Skocz do zawartości

Zdjęcie

Affictor pomaga starszym .

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

budo_julineczek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 197 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Affictor pomaga starszym .
Halloe,
ktos na Budo mnie powiedzial , ze nikt sie nie obrazie jak w jednym poscie odpowiem kilku "czonkom" i "czlonkiniom" tego forum w jednym poscie.
Co niniejszym z braku czasu robie.
Wybacie

Wiec:

Jerz.
przepraszam za nieporozumienie - myslalem, ze to Ty mnie zbanowales jako Affictora - okazalo sie ze nie - moje przeprosiny dotycza tego, ze nie docenilem Twojego Intelektu.
Bedzie mi przyjemnie jak przyjmniesz moje przeprosiny, bo szczere.
I dziekuje , zes aktywny w naszym thread - bo to wazne..

Chcialbym - jakbys znalazl czas bys moze rozwazyl nowy dzial na Budo "Julineczek"- tam bedzie pisal kazdy i kazda jak kce i do kogo kce .
Regulamin: pisz co kcesz ale zaszyj sobie odbyt czyli proste prawo fizyki akcja - reakcja.
Mnie interesowac beda tylko niekonwencjonalne poglady i niekonwencjonalny sposob wyrazania ich.
Zadnych banow, zadnego blokowanie - znaczy sie jak ktos bedzie kcia kurwami rzucac , obrazac ...hm ...chyba zostanie sam albo znajdzie pobratymca....yo ... taki experyment.

Hi Ambull

wiesz chociaz czy on nie jest hydraulikiem? moze pomysl o wizycie u dietetyka?

Drogi Ambull, hydraulik czy dietetyk?
Jaka naprawde roznica?
W usa jest rocznie wydawanych 50 milliardow dollarow na produkty dietetyczne, mimo obledu fitnessowego podwaja sie liczba otylych co osiem lat.
Okolo 400 000 ludzi umiera rocznie tylko na wskutek otylosci.
Niektorzy odwazniejsi lekarze i dietetycy mowia juz o zjawisku epidemologicznym.
I do tego otylosc jest zjawiskiem niezwykle demokratycznym , znaczy sie dotyczy wszystkich warstw spolecznych (statystycznie ujmujac a nie kierujac sie serialam w TV i reklamami) dotknieci sa nimi kobiety, mezczyzni, mlodzi, starzy, biali, czarni, zolci, czerwoni, palacze, nie -palacy, bogaci i biedni.

Duzym jest tluste jedzenie (tluszcz nawet w czekoladzie) duza zawartosc cukru we krwi - przy jednoczesnej wzmozonej produkcji insuliny (Todeshormon, Death hormone) , wysokie cisnienie krwi, stwardnienie tetnic - syndrom diabetes mellitus jednym zdaniem kopiemy sobie grob lyzka.

Wiec drogi Ambull, mnie gila co taki Dietetyk powie mirce (celowo z malej litery i ona wie dlaczego) - i co taki typ wywnetrzy z siebie.

Wiesz ile koncerny medyczne zarbiaja?
Pietnascie milionow ludzi umiera rocznie ze wzgledu na chorby infekcyjne ktore mozna byloby prostymi medykamentami wyleczyc.

Ale na tym nie da sie w Afryce zarobic.

Tylko na gruzlice (!) umiera rocznie kolo dwuch millionow ludzi i jedna ttrzecia ludnosci swiata jest niom zarazona, w niemczech z siedmiu millionow zarazonych ajdsem moze byc leczonych tylko dwa milliony,i to tylko bo jest duzy nacisk socjalny na rzad niemiecki i, i ,i .... - wiec nie dziw sie ze nie ufam tym kurwom.

Chyba przeczytales moj wstep do tego Thread ?
Troche niekonwencjonalny?
Zdziwil cie?
Zdenerwowal?
I o to chodzi - gdybym kcial teoretyzowac o odchudzaniu i w manierze "wszystkowiedzacego" gadac od i do rzeczy to bym sie pyrzylaczal to tematu : "Chudniemy" - wykorzystal bym swoja skromna wiedze na temat twojego i mojego i mirki ciala i pojechal po temacie.

Ale kcem temat zindiwidualizowac.
Mnie bardzo interesuje co na ten przyklad Ty, z wlasnych doswiadczen na temat do odchudzanie do powiedzenia masz.

Bo tylko taka chlopsko babsko jakastam wymiana doswiadczen moze nam pomoc .

