- Najlepszy nauczyciel -
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pyatnie: Kto jest waszym zdaniem obecnie najlepszym nauczycielem Aikido na świecie, w Europie, w Polsce Uwaga, nie chodzi o to kto robi najfajniejsze Aikido, ale kto waszym zdaniem najlepiej go naucza i dlaczego
ale pojechales po bandzie..to teraz sie zacznie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...grawitacja jest najlepszym nauczycielem Aikido ..nie znosi błędów ..i bezwzględnie je wytyka ..no i nie można jej zarzucić , że się myli ... ..i nawet 'dziadek' musiał się z nią liczyć ..( pewnie też go wielu rzeczy nauczyła )
Pękasz :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Znakomita wiekszosc pozostalych shihanow ma metodologie powiedzmy 'pasywna' - usiluja uczyc poprzez dawanie przykladu, nie ingerujac specjalnie w zycie cwiczacych.Przy takim podejsciu szanse na prawdziwa transformacje sa rzeczywiscie minimalne.
Napisano Ponad rok temu
Powinno być : "dobry nauczyciel"
Według mnie dobry nauczyciel to taki, ktory:
- potrafi skutecznie przekazać to, co ma do nauczenia
- przygotowuje sie do zajęć zgodnie z przemyslaną metodologią
- widzi w uczniach indywidualności i umie to wykorzystać
- nie musi wymuszać szacunku,bo uczniowie szanuja go za to jakim jest czlowiekiem i aikidoką
- szanuje uczniów vice versa
- jest wyrozumiały ale także asertywny
- traktuje nauczanie jak pasję a nie rzemiosło
Teraz podłóżcie sobie swoje typy pod ten albo podobny wzorzec i wyjdzie.
Mam nadzieje, że jesli chodzi o Polskę, nazwiska nie padną i nie zrobi sie z tego wątku rynsztok, jak to kilka razy drzewiej bywało.
Napisano Ponad rok temu
Nooo, lepiej tego nie można było chyba ująć...Mysle ze z tych shihanow z ktorymi mialem okazje cwiczyc Chiba sensei stworzyl w miare skuteczna metodologie treningowa - zarowno jesli chodzi o cialo jak i o ducha. Ludzie ktorzy przeszli przez jego lapki bez watpienia przeszli owa transformacje i sa calkowicie innymi ludzmi. Moglbym okreslic jego metodologie jako 'aktywna'.
Znakomita wiekszosc pozostalych shihanow ma metodologie powiedzmy 'pasywna' - usiluja uczyc poprzez dawanie przykladu, nie ingerujac specjalnie w zycie cwiczacych.Przy takim podejsciu szanse na prawdziwa transformacje sa rzeczywiscie minimalne.
Podłożyłem, bez wielkiego zastanawiania, bo nie było nad czym. Wszystkie - bezwzględnie - wyżej wymienione cechy posiada na przykład Frank Doran shihan ( [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ).Według mnie dobry nauczyciel to taki, ktory:
- potrafi skutecznie przekazać to, co ma do nauczenia
- przygotowuje sie do zajęć zgodnie z przemyslaną metodologią
- widzi w uczniach indywidualności i umie to wykorzystać
- nie musi wymuszać szacunku,bo uczniowie szanuja go za to jakim jest czlowiekiem i aikidoką
- szanuje uczniów vice versa
- jest wyrozumiały ale także asertywny
- traktuje nauczanie jak pasję a nie rzemiosło
Teraz podłóżcie sobie swoje typy pod ten albo podobny wzorzec i wyjdzie.
Najlepszym dowodem to, że nawet mnie dał radę nauczyć... :twisted: :twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Prowokuje on wybór jakiegoś znanego wszystkim nazwiska - uznając że najlepszy nauczyciel to znany nauczyciel .
Teoretycznie shihan oznacza najwyzszą kwalifikacje do nauczania. praktycznie to status. forma symbolu i ikony. realnie shihan stając się nim - przestje po trochu być nauczycielem. jeździ i apostouje setkii tysiące - nie pracuje z jednostkami - czasami nie mając już nawet swojego dojo.
nie oceniam tego bo tak jest i już- nawet oni uznają to za fakt i muszą żyć życiem takich ikon.
więc przerzucanie się nazwiskami symbolami jest bez sensu.
