Skocz do zawartości

Zdjęcie

GOJU-RYU NA MISTRZOSTWACH ŚREMU W BJJ!!!

• Zamknięty Temat jest zamknięty
194 odpowiedzi w tym temacie

budo_wyborowa
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2263 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

Re: GOJU-RYU NA MISTRZOSTWACH ŚREMU W BJJ!!!

-z wyrazami szacunku :D
Jersey

Jersey, jest co innego organizowac zajecia, a co innego przeprowadzac rywalizacje sportowa pieciolatkow. mozna przeciez robic konkursy sprawnosciowe, gdzie dzieci rywalizuja z czasem, majac rownoczesnie do wykonania takie samo zadanie. Stawianie ich na przeciw siebie, kiedy sa emocjonalnie, intelektualnie, fizycznie niezdolne do sensownej rywalizacji opartej o dobry potencjal techniczny jest po prostu bledem. Dzieci w tym wieku nie potrafia skupic uwagi na jednej rzeczy dluzej niz minuta. Tak sa skonstruowane. Te wszystkie rzeczy przychodza z czasem. W tych podrecznikach sa setki informacji, nawet konkretnych zabaw.
Dzieci w okreslonym wieku nie sa w stanie rozroznac zagrozenia. Stad na przyklad na zabawkach nasz informacje, zeby pewnych zabawek nie dawac dzieciom ponizej, bo albo wpakuja to do buzi, albo owina wokol szyi, albo wymysla cos na co Ty bys nie wpadl. No i bezgranicznie ufaja doroslym - pani z przedszkola, panu trenerowi, ale zrobia i tak po swojemu myslac, ze robia dobrze. Kazde teorie przyspieszajace rozwoj dziecka w tym zakresie beda naciaganie, bo takie a nie inne sa prawa biologicznego rozwoju.
Stawianie znaku rownosci miedzy walka a zabawa jest co najmniej kontrowersyjne. W tym sensie, ze w kolejnych etapach szkolenia bedziesz wprowadzal pojecie walki, ktore zabawa juz nie bedzie.
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Napisałem przecież :D

Jestem również przeciwnikiem turniejów (ogólnie rozumianych) dla małych dzieci,

. Wiele z przytaczanych przez Ciebie argumentów sam użyłem w polemice z Sally na temat wieku dzieci walczących w MT (aż sam się sobie dziwie 8) ). Wiem, że stworzenie precedensów może zaowocować szkodliwymi konsekwencjami jakie niesie za sobą sport (delikatnie to kiedyś starałem się zasugerować Janowi111 odnośnie 12letnich dziewczynek w jego formule :D ), ale uważam, że nad tym przypadkiem należy dokonać indywidualnej oceny. Nie przez pryzmat sportu ale bardziej "pokazu" nad którym istniała pełna kontrola i stanowić może jakiś miernik (dzieci to nie myszki laboratoryjne oczywiście). Zagrożenia są to oczywiste, ale obejmują wszystkich dorastających i ważne jest żeby o nich mówić, żeby jednak nie popadać w skrajność na podstawie dogmatów, bo jak pisałem one się troszeczke zmieniają. Nie chciałbym by zawody pięciolatków stały się regułą (będę pierwszy, który będzie na nie), ale (cóż trudno :oops: ) uważam że pewna bardzo ograniczona tolerancja istnieje i że Tedo zmieścił się w niej (ze względu na formułe i specyfike). Możliwe, że "odrobine" się pospieszył (w ocenie innych) , ale wnioski na ten temat powinien wyciągnąć on sam (my jesteśmy od argumentowania za i przeciw)
A odnośnie przejścia z etapu zabawy na etap walki uważam, że powinno to trwać latami i tak jest to realizowane w moim klubie :D (niektórzy czekają na to do zdobycia umiejętności technicznych na poziomie 1kyu-mówie o nastoletniej młodzieży)
  • 0

budo_korda
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 225 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[quote name="Martius"][quote name="Tedo"]

O ile na poczatku myslalem ze cokolwiek znasz sie na metodyce treningu to sie teraz zastanawiam czy cokolwiek wiesz na ten temat. 8)

quote]

Czytam to i czytam i juz mi sie niechce . Juz kiedys zrobil mistrostwa dla 4 ro latkow . itam napisalem co o tym mysle . Cytat Martiusa to jest to , czlowiek chyba nie ma pojcia o tym co robi i klepie cos po omacku.
Wyborowa - popieram i szkoda gadac. oni / nie wzyscy tu / beda sie popierac bo to jest spoldzielnia do nawzajemnego popierania glupot.
  • 0

budo_ira
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1243 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

... że to nie są igrzyska olimpijskie, a przepisy i sposób rywalizacji został dostosowany do potrzeba tych maluchów. ...

