I wogóle, jak mam czas to lubię "zwiedzać" różne dojo, ponieważ poruszanie się uke również podlega sporym schematom, dlatego jeżeli udaje mi się zrobic w miare podobnie ta sama technikę na róznych ludziach, w różnych dojo to wiem, że kierunek jaki obrałem jest ok, jeżeli nie no to własnie nad tym elementem bardziej pracuje.
"Zwiedzasz' rozne dojo - czyli skaczesz z kwiatka na kwiatek, co jest tylko troche mniej zle od nie cwiczenia w ogole(Hi Labedz!)....
Powiedzialbym ze jest absolutnie NIEMOZLIWE cwiczenie rzeczy bardziej zaawansowanych(jak np. cwiczenia wnetrza technik) bez wybrania Nauczyciela i powierzenia 'duszy' jednemu mistrzowi. Inaczej stajesz sie zwyklym dinozaurem.
Nie oszukujmy sie, w kazdym dojo jest inna metodologia nauczania, jesli cwiczysz co dany instruktor pokazuje, to nie cwiczysz 'wnetrza' techniki tylko jakas bardziej czy mniej przypadkowa forme zewnetrzna. Co gorsza, uke reaguje automatycznie, bo zna doskonale 'kod' wymagany w danym dojo.
Jesli zas nie cwiczysz co instruktor pokazuje, to nie tylko jest to najbardziej obrzydliwe z punktu widzenia etykiety i szacunku dla prowadzacego, ale tez rozwalasz prowadzacemu trening, bo uke cwiczy cos, co dla niego nie ma zupelnie sensu i bardzo prawdopodobnie stoi w sprzecznosci z systemem i linia dojo.
Idzmy dalej: chcesz robic technike 'w miare podobnie' na roznych uke.
To ja sie pytam 'w miare podobnie' do czego? Skoro nie masz w swoim zyciu zadnej linii przewodniej, to skad wiesz do czego ma byc ta technika podobna?
Po drugie - co to wlasciwie znaczy 'w miare podbnie' - znaczy forma zewnetrzna techniki ma byc zblizona? - alez to by zaprzeczalo pracy nad wnetrzem technik.
Wnetrze technik ma byc podobne? - ale skad wiesz jaki jest 'template' skoro nie masz zadnego nauczyciela? Myslisz ze Tamura sensei przekaze ci to osobiscie widzac cie w tlumie tysiaca osob z daleka na stazu raz na dwa lata???? Badzmy powazni. :roll:
Chesz robic powazne rzeczy sam, metoda prob i bledow? - uuoopsss zblizasz sie tutaj niebezpiecznie blisko do prekursorow aikido w Europie - mam tu na mysli pierwsza generacje zachodnich aikidokow.... Przyjzyj sie jak i co oni cwicza :?