Strona duchowa Aikido jest w technice - Philippe Voarino
Napisano Ponad rok temu
Nota bene, nasze wyobrażenia o Japonczykach, zmieniaja sie po odwiedzeniu tego kraju albo rozmowach z jego mieszkańcami. Kiedys, dawno temu , wydawało mi sie ( po zbyt dużej dawce przedmiotowej literatury) że kazdy Japonczyk musi byc wielkim znawca i fanem miecza. Zdarzyło mi sie pozniej wspolpracować z jednym ( starszy gościu i bardzo dobrze wykształcony). Kiedy zgadało sie o mieczach , on był zdumiony moją wiedzą i powiedział , ze faktycznie gdzies na strychu ma, jakis podobno cenny miecz po pradziadkach, ale od dzieciństwa tam nie zagladał , bo to go w ogóle nie interesowało.Inny , z którym korespondowałem, na pytanie o Aikido odpowiedział, ze rzeczywiscie mozna było się tego uczyc podczas studiów w ramach WF, ale nie był to sport szczególnie popularny wsród jego kolegów.
Napisano Ponad rok temu
Zdarzyło mi sie pozniej wspolpracować z jednym ( starszy gościu i bardzo dobrze wykształcony). Kiedy zgadało sie o mieczach , on był zdumiony moją wiedzą i powiedział , ze faktycznie gdzies na strychu ma, jakis podobno cenny miecz po pradziadkach, ale od dzieciństwa tam nie zagladał , bo to go w ogóle nie interesowało.Inny , z którym korespondowałem, na pytanie o Aikido odpowiedział, ze rzeczywiscie mozna było się tego uczyc podczas studiów w ramach WF, ale nie był to sport szczególnie popularny wsród jego kolegów.
japonczycy, ktorych znam sa niesamowicie zamerykanizowani, wiekszosc z nich cwiczyla troche judo w ramach w-f, niektorzy rowniez kendo przez krotki okres na uniwersytecie. dla nich ich wlasna tradycja nie jest kompletnie rajcujaca (chyba, ze w rodzinie jest kultywowane budo). na emigracji japonczycy cwicza SW z obowiazku niejako, dla zachowania lacznosci z tradycja wlasnie, a nie dlatego, ze jest to niesamowicie interesujace. mialem okazje to zaobserwowac to w usa. jest to- proportions gardee- analogiczne do wysylania dzieci polskich emigrantow na nauke kujawiakia

Napisano Ponad rok temu
znalazł coś głębszego, moderatorze! możesz jeszcze zdobyć nazwę tej wódki? na sylwka będzie jak znalazłCo mu widac nie przeszkadza szukac czegos glebszego poza dzwigniami i rzutami.

Mistyk, aikia, jakieś linki? chętnie poczytam na ten temat.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Aikido Krakow
- Ponad rok temu
-
Gdzie do Warszawy po BAA?
- Ponad rok temu
-
Ueshiba Mitsuteru
- Ponad rok temu
-
Kihon a applikacje technik aikido
- Ponad rok temu
-
Dyskusja na temat Sensei Wingrove
- Ponad rok temu
-
Jak rospoznać prawdziwego misrtsza aikido?
- Ponad rok temu
-
JUDOGA/ PROSZE O POMOC
- Ponad rok temu
-
Sensei Isoyama w Złotowie, dlaczego tam?
- Ponad rok temu
-
STAŻ Z Y. FUJIMOTO
- Ponad rok temu
-
Daniel Brunner Sensei - Seminarium Aikido we Wrocławiu
- Ponad rok temu