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW

z dnia 12 listopada 2002 r.

w sprawie uprawiania dalekowschodnich sportów i sztuk walki oraz kick-boxingu

(Dz. U. z dnia 22 stycznia 2003 r.)

§ 3. 1. Osoby do lat 12 mogą brać udział wyłącznie w zajęciach, treningach i zawodach w sportach i sztukach walki w formach bezkontaktowych, których uprawianie lub rywalizacja odbywa się w postaci demonstracji techniki albo walki reżyserowanej.
2. Osoby, które ukończyły 12 lat i uczestniczyły w treningach w formach bezkontaktowych, przez co najmniej 9 miesięcy, mogą być dopuszczone do udziału w zajęciach, treningach i zawodach, w sportach i sztukach walki w formach z ograniczonym kontaktem, których zasady uprawiania lub rywalizacji nie przewidują możliwości pokonania przeciwnika przez zadawanie uderzeń rękami lub nogami z pełną siłą, a w walkach z bronią obszar zadawanych uderzeń jest ograniczony.
3. Z zastrzeżeniem ust. 4, osoby, które ukończyły 16 lat, mogą być dopuszczone do zajęć, treningów i zawodów w sportach i sztukach walki w formach z pełnym kontaktem, których zasady uprawiania lub rywalizacji zezwalają na pokonanie przeciwnika, przez zadawanie uderzeń rękami lub nogami z pełną siłą, a w walkach z bronią obszar zadawanych uderzeń jest nieograniczony.
4. Granica wieku, o której mowa w ust. 3, może być obniżona do 14 lat w przypadku stosowania podczas zajęć, treningów i zawodów w sportach i sztukach walki sprzętu ochronnego.
  • 0

budo_wyborowa
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2263 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

... że to nie są igrzyska olimpijskie, a przepisy i sposób rywalizacji został dostosowany do potrzeba tych maluchów. ...

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW

z dnia 12 listopada 2002 r.

w sprawie uprawiania dalekowschodnich sportów i sztuk walki oraz kick-boxingu

(Dz. U. z dnia 22 stycznia 2003 r.)

§ 3. 1. Osoby do lat 12 mogą brać udział wyłącznie w zajęciach, treningach i zawodach w sportach i sztukach walki w formach bezkontaktowych, których uprawianie lub rywalizacja odbywa się w postaci demonstracji techniki albo walki reżyserowanej.
2. Osoby, które ukończyły 12 lat i uczestniczyły w treningach w formach bezkontaktowych, przez co najmniej 9 miesięcy, mogą być dopuszczone do udziału w zajęciach, treningach i zawodach, w sportach i sztukach walki w formach z ograniczonym kontaktem, których zasady uprawiania lub rywalizacji nie przewidują możliwości pokonania przeciwnika przez zadawanie uderzeń rękami lub nogami z pełną siłą, a w walkach z bronią obszar zadawanych uderzeń jest ograniczony.
3. Z zastrzeżeniem ust. 4, osoby, które ukończyły 16 lat, mogą być dopuszczone do zajęć, treningów i zawodów w sportach i sztukach walki w formach z pełnym kontaktem, których zasady uprawiania lub rywalizacji zezwalają na pokonanie przeciwnika, przez zadawanie uderzeń rękami lub nogami z pełną siłą, a w walkach z bronią obszar zadawanych uderzeń jest nieograniczony.
4. Granica wieku, o której mowa w ust. 3, może być obniżona do 14 lat w przypadku stosowania podczas zajęć, treningów i zawodów w sportach i sztukach walki sprzętu ochronnego.

