- Najlepszy nauczyciel -
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pyatnie: Kto jest waszym zdaniem obecnie najlepszym nauczycielem Aikido na świecie, w Europie, w Polsce
Uwaga, nie chodzi o to kto robi najfajniejsze Aikido, ale kto waszym zdaniem najlepiej go naucza i dlaczego
ale pojechales po bandzie..to teraz sie zacznie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...grawitacja jest najlepszym nauczycielem Aikido ..nie znosi błędów ..i bezwzględnie je wytyka ..no i nie można jej zarzucić , że się myli ...
![]()
..i nawet 'dziadek' musiał się z nią liczyć ..( pewnie też go wielu rzeczy nauczyła )
Pękasz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Znakomita wiekszosc pozostalych shihanow ma metodologie powiedzmy 'pasywna' - usiluja uczyc poprzez dawanie przykladu, nie ingerujac specjalnie w zycie cwiczacych.Przy takim podejsciu szanse na prawdziwa transformacje sa rzeczywiscie minimalne.
Napisano Ponad rok temu
Powinno być : "dobry nauczyciel"
Według mnie dobry nauczyciel to taki, ktory:
- potrafi skutecznie przekazać to, co ma do nauczenia
- przygotowuje sie do zajęć zgodnie z przemyslaną metodologią
- widzi w uczniach indywidualności i umie to wykorzystać
- nie musi wymuszać szacunku,bo uczniowie szanuja go za to jakim jest czlowiekiem i aikidoką
- szanuje uczniów vice versa
- jest wyrozumiały ale także asertywny
- traktuje nauczanie jak pasję a nie rzemiosło
Teraz podłóżcie sobie swoje typy pod ten albo podobny wzorzec i wyjdzie.
Mam nadzieje, że jesli chodzi o Polskę, nazwiska nie padną i nie zrobi sie z tego wątku rynsztok, jak to kilka razy drzewiej bywało.
Napisano Ponad rok temu
Nooo, lepiej tego nie można było chyba ująć...Mysle ze z tych shihanow z ktorymi mialem okazje cwiczyc Chiba sensei stworzyl w miare skuteczna metodologie treningowa - zarowno jesli chodzi o cialo jak i o ducha. Ludzie ktorzy przeszli przez jego lapki bez watpienia przeszli owa transformacje i sa calkowicie innymi ludzmi. Moglbym okreslic jego metodologie jako 'aktywna'.
Znakomita wiekszosc pozostalych shihanow ma metodologie powiedzmy 'pasywna' - usiluja uczyc poprzez dawanie przykladu, nie ingerujac specjalnie w zycie cwiczacych.Przy takim podejsciu szanse na prawdziwa transformacje sa rzeczywiscie minimalne.
Podłożyłem, bez wielkiego zastanawiania, bo nie było nad czym. Wszystkie - bezwzględnie - wyżej wymienione cechy posiada na przykład Frank Doran shihan ( [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ).Według mnie dobry nauczyciel to taki, ktory:
- potrafi skutecznie przekazać to, co ma do nauczenia
- przygotowuje sie do zajęć zgodnie z przemyslaną metodologią
- widzi w uczniach indywidualności i umie to wykorzystać
- nie musi wymuszać szacunku,bo uczniowie szanuja go za to jakim jest czlowiekiem i aikidoką
- szanuje uczniów vice versa
- jest wyrozumiały ale także asertywny
- traktuje nauczanie jak pasję a nie rzemiosło
Teraz podłóżcie sobie swoje typy pod ten albo podobny wzorzec i wyjdzie.
Najlepszym dowodem to, że nawet mnie dał radę nauczyć... :twisted: :twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Prowokuje on wybór jakiegoś znanego wszystkim nazwiska - uznając że najlepszy nauczyciel to znany nauczyciel .
Teoretycznie shihan oznacza najwyzszą kwalifikacje do nauczania. praktycznie to status. forma symbolu i ikony. realnie shihan stając się nim - przestje po trochu być nauczycielem. jeździ i apostouje setkii tysiące - nie pracuje z jednostkami - czasami nie mając już nawet swojego dojo.
nie oceniam tego bo tak jest i już- nawet oni uznają to za fakt i muszą żyć życiem takich ikon.
więc przerzucanie się nazwiskami symbolami jest bez sensu.
