Milo sie z wami panowie (a moze i panie) gada na forum. Ciekawe czy w realu byloby rownie milo?
Jestem przekonany że zebralibyśmy ekipę z 10 sztuk, z którymi fajnie byłoby się zmęczyć na wspólnych treningach ponad podziałami.
Napisano Ponad rok temu
Milo sie z wami panowie (a moze i panie) gada na forum. Ciekawe czy w realu byloby rownie milo?
Napisano Ponad rok temu
Jestem przekonany że zebralibyśmy ekipę z 10 sztuk, z którymi fajnie byłoby się zmęczyć na wspólnych treningach ponad podziałami.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tylko czy to jest do czegoś potrzebne? Przecież kata miało być środkiem do głębszego zrozumienia kumite a w takiej wersji stało się celem samym w sobie.Ludzie którzy startują w zawodach kata z reguły nie mają czasu na kumite.Poza tym bardzo rzadko zwycięzców w konkurencji kata widać jako zwycięzców w kumite czy to nie dziwne? Przecież kata ma przekładać się na walkę a jakoś nie do końca jest to chyba prawdą skoro mimo mistrzowskiego opanowania form nie są w stanie osiągnąć równie dużo w kumite.
Tylko czekać jak zaczną być rozgrywane zawody w kihon(taka mała złośliwośc).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tylko czy to jest do czegoś potrzebne? Przecież kata miało być środkiem do głębszego zrozumienia kumite a w takiej wersji stało się celem samym w sobie.Ludzie którzy startują w zawodach kata z reguły nie mają czasu na kumite.Poza tym bardzo rzadko zwycięzców w konkurencji kata widać jako zwycięzców w kumite czy to nie dziwne? Przecież kata ma przekładać się na walkę a jakoś nie do końca jest to chyba prawdą skoro mimo mistrzowskiego opanowania form nie są w stanie osiągnąć równie dużo w kumite.
Tylko czekać jak zaczną być rozgrywane zawody w kihon(taka mała złośliwośc).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bse w pewnym momencie życia kumite sportowe / czytaj kariera zawodnicza / się kończy.
Co potem, kiedy nie możesz już walczyć? Trzeba przestać ćwiczyć chyba skoro kumite stanowi jedyny sense kyokushin...
Chcę ćwiczyć karate przez całe życie. W zawodach już nie startuję i chyba nie będę. Póki co jeszcze walczę w dojo...ale zdaję sobie sprawę z tego, że w pewnym wieku nie będę już tego mógł robić. I co wtedy...mam przestać ćwiczyć? Dlatego naturalne jest , że w pewnym momencie życia nawet taki fighter jak Wyborowa zaczyna skupiać się na innych elementach karate - kata, kihon, ido geiko etc. :-)
Jak miałem 20 lat kata mnie nudziły i uważałem je za zło konieczne. Teraz uważam je za bardzo wartościowe elementy treningu a za 20 lat byc może będzie to jedyna forma karate, jaką będzie mi dane uprawiać...Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Shindoj-zgadzam się z Tobą. W pewnym wieku zaczyna się trochę inaczej patrzeć na pewne rzeczy.Ale do tego trzeba dojrzeć i osiągnąć pewien poziom doświadczenia.Wtedy dopiero można w jakiś głębszy sposób rozumieć sens wykonywania kata.Jak sam piszesz w pewnym wieku wykonywanie ich było dla Ciebie nudne.Zapewniam, że niewiele zmieniło się w odniesieniu do młodych adeptów karate.Do zrozumienia kata potrzebny(wg.mnie)jest pewien bagaż doświadczeń co wiąże się niestety z wiekiem.Starzy mistrzowie ćwiczą kata a młodzi walczą (ale przychodzi czas i zaczynają ćwiczyć kata).
Wyborowa-wydaje mi się, że gdyby Kenji Kurosaki był takim zwolennikiem wykonywania kata to stworzyłby np.Kurosaki karate a nie kickboxing.Warto również zwrócić uwagę, że wszystkie odłamy od kyoka założone zostały przez fighterów wywodzących się z tego stylu,żadnego nie stworzł mistrz w wykonywaniu kata.Gdyby kata w jakimś realnym stopniu przekładało się na kumite bez wątpienia ćwiczyli by je przedstawiciele np.bjj,MMA,nawet Azuma w swoim stylu z nich zrezygnował.Jak sam napisałeś tacy ludzie jak: Midori, Oyama,Royama,Matsui kata nie znają ale jakoś im to nie przeszkodziło zdobywać mistrzostwa w kumite-nadszedł czas i oni zaczęli uczyć się kata.Mam pytanie do Ciebie i proszę o szczerą odpowiedź-w trakcie przygotowań do mistrzostw jak często i jak długo trenowałeś kata a jeżeli tak jakie i w jakim celu?
Napisano Ponad rok temu
Nie chce drazyc tego tematu, bo wyjdzie na to, ze sie wymadrzam i ciagne w swoja strone.
Wielkim ekspertem karate, znawca kata jest Tadashi Nakamura. Niestety znam go tylko z jego ksiazek, ale tak wiedza az kipi...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam !
Ponieważ Wyborowa przywołał nazwisko Kaicho Tadashi Nakamury, to pozwólcie, że dodam coś od siebie.
Ważne żeby mieć od kogo się uczyć.
I może kilka zdań o medytacji. Medytacja w Seido to cała ceremonia i Kaicho robi to wyśmienicie zgodnie z duchem i japońską tradycją .
Mamy to szczęście , że możemy poznawać karate i uczyć się od jednego z największych mistrzów , może nawet ostatniego z tych wielkich .
I propozycja dla Wyborowej : planujemy zorganizować zgrupowanie w Polsce poświęcone wyłącznie kata. jeżeli jesteś tym zainteresowany, to postaramy się aby Kaicho zrobił dla Ciebie wyjątek i abyś mógł wziąć udział w takim zgrupowaniu. Jeżeli Kaicho wyrazi zgodę to wyślemy Ci zaproszenie na spotkanie z i trening z Kaicho. Jeżeli Cię to interesuje to napisz na mail lub priv.
To taka moja dygrersja na temat kata
Pozdrawiam .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
... Stad moze wziela sie sytuacja, ze Kaicho nie przyjmuje nikogo na trening, jesli sie nie zdeklaruje, ze cwiczy Seido. Nie ma mozliwosci, zeby przyjechac np. na kila treningow do Nowego Jorku i pocwiczyc, czy wziac udzial w obozie. Troche sekciarskie podejscie do innych ludzi.
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu