Laser
to cytat z mojej wcześniejszej wypowiedzi w tym temacie:
"Sens metody taiki ken zawiera się w tym, że moje uderzenie przy wadze 75 kg może mieć większą moc niż Twoje, jeśli nawet ważysz koło 100 kg. Sens metody taiki ken może zawierać się również w tym, że jeśli wejdę w tempo Twojej akcji to wykorzystam Twoją siłe wynikającą z Twojego przemieszczania się wprzód i dodam do niej siłe mojego uderzenia. I to będzie ten przypadek, w którym to Ty zaatakujesz a ja sie bede bronił"
W moich wcześniejszych wypowiedziach w ramach tego tematu też piszę o głównych założeniach iken i rodzajach cwiczen. Podałem też adres strony [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - gdzie można znaleźć wiele informacji.
Wyraziłem swoją opinię, ponieważ Wyborowa napisał coś nijak ma sie do tego co ja wiem i od strony teoretecznej i praktycznej. Iken ćwiczę od 7 lat. Wiem co mi to dało i jakie to ma przełożenie na walkę
Nie widze roznicy w tym co napisales o sensie metody taiki ken, a tym co pisal Jigoro Kano w odniesieniu do judo. Zasada jest identyczna.
No i dorzuciles miksa z yiquan. To mamy taiki ken, iken, yiquan w grze.
Ja tez wyrazilem opinie, bo to co napisales ma sie nijak do tego co ja wiem i od strony teoretycznej, i praktycznej.
Jesli iken przeklada sie praktycznie na walke w taki sposob, jak walczy Kazumi, to ja wole stosowac metody z hokeja na lodzie, oparte o trening sily i dynamiki, rownowagi, rozwiniety o szybkosc, reaktywnosc, system plyometryczny i pare innych rzeczy.
Jesli chodzi o taikiken, to od kilkudziesieciu lat rozpowszechnia go w Europie, w orginalnej wersji, Holender - Jan Kallenbach, ktory uczyl sie przez wiele lat od Kenichi Sawai. Przez jakis czas, cwiczyl tez w Japonii Kyokushinkai.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]