Napisales , ze masz problemy z nadwaga - tak?
ale dlaczego - napisz o tym byc moze swoim osobistym doswiadczeniem pomozesz i mirce i innym (nawet Affictorowi ).

Wiesz tera dlaczego nie kcialem na dziale "Chudniemy " pisac - bo to pic na foto montaz - mnie wazni takie ludzie jak Ty.

Wiec dla mnie nie wazna jakas ksiazkowa recepta z kilku set ksiunzek ktore mam ale wlascnie zdanie Ambull´a ktore wazniejsze mi anizeli wszystkie madrosci dietetykow roznych i lekarza.
Wiec dlaczego jestes gruby?
Dlaczego odchudzanie nie funkcjonuje u ciebie?
Jakie widzisz szanse dla Ciebie by sie odchodzic?

Rozumiesz ?
To i tylko to mnie interesuje - reszta .-pic- dietetyk.

Napisales na ten przyklad, ze kcialbys (profesjonalnego - (przyp.Julineczek) dietetyka jak juz - co by Ci diete ulozyl , do tego zaatakowales mnie zaro jak wszedlem - wiec wnioskuje ze np: tobie pomogl by ktos kto dla Ciebie jakis autorytet mialby.

Wiec ... yo cieszylbym sie naprawde bys zamiast trwonic bezowocnie swoja energie mnie atakujac - podzielilbys sie swoimi doswiadczeniami - bo tylko tu widze sens naszej dyskusji.

Mirko.

Jak na razie widze kilka fajnych punktow zaczepienia .
Wiec po pierwsze.
Prawie wszyscy olewaja Cud - diety.
Ja zem napisal, ze byloby dobrze zaczac sie na poczatek regolarnie odrzywiac.
Jerz dodal ze co 3-4 godziny .- ale wez pod uwage ze Jerz to jedne z tych bykow tutaj co sa sportowcami co przyzwyczajeni od lat do diety dla sportowcow (dieta - nie znaczy mniej jesc - chodzi tylko o odpowiedni model odrzywiania) - zgodze sie z nim.
Znaczy sie czestsze i mniejsze posilki umozliwia Ci nie napychac zalodka na Full trzy razy dziennie i zapobiegna okresa - dzikiego glodu i jednoczesnie umozliwia Ci urozmaicenie jedzenia.

Wiec masz na poczatek fajny punkt wyjscia - no nie?
Dalej - do tego co Jerz napisal , zebys nie rezygnowala z tego co lubisz - to nie zgodze sie tak do konca - ja bym Ci zaproponowal : zrob se diete (jakom? - pogadamy jeszcze) i zamiast jesc co lubisz - wynagradzaj sie od czasu do czasu - ciachem, dzikim seksem, romantycznym wieczorem pod gwiazdami - nagroda musi byc - to nazywa sie kondycjonowanie .

I ciekawy Temat podjal (kluczowy moim zdaniem "novocaine" o motywacji - moglbys go pociagnac dalej - korzystajac ze swoich wlasnych doswiadczeni i obserwacji nowocaine?
Prosze.
  • 0

budo_julineczek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 197 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hi Szczepan,

Tak ze majac prace siedzaca organizm wymaga dodatkowej glukozy

,

Znaczy sie nie myslec?
MUuuuuuu?
Masz nature psa?
Buddy?
Julineczka?

yo ... ach szczepan (tych co szanuje pisze jak wiesz z malej litery - wiec nie obraz sie za moj szycunek) - no wiec koichi tochei progawoal taka medytacje oddechow Ki - ja ja robie do dzis - to z tych rytualow shinto religi oczyszczajacych .

Moglbys ja opisac - ale nie tak jak koichi ja tam opisywal - wlasynymi slowami .

Musze leciec bo moj syn gniewa sie - jago Chi - znaczy Cheat ... czeka ....

Do jutra - aaaaooAAAAA- krzyczy syn .
Prawie kiai.
  • 0

budo_mirka1961
  • Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Opowiem Wam jak wyglądał mój dzień (jedzeniowy):
1) 6:00 - bardzo mocna kawa ("fusiasta") - z płaską łyżeczką cukru.
2) 8:00 - dwa małe jogurty owocowe z płatkami kukurydzianymi.
3) 12:00 - pomidor + nektarynka
4) 13:30 - 5 (pięć) SZTUK kopytek + 2 plastry szynki.
5) 17:00 - 25dag winogron + szklanka soku ananasowego

Teraz jest już godzina 22:30 i nie czuję się głodna.
Proszę wszystkich o ocenę - czy coś jest źle na dzisiaj?
  • 0

budo_loot
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 387 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja bym sześć kopytek jadł.
  • 0

budo_mirka1961
  • Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja bym sześć kopytek jadł.