Dla mnie najlepszytm - czy jak pisał przedmówca - świetnym nauczycielem może być nie szef imperium w 30 krajach i 10 federacji - ale może jakiś lokalny nauczyciel w małym mieście żyjący od lat blisko życia uczniów - wychowujący ich i towarzyszący na przestrzeni lat. ktoś kto może ma problemy z utrzymaniem dojo, szarpiący się z opłatami itak dalej ale dalej trzymający się drogi. ktoś kto wsiąkł personalnie w życie uczniów a oni w jego.
taka wizja jest dla mnie bardziej zbliżona do definicji nauczyciel niż instytucja ikony.
oczywiście na małą skale jedno z drugim da się pogodzić. ale nie na dużą.
oczywiście każdy znas potrzebuje identyfikacji z grupą - na poziomie aikido - identyfikacji z shihanem.
dygresja - ci z szachem matem - uczniowie o'senseia już odchodzą. za kilka lat czeka nas czas wilków. shihan się zdewoluuję i straci znaczenie. wtedy z haosu powstanie inny system wartości - prawdopodobnie taki, ktorego już nie zrozumiemy...
Napisano Ponad rok temu
Nie dziwne więc, że bardzo mnie dziwi, dlaczego nie wykorzystuje się w pełni tych ostatnich lat aktywności uchi-deshich. Tutaj widac, gdzie są, a raczej gdzie nie ma priorytetów...dygresja - ci z szachem matem - uczniowie o'senseia już odchodzą. za kilka lat czeka nas czas wilków. shihan się zdewoluuję i straci znaczenie. wtedy z haosu powstanie inny system wartości - prawdopodobnie taki, ktorego już nie zrozumiemy...
Napisano Ponad rok temu
Pyatnie: ... kto waszym zdaniem najlepiej
Najśliczniejszy instruktor
Najlepszy mistrz
Idealny instruktor
Czyje aikido najlepsze?
Napisano Ponad rok temu
Pyatnie: Kto jest waszym zdaniem obecnie najlepszym nauczycielem Aikido na świecie, w Europie, w Polsce Uwaga, nie chodzi o to kto robi najfajniejsze Aikido, ale kto waszym zdaniem najlepiej go naucza i dlaczego
Parafrazując klasyków : Pytania są tendencyjne .
Każdy z forumowiczów jest na innym etapie rozwoju i innego nauczyciela jest w stanie docenić Nawet w obrębie tej samej szkoły. A na temat nauczycieli innych szkół mowić po prostu nie wypada. Zwłascza takiemu leszczykowi jak ja. Powiem tylko że mam to osbiste niewiarygodne szczęście że moje dojo jest bardzo mocno związane z Chiba Sensei .
Linia przekazu krótka obłędnie - O'Sensei, Chiba Sensei, Pmasz i Jacky - mua
Niestety jak ktoś słusznie zauważył trening kilka razy w tygodniu nie umożliwia zdyskontowanie takich fantastycznych okoliczności....
Napisano Ponad rok temu
ale pojechales po bandzie..to teraz sie zacznie...
Nic się nie zacznie, spękają
Napisano Ponad rok temu
ja nie pękam - dla mnie mój nauczyciel - ale jak pisał maciek - to wybiórcze bo jesteśmy pozamykani w swoich stylach i szkołach - nie znam sie na innych i co mam napisać?ale pojechales po bandzie..to teraz sie zacznie...
Nic się nie zacznie, spękają
Jeżyk bez obrazy - ale to naprawde durny tytuł topika
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście, że durny, to forum kiedy nie jest jak "FAKT", albo tytuły niusów na onecie to nie żyje Z całym szacunkiem, nawet ciebie udłąo sie zreaktywować, a przy okazji może jednak się uda coś cennego przemycić :twisted:
Napisano Ponad rok temu
dla mnie samego
i wszystkim Wam zycze takiego nauczyciela
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście, że durny, to forum kiedy nie jest jak "FAKT", albo tytuły niusów na onecie to nie żyje Z:
1. Nieprawda. Było kilka ciekawych dyskusji w wątkach powazniejszych i może to własnie zreaktywowało czasowo nieobecnych, którzy zwatpili w sens uczestnictwa w durnych przepychankach i pyskówkach.
2. Prorock wskazał na to, ze temat nauczyciela sie juz pojawiał. To prawda, ale trzeba załozyc , ze forum czytają także nowi uzytkownicy, którzy nie zawsze przegladaja dokładnie archiwum. Jak się temat powtórzy raz na dwa lata to chyba nic złego.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
pare fotek z paru stazy z sensei Tamura 2009
- Ponad rok temu
-
--- Dlaczego Aikido, a nie Aiki-Jitsu? ---
- Ponad rok temu
-
Niepotrzebny fizolski power
- Ponad rok temu
-
Sensei Christian Tissier w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Staż Aikido | Dariusz Bieńkowski 5 Dan
- Ponad rok temu
-
VIII Letnia Szkoła Aikido Złotów 2009 (1-8 sierpnia)
- Ponad rok temu
-
Shihan André Cognard w Warszawie, 14 czerwca 2009
- Ponad rok temu
-
California 2009
- Ponad rok temu
-
Oboz letni Birankai Ann Arbor, Michigan
- Ponad rok temu
-
Staż Aikido Nishio - z sensei Jiri Marek