Strona duchowa Aikido jest w technice - Philippe Voarino
Napisano Ponad rok temu
Nota bene, nasze wyobrażenia o Japonczykach, zmieniaja sie po odwiedzeniu tego kraju albo rozmowach z jego mieszkańcami. Kiedys, dawno temu , wydawało mi sie ( po zbyt dużej dawce przedmiotowej literatury) że kazdy Japonczyk musi byc wielkim znawca i fanem miecza. Zdarzyło mi sie pozniej wspolpracować z jednym ( starszy gościu i bardzo dobrze wykształcony). Kiedy zgadało sie o mieczach , on był zdumiony moją wiedzą i powiedział , ze faktycznie gdzies na strychu ma, jakis podobno cenny miecz po pradziadkach, ale od dzieciństwa tam nie zagladał , bo to go w ogóle nie interesowało.Inny , z którym korespondowałem, na pytanie o Aikido odpowiedział, ze rzeczywiscie mozna było się tego uczyc podczas studiów w ramach WF, ale nie był to sport szczególnie popularny wsród jego kolegów.
Napisano Ponad rok temu
Zdarzyło mi sie pozniej wspolpracować z jednym ( starszy gościu i bardzo dobrze wykształcony). Kiedy zgadało sie o mieczach , on był zdumiony moją wiedzą i powiedział , ze faktycznie gdzies na strychu ma, jakis podobno cenny miecz po pradziadkach, ale od dzieciństwa tam nie zagladał , bo to go w ogóle nie interesowało.Inny , z którym korespondowałem, na pytanie o Aikido odpowiedział, ze rzeczywiscie mozna było się tego uczyc podczas studiów w ramach WF, ale nie był to sport szczególnie popularny wsród jego kolegów.
japonczycy, ktorych znam sa niesamowicie zamerykanizowani, wiekszosc z nich cwiczyla troche judo w ramach w-f, niektorzy rowniez kendo przez krotki okres na uniwersytecie. dla nich ich wlasna tradycja nie jest kompletnie rajcujaca (chyba, ze w rodzinie jest kultywowane budo). na emigracji japonczycy cwicza SW z obowiazku niejako, dla zachowania lacznosci z tradycja wlasnie, a nie dlatego, ze jest to niesamowicie interesujace. mialem okazje to zaobserwowac to w usa. jest to- proportions gardee- analogiczne do wysylania dzieci polskich emigrantow na nauke kujawiakia .
Napisano Ponad rok temu
znalazł coś głębszego, moderatorze! możesz jeszcze zdobyć nazwę tej wódki? na sylwka będzie jak znalazłCo mu widac nie przeszkadza szukac czegos glebszego poza dzwigniami i rzutami.
Mistyk, aikia, jakieś linki? chętnie poczytam na ten temat.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikido Krakow
- Ponad rok temu
-
Gdzie do Warszawy po BAA?
- Ponad rok temu
-
Ueshiba Mitsuteru
- Ponad rok temu
-
Kihon a applikacje technik aikido
- Ponad rok temu
-
Dyskusja na temat Sensei Wingrove
- Ponad rok temu
-
Jak rospoznać prawdziwego misrtsza aikido?
- Ponad rok temu
-
JUDOGA/ PROSZE O POMOC
- Ponad rok temu
-
Sensei Isoyama w Złotowie, dlaczego tam?
- Ponad rok temu
-
STAŻ Z Y. FUJIMOTO
- Ponad rok temu
-
Daniel Brunner Sensei - Seminarium Aikido we Wrocławiu
- Ponad rok temu