I wszystko w temacie.
  • 0

budo_tedo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 988 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

Świetnie Panowie a co powiecie o tym
Uważacie że to jest ok???
Jak już napisałem kilkakrotnie nie przychylacie się do tego to dobrze, wcale tego nie neguje, ale prywatne wojenki załatwiajmy na prywatnym terenie i nie anonimowo(to do niektórych)
Jeszcze raz napiszę, nie było Was tam więc nie jesteście w stanie stwierdzić jak to się odbywało. Powołujecie się na w/w przepisy więc zgadzacie się także, że kontakt w walce z bronią powinien być nieograniczony(zaznaczam to jest pełny kontakt), a gdzie tutaj rozsądek i dbałość o tych 16 latków. No tak przecież tak jest w przepisach więc to jest dobre i tak należy postępować :D
Nie widzieliście co maluchy robią :)
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

Nie widzieliście co maluchy robią :)

Tedo - zalezy Ci na zadowoleniu dzieci i rodzicow - czy na zdrowiu dzieci ?

To moga byc czesto dwie rozne sprawy.

Wierze w to, ze super sie wszyscy bawili, ze zorganizowane bylo super ale ....

Chodzac do znajomych zabieralem zawsze czekolade dla ich dziecka - wiesz jaka radosc byla na twarzy dziecka .... ale nie wiedzialem o jednym ze choc to dziecko bardzo lubilo to moglo najwyzej tabliczke na tydzien zjesc bo inaczej znalazlo by sie w szpitalu. Kiedy o tym sie dowiedzialem nie przynosilem czekolady tylko inne rzeczy ktore mu nie szkodzily a tez lubilo. Mialo madrych rodzicow ktorzy nie dawali dziecku czekolady tylko dlatego ze lubi a opracowali diete zastepcza.
  • 0

budo_tedo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 988 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie widzieliście co maluchy robią, napisałem w tym sensie, że nie wiecie co negujecie. Ja jestem bogatszy w tą wiedzę(byłem tam, bawili się tam moi podopieczni) wy tylko podpieracie się teorią. Żaden z Was nie widział jaki tam był "kontakt"(mocne słowo)i to mnie śmieszy :D Potraficie tylko obrażać, a Wyborowa jest ekspertem od wszystkiego(widać to na forum, wystarczy prześledzić jego wpisy), szanuję go tylko za staż jaki ma w sportach walki, nie za tytuły i osiągnięcia. Nigdy nie byliście na zajęciach które prowadzę więc jakim cudem osądzacie to co robię, stwierdzacie, że nie mam pojęcia o metodyce treningu. Wyborowa już nie pamięta jak twierdził, że kyokushin jest naj reszta to mięczaki. Dobra niech tak zostanie jak kiedyś będziecie mieli okazję to wpadnijcie na takie zawody i wtedy je osądzajcie
  • 0

budo_udar
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 131 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tede, a kto tam u was prowadzi zajęcią z bjj???
  • 0

budo_udar
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 131 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przepraszam Tedo. Źle napisałem twoja ksywę.
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

Widzialem takie maluchy, silujace sie i w polsce i za granica - opierasz sie na zadowoleniu uczestnikow i nic wiecej.
Karmisz dziecko wlasnie taka czekolada i niewazne jakie tego beda skutki, wazne zeby bylo zadowolone.
Nie masz poparcia dla tego rodzaju zabawy ktora nazywasz zawodami BJJ (tak samo by byla szkodliwa pod nazwa zapasy czy tez ble blu blo ) przez nikogo kto siedzi zawodowo w pedagogice, psychologii, metodyce sportu, czy medycynie sportu.

Nawet nie chce Ci sie poszukac w literaturze czegos ze takie zabawy ruchowe (w formie rywalizacji przed wieksza publicznoscia) sa zdrowe dla dziecka.

Totalnie Cie to nie interesuje liczy sie tylko Fun - i tak wiesz najlepiej co dla dziecka jest dobre.

Ja tam nie wiem nie jestem omnibusem i dlatego siegam po wiedze Tych co wiedza lepiej 8)
  • 0

budo_tedo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 988 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Martius, ale nie widziałeś właśnie tych zawodów!
Udar dzieci ćwiczą tylko elementy bjj i są skazane na moją skromną wiedzę w tym zakresie
  • 0

budo_ira
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1243 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Świetnie Panowie a co powiecie o tym...