O, obżarciuch się przypałętał!
Witam!
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

- czy coś jest źle na dzisiaj?

kawa
  • 0

budo_ambull
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 782 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wstep mnie rozbawil i znudzil, nie zdenerwowal, zdziwilem sie dopiero jak mnie nazwales "kretynkiem" po porownaniu do jednej z postaci z sagi "Gwiezdnych Wojen" (w dodatu najmadrzejszej)zle mnie zrozumials mistrzu duchowy, przykro mi, ale widze cos zakulo...

Skoro tak dopytujesz kolego oswiecony i chcacy sluchac mnie - tak mam pomysl dlaczego jestem gruby mimo ze cwicze i jem malo (ale nie koniecznie zdrowo) - prawdopodobnie mam kiepski metabolizm z powodu urazu rdzenia kregowego co za tym idzie z powodu braku mozlliwosci wykonywania pewnych cwiczen, udaje mi sie tez chudnac (wbrew temu co wywnioskowales) od czasu do czasu i w ten sposob kontroluje wage.
  • 0

budo_mirka1961
  • Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kawa

Dlatego, że mocna; osłodzona, czy że wogóle?
  • 0

budo_julineczek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 197 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Drogi Ambull wudze ze powoli nawiazujemy intymny stosunek towarzyski, ty juz dajesz mi pieszczotliwe inionka: Hydrauli, Yoda (obydwa pozytywne) i do tego tera podobno (O)swiecam i mistrzem duchowym jakowyms mialbym byc ... hm ...mile z Twojej strony ... ale wybacz, nie bede az tak mily w stosunku do Ciebie - jeszcze nie.
Zeby na przyszlosc nasz stosunek - mam nadzieje, ze sie nie pogorszy - byl jeszcze lepszy to prosilbym Cie bys mnie Julineczkiem nazywal - mozesz mowic: Oswiecony Julineczku, Ojcze Julineczku, ***'* Julineczku albo Yoda - Julineczku - ale prosilbym By Julineczek byl - bo to moje imie ktore bardzo lubie a prczydomki ...hm...wiesz ja nie potrzebuje juz potwierczenia czy czegokolwiek udowadniiac nikomu - wiec sie nie obraze - a , ze kretynek mi sie wypsknol - wybacz i zapomnij.
Ach jezeli nie byloby to jakims strasznym nietaktem z mojej strony - bo kcialbym naprawde wiedziec ! : jak to sie stalo z tym twoim kregoslupem?
Wypadek autem?
Na treningu?
Jaka diagnoza - czemu myslisze, ze metabolizm z tego powodu szwankuje?
Ja nie wnioskowalem zes gruby - Ty sam to napisales "bo sam mam nadwage"Wiec tylko Cie zacytowalem.

Jak dawno juz jest po urazie kregoslupa?
Moglbys mi opisac swoj trening?
Znaczy sie jaki sport?
Sam cwiczysz czy w gropie zorganizowanej czlonkiem jestes?

Pozdrowienia - Julineczek.

PS.
Napisales , ze moj tekst cie rozbawil i jednoczesnie znudzil - jak mam rozumiec to?
Czesto masz takie ambiwalentne odczucia?
  • 0

budo_julineczek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 197 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Droga Mirko

kawa

Przepraszam, ze sie wtroce - ten mit z kawa utrzymuje sie hyba od smierci Balzaka Twojego ukochanego - umarl podobno na zatrucie kofeina ale jak nie bedziesz pila piecdziesieciu filizanek dziennie - all OK.
Mirka jezeli nie bedziesz pila wiecej jak piec filizanek (okolo 375 miligramow)
dziennie - zadnego niebezpieczenstwa nie ma.
Duze ilosci kofeiny zmieniaja jej dzialanie z pobudzajacego w paralizujace - przypuszcza sie ze dawka smiertelna jest hm...kolo czterech - pieciu gram.
Mam pytanie ?
Mozna u was w Polsce kupowac w aptece bez recepty tabletki zawierajace kofeine?

Danymi jakimi dysponuje to wyniki niektorych badan (starsze dane - bo temat nie interesujacy mnie ) wykazuja ze na dluzsza mete konsumpcja kawy - jezeli nie przekracza osmiu filizanek malych (600 miligram) to nie ma zadnego ryzyka dla Ciebie na dluzsza mete.

