Znalazłem kilka filmików taiji
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zdajesz sobie sprawe, ze tylko pogarszasz swoja sytuacje?http://pl.youtube.com/watch?v=ah27Ssf0ZRU&feature=related
:wink:
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
sistiema ,parter...to inna rubryka.pozdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
po prostu bjj. wiekszosc tych rzeczy robimy i u mnie na treningu. jakby nie bylo napisane, ze to systiema, to bym po prostu pomyslal, ze to mma+kilka akcji na ulice (np te palce w oczy przy RNC).Parter to inna bajka ale mi się wydaje że traci się dużo ale jednak coś zostaje. Systiema bazuje na strukturze i chyba sensownie mają rozpracowany parter. Choćby uderzenia – rotacja i rozluźnienie.
Napisano Ponad rok temu
Nie widziałem żadnego sensownego filmiku z Sistiemy, w którym nie było by cudów, "energii" i innych dziwnych rzeczy (stójka). Poza mitami na temat twórcy trudno oprzeć się wrażeniu, że to jednak cuda na kiju.
Czasami pod pozorem "cudu" zawarta jest sensowna metoda treningowa. Wystarczy tylko spróbować pod okiem kogoś doświadczonego.
Napisano Ponad rok temu
Chyba, że tak się uderza w bjj. Nie wiem, bo nie trenowałem.
Napisano Ponad rok temu
Właśnie o tym mówiłem wcześniej. Cuda na kiju po prostu. Pan R wali po splocie, a zaczarowani adepci się "gibają". Na y2b można znaleźć "walkę" takiego maga z ochotnikiem z publiczności. Bardzo krótką i treściwą, było to już zresztą omawiane w dziale Aikido bodajże (albo innym nie pamiętam dokładnie). Jakie "wewnętrzne uderzanie"? Ja rozumiem, że prosty to prosty, można go bić bardziej "od wewnątrz" bardziej "górą", ale filozofii tu nie ma przesadnej. Może chodzi o oko feniksa itp? Ale przecież to też jest coś konkretnego i bez cudów. A może czegoś nie rozumiem po prostu ;-)
Napisano Ponad rok temu
Cuda to może być to:
Nie wierze skuteczność. Tyle czasu na koncentracje - zanim by się zebrał już by było po zawodach. Tak jak ten aikidoka.
Napisano Ponad rok temu
lolz. co to ma niby byc? tez potrafie kogos jeb**ac w splot/klate, ze nim potelepie, co w tym tajemniczego? 0_oRóżnica jak dla mnie głownie sposób uderzania w parterze – typowe dla stylów wewnętrznych. Dal jasności o to mi chodzi.
Chyba, że tak się uderza w bjj. Nie wiem, bo nie trenowałem.
po drugie, owszem, hammer punch jest w mma bardzo czesto uzywany w parterze.
Napisano Ponad rok temu
O nim pisałem, polecam na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] filmiku zobaczyć jak jego "chi" działa w praktyce i ocenić...[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
O nim pisałem, polecam na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] filmiku zobaczyć jak jego "chi" działa w praktyce i ocenić...
A co ten filmik ma wspólnego z sistiemą??
Napisano Ponad rok temu
Bezpośrednio - nic. Ale prześledź uważnie wątek, to zrozumiesz w kontekście czego to jest napisane, chyba nie ma sensu wyjaśniać kilku postów wstecz
O nim pisałem, polecam na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] filmiku zobaczyć jak jego "chi" działa w praktyce i ocenić...
A co ten filmik ma wspólnego z sistiemą??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy naprawdę taka sama ścieżka musi być w kwestii Sistiemy? O ile wiadomo KGB nie najgorzej sobie radziło w walce wręcz, a stosowali także Sistiemę. Brak rozumienia albo wiedzy albo doświadczenia nie jest wystarczającą podstawą do totalnego negowania czegokolwiek moim skromnym zdaniem.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Seminarium z Janem Silberstorffem - 7.-8.02.2009
- Ponad rok temu
-
Seminarium z Janem Silberstorffem - 7.-8.02.2009
- Ponad rok temu
-
Chińska opera