Dla mnie najlepszytm - czy jak pisał przedmówca - świetnym nauczycielem może być nie szef imperium w 30 krajach i 10 federacji - ale może jakiś lokalny nauczyciel w małym mieście żyjący od lat blisko życia uczniów - wychowujący ich i towarzyszący na przestrzeni lat. ktoś kto może ma problemy z utrzymaniem dojo, szarpiący się z opłatami itak dalej ale dalej trzymający się drogi. ktoś kto wsiąkł personalnie w życie uczniów a oni w jego.
taka wizja jest dla mnie bardziej zbliżona do definicji nauczyciel niż instytucja ikony.
oczywiście na małą skale jedno z drugim da się pogodzić. ale nie na dużą.
oczywiście każdy znas potrzebuje identyfikacji z grupą - na poziomie aikido - identyfikacji z shihanem.
dygresja - ci z szachem matem - uczniowie o'senseia już odchodzą. za kilka lat czeka nas czas wilków. shihan się zdewoluuję i straci znaczenie. wtedy z haosu powstanie inny system wartości - prawdopodobnie taki, ktorego już nie zrozumiemy...
Napisano Ponad rok temu
Nie dziwne więc, że bardzo mnie dziwi, dlaczego nie wykorzystuje się w pełni tych ostatnich lat aktywności uchi-deshich. Tutaj widac, gdzie są, a raczej gdzie nie ma priorytetów...dygresja - ci z szachem matem - uczniowie o'senseia już odchodzą. za kilka lat czeka nas czas wilków. shihan się zdewoluuję i straci znaczenie. wtedy z haosu powstanie inny system wartości - prawdopodobnie taki, ktorego już nie zrozumiemy...
Napisano Ponad rok temu
Pyatnie: ... kto waszym zdaniem najlepiej
Najśliczniejszy instruktor
Najlepszy mistrz
Idealny instruktor
Czyje aikido najlepsze?
Napisano Ponad rok temu
Pyatnie: Kto jest waszym zdaniem obecnie najlepszym nauczycielem Aikido na świecie, w Europie, w Polsce
Uwaga, nie chodzi o to kto robi najfajniejsze Aikido, ale kto waszym zdaniem najlepiej go naucza i dlaczego
Parafrazując klasyków : Pytania są tendencyjne
Każdy z forumowiczów jest na innym etapie rozwoju i innego nauczyciela jest w stanie docenić
Linia przekazu krótka obłędnie - O'Sensei, Chiba Sensei, Pmasz i Jacky - mua
Niestety jak ktoś słusznie zauważył trening kilka razy w tygodniu nie umożliwia zdyskontowanie takich fantastycznych okoliczności....
Napisano Ponad rok temu
ale pojechales po bandzie..to teraz sie zacznie...
Nic się nie zacznie, spękają
Napisano Ponad rok temu
ja nie pękam - dla mnie mój nauczyciel - ale jak pisał maciek - to wybiórcze bo jesteśmy pozamykani w swoich stylach i szkołach - nie znam sie na innych i co mam napisać?ale pojechales po bandzie..to teraz sie zacznie...
Nic się nie zacznie, spękają![]()
Jeżyk bez obrazy - ale to naprawde durny tytuł topika
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście, że durny, to forum kiedy nie jest jak "FAKT", albo tytuły niusów na onecie to nie żyje
Napisano Ponad rok temu
dla mnie samego
i wszystkim Wam zycze takiego nauczyciela
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście, że durny, to forum kiedy nie jest jak "FAKT", albo tytuły niusów na onecie to nie żyjeZ:
1. Nieprawda. Było kilka ciekawych dyskusji w wątkach powazniejszych i może to własnie zreaktywowało czasowo nieobecnych, którzy zwatpili w sens uczestnictwa w durnych przepychankach i pyskówkach.
2. Prorock wskazał na to, ze temat nauczyciela sie juz pojawiał. To prawda, ale trzeba załozyc , ze forum czytają także nowi uzytkownicy, którzy nie zawsze przegladaja dokładnie archiwum. Jak się temat powtórzy raz na dwa lata to chyba nic złego.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
pare fotek z paru stazy z sensei Tamura 2009- Ponad rok temu
-
--- Dlaczego Aikido, a nie Aiki-Jitsu? ---- Ponad rok temu
-
Niepotrzebny fizolski power- Ponad rok temu
-
Sensei Christian Tissier w Krakowie- Ponad rok temu