Kawa przed treningiem jest dobra bo uwalnia z komurek tluszczowych ...no zgadnij co?
Tluszcz.
Znaczy sie odchudzajac sie nie mozesz spalic komurek tluszczowych - jak jestes gruba i masz iles tam milliardow komorek tluszczowych to poprzez trening odchuczajacy nie beda komurki spalane ale tylko tluszcz ktory w nich sie znajduje - co znaczy , ze tak jak pisalem : odchudzic sie nie duzy problem ale utrzymac wage po odchudzeniu "Bolszaja probliema" .

Znaczy sie jak odchudzisz sie juz to te "puste" komurki tluszczowe bedom czekac tylko co by sie tluszczem wypelnic

Ale o strategiach utrzymania wagi to po tem dopiero jak sie odchudzisz.
Znaczy kofeina zawarta w kawie przyczynia sie do lepszego rozszczepiania kwasow tluszczowych ktore to moga byc jako zrodlo energi lepiej wykorzystywane w joggen czy spacerowaniu odchudzajacym.

Co by nie pierdolic dietetycznie i naukowo wiec prosto: kofeina wydaje sie blokowac receptory adenosinowe - bo wlasnie Adenozin blokuje wydzielanie ozywiajacych i aktywujacych neurotransmiterow jak dopamina , Acetychelina czy noradrenalina.

Znaczy sie innymi slowy Adenozyna ma dzialanie uspokajajace i hamuje wlasnie spalanie tluszczu - a kofeina sprytnie blokuje receptory i no tak ....sama wiesz .... bedziesz niespokojniejsza i bardziej tluszcz spalajaca.

Ale nie przeceniaj oczywiscie dzialania kofeniny - ona tylko troszku Ci pomoc moze w spalaniu tluszczu - bo jak wiadomo nasze cialo leniwe i spala najpierw weglowodany (glykogen w miesniach na ten przyklad) a potem dopiero tluszcz.

Jezeli kcesz kawe z treningiem poloczyc to trenuj jak najczesciej rano - na pusty zoladek (jak wytrzyma) to szklana kawy i pol godziny potem rower, plywanie czy worek bokserski.
Jako alternatywe do kawy czy tabletek kofeinowych mozesz spozywac Guarane

Dołączona grafika

Zaleta z Guarany jest to ze oddaje organizmowi powoli kofenine - bo organizm Twoj
Potrzebuje okolo dwoch godzin by kofeine wytracic.

yo ...

jest jeszcze jeden problem z tym tematem zwiazany - znaczy sie kofeina - wytrzymalosciowy trening - czy to moze nie stresuja za duzo organizmu Mirki?

Hm ...jak stwierdzisz czy zestresowalas cialo?
Puls - to pierwsze - ranny (po przebudzeniu) puls jak za wyskoki moze byc oznaka prrzetrenowania - nadmiernego zestersowania - ale kto mierzy rano Puls?
Hipohondrycy i sportowcy wyczynowi. chyba tylko.

Cisnienie krwi - przede wszystkim diastoliczne.

Przy treningu odchudzajacym ale jak najbardziej porzadane zestresowanie (kontrolowane - bez przeginania paly) organizmu.
Organizam zestresowany treningiem wytrzymalosciowym wydziela takie codko jak Cortizol.
Hormon takowy.
U sportowcow nie porzadany efekt - hamuje synteze protein - bialek.
Ale cortizol:
-hamuje zapalenia - stwierdzono ze niski poziom tego hormonu powoduje (pilkarze)
wieksze zapalenia np: sciegien.
-przyspiesza lipoze (spalanie tluszczu w celach uzyskania energi)
-proteina ktora nie jest uzywana do budowy miesni , jest wykorzystywana przez organizm w innych celach.

Specjalnie dla Ciebie Mirko : przy wysokim poziomie cukru w Twojej krwi i tymze samym wysokiej koncentracji insuliny - cyrkuluje nie wiele tego dla ciebie cennego hormonu - cortizolu i odwrotnie - malo cukru - duzo kortisolu.

Wniosek?
Kortisol dziala dopiero po czterech godzinach - znaczy sie hamuje asymilacje bialka i nawet wykorzystuje je bezczelnie z Twoich miesni w celach energetycznych ale jezeli wzrosnie poziom cukru we krwi to w ciagu okolo godziny zwrotu procesu - i z tad ta praktyka w sporci - jesc coa 3-4 godziny.

