego co słyszę to przepisy- regulamin nie obowiązywał. :D

Zawody odbyły się w innej dyscyplinie niż ogłaszano.
(Niezłe jedziesz na MP w Boksie a lądujesz na MP w Muai Tai :P )

Kontuzje w dużej części eliminuje się regulaminem.

Np dzwignie skrętne. Jest dopuszczone ? chce sie wygrać ?

Co mi z potencjalnego medalu mojego zawodnika na takich nic nie wartych "Miszczostwach" jak ktoś mu może ukręcić noge i pożegna się ze sportem.

Nie wspominam o dzwigniach na kręgosłup...bo to, to już w ogóle jakiś horor.

Pan Guja najwyraźniej nie wie co robi.... żąglując sobie zdrowiem zawodników :roll: w zawodach w których sam nie startuje. :roll:

Tylko czekać jak się kogoś doprowadzi do kalectwa w takich zawodach... w imie czego ?

Zresztą nawet w imie najprawdziwszego Mistrza Planety nie warto zostać sparaliżowanym, a co dopiero na jakiś hujowych, podrzędnych zawodach.

Ponadto uderzenia po uchwycie w Ju-jitsu Light kontakcie w przepisach wynaturzają tę SW.

Jaki sens jest łapać uchwyt do rzutu jak na 100% wyłapiesz kilka konkretnych strzałów zanim rzucisz.

Zaczyna się robić nie Sztuka Walki tylko pranie się po pyskach....i oczywiście wysoka kontuzyjność.

nie można całej winy za to że śnieg pada lub słońce świeci zwalać na organizatora - tak samo jak to nie wina Krzyska że na sale wpadli jacyś kretyni - policja przyjechała i zrobiła co trzeba.

Za organizacje zawodów zdecydowanie odpowiada TEN pod którego Sztandarem zawody są rozgrywane a nie lokalny gospodarz zawodów.
To organizacja powinna poinstruować i wymusić wszystko co niezbędne na gospodarzu.
Zresztą prawnie też odpowiada "federacja".

Tymczasem opłacenie trzech sędziów, czy choćby oszczędność w zabezpieczeniu medali na całe zawody to z pewnością nie jest sugestia czy inicjatywa gospodarza.... :roll:

Tak jak pisałem na przyszłość radzę się zastanowić czy warto taką współprace podejmować.

Nie wspominajać co by było jak ktoś po takich zawodach wylądowałby na wózku ?
Bo przepisy dopuszcają, że można komuś kark ukręcić jak nie zdąży klepnąć. ?
  • 0

budo_sheepman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1419 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

skrętówki i na kręgosłup są dozwolone ..co w tym złego?nie rozumiem.
chociaż już Cie rozumiem w pzjj nie można zapinać gardy nawet-dla bezpieczeństwa...
  • 0

budo_mags
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2359 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

skrętówki i na kręgosłup są dozwolone ..co w tym złego?

to w tym złego, że to sa najbardziej kontuzyjne techniki.
  • 0

budo_sheepman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1419 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tak.w zawodach mma też są dozwolone,na adcc również.bytom to samo.u mnie w klubie również sparujemy z użyciem tych technik.
  • 0

budo_mags
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2359 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

i co z tego wynika?
w judo są zabronione a w bjj dopuszczone chyba dopiero od brązowego pasa wzwyż. może na zawodach ligi bjj 2010 startuj w elicie a nie pytaj o białe?
  • 0

budo_sheepman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1419 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

z tego wynika że dopuszczenie takiej techniki to wybór a nie błąd organizatora.
czy wytłumaczy mi ktoś o co chodzi w pzjj "że w jiu jitsu nie ma gardy w parterze"??
  • 0

budo_bogumil
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1308 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

skrętówki i na kręgosłup są dozwolone ..co w tym złego?nie rozumiem.
...

To w tym złego, że jak jest Hujowy sędzia, poziom ulicy, i jakiś amator natrafi na jakiegoś utalentowanego napaleńca, to bardzo prawdopodbne, że ten pierwszy skończy jako kaleka zanim sędzia zorientuje się, iż coś poszło nie tak. To, że takie rzeczy się nie działy świadczy bardziej o sportowej kulturze starujących niż o kulturze tego co wymyślał przepisy.

Najprawdopodobniej nie wiesz co oznacza zerwanie wiązadła i jakie są konsekwencje jeśli chodzi o sport.

O dzwigniach na kręgosłup nawet nie mówie.

Dodatkowo karygodność w tym przypadku polega na tym, że jeśli ktoś organiuzje zawody semi-kontakt zawodnicy mogą się "nie spodziewać" że nagle ktoś im zacznie robić dzwignie na kręgosłup albo urwie noge....bo na miejscu obowiązują inne przepisy.

..chociaż już Cie rozumiem w pzjj nie można zapinać gardy nawet-dla bezpieczeństwa...

Co za bzdura ? Nie mam pojęcia o czym mówisz. Jak to nie można gardy zapinać. ? 8O
  • 0

budo_sheepman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1419 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"10. Zaciskanie zaplecionych nóg wokół nerek przeciwnika." z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
czyli duszenie nogami odpada...

w pzjj nie można zadawać prostych uderzeń i kopnięć na głowę?

jakie zasady są w kobyłce?
btw imho to i tak bytom to najlepsze zawody jj ;)
  • 0

budo_bogumil
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1308 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

8O To jakiś martwy przepis.
Prawdopodobnie chodzi o duszenie poprzez uciskanie nogami nerek.

Nie widziałem w życiu żeby na zawodach ktoś dał się tak udsić, albo sędzia karał kogoś tego tytułu.

Nie widziałem w życiu żeby sędzia w ogóle zwracał na to uwagę.

Garde można zapinać i w gardzie walczyć.
Jak się nic nie dzieje to 15sek. sędzia przerywa walke i wznawia od stójki.
Dzwignie proste na kolana są dozwolone i na staw skokowy wszystkie.

Co do przepiswów walki to nie dokońca są to przepisy PZJJ. Tylko Miedzynarodowej Federacji Ju-JItsu, do której PZJJ jest zobligowany należeć.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024