Zastrzeżenia proponuję zgłaszać ustawodawcy.

Nie jest to prywatna wojenka, tylko jak zdarzy się wypadek, to pierwsze co sprawdzi prokuratura, to czy wszystko odbyło się zgodnie z przepisami. Odpowiedź już znasz.
I nieważne będzie jak się bawiliście, że w zasadzie nic wielkiego się nie działo i było bardzo bezpiecznie. Jak są problemy z dokumentami, mogo zostać złamane prawo itp. pogotowie wzywa policję. Organizator ma pewne obowiązki i odpowiada za to.

Wyciąganie, że gdzieś indziej robią podobne głupoty i przedstawianie tego jako usprawiedliwienie jest co najmniej niepoważne.
  • 0

budo_tedo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 988 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

oczywiście IRA masz rację i nie miałem tutaj na myśli ciebie jeżeli chodzi o wojenki
  • 0

budo_tedo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 988 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nigdzie też nie podparłem się tym, że gdzie indziej też to robią
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Temat nużący już lekko :-)
Nie bo nie, bo tak mówią książkowe autorytety i przepisy (co kilka lat zmieniane :D )

Ja tam nie wiem nie jestem omnibusem i dlatego siegam po wiedze Tych co wiedza lepiej

-ja też nie, ale stale się staram poszerzać swoją wiedze i nie bazować na tylko jednym punkcie widzenia " nie musze oglądać, bo wiem jak wygląda" 8) :wink: (Martius chyba się nie obrazisz, to tylko dyskusja 8O )
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
jest tam odpowiedż na wiele z argumentów Twoich i Wyborowej.
Ja podzielam punkt widzenia tego pana (specjalisty) i nie chce już dłużej na ten temat dyskutować :)
  • 0

budo_tedo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 988 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

do martiusa wyobraź sobie że jutro mam ciężki egzamin z antropomotoryki i tylko dlatego nie szukam po necie argumentów dla ciebie. ten temat został założony w całkiem innym celu, nie po to żeby ciebie zadowolić. zagalopowałem się trochę nerwy mną szarpały i tylko dlatego odpisywałem na Wasze posty. Jersey dziękuje za wsparcie w postaci konkretów
  • 0

budo_akahige
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2407 postów
5
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja podzielam punkt widzenia tego pana (specjalisty) i nie chce już dłużej na ten temat dyskutować

Ładny mi specjalista, który pisze coś takiego:

Na początku nauki nie ma większego znaczenia, jaką szkołę wybierzemy, ale dla tych najmniejszych najlepsze wydaje sie aikido. Jeżeli zajęcia są dobrze prowadzone, trudno nabawić się kontuzji, chociaż musimy być świadomi, że taka możliwość istnieje.

Wszystko w powyższym fragmencie jest nieprawdą...hmm...szczerze mówiąc, tylko kompletny ignorant albo debil może polecać aikido "dla tych najmłodszych".
Pozdrawiam
Stary instruktor aikido :evil:
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja podzielam punkt widzenia tego pana (specjalisty) i nie chce już dłużej na ten temat dyskutować

Ładny mi specjalista, który pisze coś takiego:

Na początku nauki nie ma większego znaczenia, jaką szkołę wybierzemy, ale dla tych najmniejszych najlepsze wydaje sie aikido. Jeżeli zajęcia są dobrze prowadzone, trudno nabawić się kontuzji, chociaż musimy być świadomi, że taka możliwość istnieje.

Wszystko w powyższym fragmencie jest nieprawdą...hmm...szczerze mówiąc, tylko kompletny ignorant albo debil może polecać aikido "dla tych najmłodszych".
Pozdrawiam
Stary instruktor aikido :evil:

-chętnie bym Ci wytłumaczył treść tekstu, ale nie moge, jesteś już za stary :wink:
  • 0

budo_akahige
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2407 postów
5
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To mi chociaż wytłumacz ten fragment, do którego się odniosłem. Jeżeli bowiem "specjaliście" się coś źle "wydaje" w jednej sprawie (aikido) to jak mam mieć zaufanie do reszty jego poglądów?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024