Pozdrowienia - Julineczek.

PS.
ach prawda - Sally jak przypuszczam mial na mysli cukier - znaczy sie jak kawa to tylko czarna.
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kawa przed treningiem jest dobra bo uwalnia z komurek tluszczowych

Z zeznan Mirki wcale nie wynika ze pije kawe przed treningiem. Do nieszczęsnej kofeiny, tak jak do większości substancji psychoaktywnych organizm szybko się przyzwyczaja, uzależnia i przestaje reagować. W kawie jest jednak mnóstwo innych szkodliwych świństw i choć ludzie różnie na nią reagują, otyłym z pewnością szkodzi.
  • 0

budo_mirka1961
  • Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Z zeznan Mirki wcale nie wynika ze pije kawe przed treningiem...
... otyłym z pewnością szkodzi.

Cześć Prorocku!
Masz całkowitą rację, co do tego treningu - nie ma żadnego treningu przecież. I może faktycznie - kawa w tym przypadku - szkodzi?

Chyba będę musiała zaliczyć poranny rytuał kawowy (bez cukru już) - do tych rzeczy, którymi będę się mogła nagradzać? (Julineczek o tym pisał - nie można odmawiać sobie wszystkiego).
Co o tym myślicie?

Specjalnie głodna nie jestem, siedzę na tyłku (za przeproszeniem) i oprócz komputera - mam w odwodzie pestki słonecznika. Na ten temat też proszę się wypowiedzieć.

I jeszcze jedno - zawierałam pakt z Affictorem, widzę, że Julineczek "mną operuje". Czy umowa moja z Affictorem obowiązuje?
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kawa

wogole kawa jest niezdrowa, a zwłaszcza fusiasta i do tego na pusty żoładek, pij zieloną herbate zamiast tego, zalewa sie ją nie wrzątkiem i parzy mniej niż 2 minuty, wtedy 2, 3 szklanki działają jak kawa
  • 0

budo_sos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5566 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

a co takiego w niej niezdrowego? bo trochę mało to dokładne stwierdzenie. Jak przyrządzana kawa, jakie związki etc.
  • 0

budo_mirka1961
  • Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

pij zieloną herbate zamiast tego

O dobroczynnym wpływie zielonej herbaty słyszałam. Ale niestety - to rozwiązanie nie jest dla mnie (nie wiem, czy to głowa czy żołądek) - każda herbata (czarna, czerwona, zielona) - wywołuje u mnie mdłości i wymioty. Mam ten problem od czasów ciąży, tzn już 21 lat.
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a co takiego w niej niezdrowego? bo trochę mało to dokładne stwierdzenie. Jak przyrządzana kawa, jakie związki etc.

wydawało mi się to tak oczywiste ze przyznam nawet sie w to nie wglebiam. Mysle ze chodzi z jednej strony o kofeine która podnosi ciśnienie i w większych dawkach szkodzi na układ krążenia a drugiej żołądek i wątroba bo to jest ciężkostrawne. Moje wnioski stąd że kiedys mi sie nie udawało obudzić bez kawy, ale potem doszło do paru szklanek dziennie i zaczeła mi tak dziwnie drgac powieka, tak mnie to wystraszyło ze teraz wogole nie pije kawy, po zielonej herbacie czuje się wogole znacznie lepiej a działa tak samo.
  • 0

budo_sos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5566 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No jak ciężko się kontrolować to nawet witamina c zaszkodzi :wink: a, że "oczywiste"? heh sory ale tyle stereotypów się dzisiaj powiela, że bez uzasadnienia jest to puste słowo.
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No jak ciężko się kontrolować to nawet witamina c zaszkodzi :wink: a, że "oczywiste"? heh sory ale tyle stereotypów się dzisiaj powiela, że bez uzasadnienia jest to puste słowo.

ja zazwyczaj oceniam na podstawie doświadczeń własnych a nie z książek, źle się czuje, dzieje mi się cos po czymś to uznaje to za niezdrowe, a z kawą tak właśnie było
  • 0

budo_sos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5566 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja tam z ekspresu piję, nie przekraczam 1 filiżanki dziennie(wyjątkiem jest sesja :) ) i na badaniach sportowych ciśnienie w porządku
  • 0

budo_loot
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 387 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zaczeła mi tak dziwnie drgac powieka, tak mnie to wystraszyło ze teraz wogole nie pije kawy

kawka ci magnez wypłukała.
nie ma co się bać :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024