Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przekaz Dziadkowego aikido przez jego uczniow

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

budo_randall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2751 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Przekaz Dziadkowego aikido przez jego uczniow
Nie istnieje treść poza formą. Wszelkie domysły na temat domyślnych meandrów sztuki można o kant dupy potłuc. Każda strategia ma fizyczny przejaw jej działania, co za tym idzie jest to bezpośrednio nauczalny/a forma. Teorie można opowiedzieć, nic tego nie wynika, praktykę trzeba wyćwiczyć.
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie istnieje treść poza formą. Wszelkie domysły na temat domyślnych meandrów sztuki można o kant dupy potłuc. Każda strategia ma fizyczny przejaw jej działania, co za tym idzie jest to bezpośrednio nauczalny/a forma. Teorie można opowiedzieć, nic tego nie wynika, praktykę trzeba wyćwiczyć.

Powinienes, w takim razie, zatanczyc nam swoja wypowiedz... :twisted:
  • 0

budo_hara-kiri
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1088 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sorry za OT, Wallace, nurkujesz?
pozdrawiam, h-k
  • 0

budo_wallace
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 567 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hara-kiri: tak ... i skończmy offtopa 8)
Wracając do tematu, to rzeczy o których piszesz znajduję w swojej "szkole" również ....
Myślę, że w 99% przypadków ludzie w większości szkół zatrzymują się na poziomie naśladownictwa i dlatego wygląda to jak wygląda ..
Ci bardziej zdolni i dociekliwi ("niepokorni") dość często szukają i znajdują "to coś" ukrytego poza sferą naśladowczą (powierzchnią) oraz fizyczną (kolejny poziom) ...
A dodam (a niech się Pancer cieszy), że rzeczywiście też uważam, iż ideałem (nierealnym :wink: ) aikido jest to co robił Kobayashi, aczkolwiek (tutaj łyżeczka dziegciu) nie wiem, czy obecna metodyka "przedmiotowej szkoły" jest w stanie rzeczywiście osiągnąć podobne efekty.

Szczepan: gratulacje za ciekawy temat (od ponad roku nic ciekawego się tutaj nie działo)
  • 0

budo_aikia
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 641 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie zabieralem glosu w tym watku , bo temat jest dla mnie za trudny, ale mam pewną watpliwość - pytanie :
Czy gdyby nie to slepe nasladownictwo mistrza, które jest tak bardzo krytykowane , to czy w ogóle powstalyby tzw. "szkoły" i czy nie zapanowałby totalny chaos?
Co by było, gdyby kazdy uczen dowolnie improwizował i skupiał sie na poszukiwaniu wlasnej drogi?
Zdawało mi się , że koryu opierały sie własnie na wiernym przekazie skodyfikowanego systemu.
Czolem
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czy gdyby nie to slepe nasladownictwo mistrza, które jest tak bardzo krytykowane , to czy w ogóle powstalyby tzw. "szkoły" i czy nie zapanowałby totalny chaos?

Nie powstałyby żadne szkoły, bo nie byłoby żadnych nowych mistrzów.

Co by było, gdyby kazdy uczen dowolnie improwizował i skupiał sie na poszukiwaniu wlasnej drogi?

By było ciekawie.

Zdawało mi się , że koryu opierały sie własnie na wiernym przekazie skodyfikowanego systemu.

Wierność przekazu jest bardzo zależna od kontekstu, czyli od tego o której szkole i o jakim okresie mówimy. Warto jednak zauważyć, że coś takiego jak wierny przekaz chyba nigdy jeszcze w historii ludzkości nie zaszło. Opieranie wywodu na nieistniejącym zjawisku jest bardzo ryzykowne.
  • 0

budo_pancer
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 699 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wracając do tematu, to rzeczy o których piszesz znajduję w swojej "szkole" również ....
Myślę, że w 99% przypadków ludzie w większości szkół zatrzymują się na poziomie naśladownictwa i dlatego wygląda to jak wygląda ..)

To tylko kwestia znalezienia Nauczyciela, który będzie CHCIAŁ nas nauczyć :wink:

Ci bardziej zdolni i dociekliwi ("niepokorni") dość często szukają i znajdują "to coś" ukrytego poza sferą naśladowczą (powierzchnią) oraz fizyczną (kolejny poziom) ...)

Zawsze tak jest, że jednostki nie będące w centrum rozkładu normalnego populacji są motorami rozwoju :D

A dodam (a niech się Pancer cieszy), że rzeczywiście też uważam, iż ideałem (nierealnym :wink: ) aikido jest to co robił Kobayashi,

Wiem to od dawna, ale mimo tego się cieszę :)

aczkolwiek (tutaj łyżeczka dziegciu) nie wiem, czy obecna metodyka "przedmiotowej szkoły" jest w stanie rzeczywiście osiągnąć podobne efekty.

Przynajmniej jest taka szansa :D . Lepiej tak niż wyczyniac jakieś kocoboły :) , przez niektórych nazywane jako aikido :) .

Pancer (będący prawie, że przy nadziei :wink: )
  • 0

budo_aikia
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 641 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[/quote] Wierność przekazu jest bardzo zależna od kontekstu, czyli od tego o której szkole i o jakim okresie mówimy. Warto jednak zauważyć, że coś takiego jak wierny przekaz chyba nigdy jeszcze w historii ludzkości nie zaszło. Opieranie wywodu na nieistniejącym zjawisku jest bardzo ryzykowne.[/quote]

Eeee tam. Wierny przekaz występuje bardzo czesto. Pierwszy z brzegu przyklad to technologia kucia miecza japonskiego.Zachowano generalne zasady wszedzie a niektore szkoly robiły prawie identyczne sztuki przez 500 lat choc kowale raczej nie umieli ani czytac ani pisac. Wezmy takie ikkyo. Czy poza drobnymi szczegolami i szczegolnymi aplikacjami rózni sie jakos istotnie w zaleznosci od szkoly Aikido albo regionu swiata?
  • 0

budo_avbert
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 648 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

/ciach/ Wezmy takie ikkyo. Czy poza drobnymi szczegolami i szczegolnymi aplikacjami rózni sie jakos istotnie w zaleznosci od szkoly Aikido albo regionu swiata?

No rozni sie. I dla adeptow danej szkoly jest to zasadnicza roznica implikujaca skutecznosc techniki. Np. na stazu z Chiba reke chwycana aihami zciagalo sie mocno do siebie w kierunku barku i "wciagalo" atak (plus praca bioder i inne takie tam). Ja to robilem inaczej chociaz juz nie pamietam jak 8) . Jestem w stanie wyobrazic sobie jeszcze kilka sposobów wejscia w ikkyo i kontrolowania łokcia całą dłonią kantem dłoni uchwytem ect. i każdy mozna uznac za lepsiejszy o inszego. Dlatego aikido jest takie fajne :wink:

A i taka anegdota TK Chiba tłumaczył że ikkyo to znaczy pierwszy staw. Chodzi o łokciowy. Wg mnie jakby nie liczyc (z góry i dołu) to jest drugi staw 8)
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

z ikkyo zawsze byl klopot, o ktory to staw chodzi w rece....
ja mam takie niesmiale przypuszczenie :) ze o zaden akurat... :)

po przy gokyo trzeba byloby kontrolowac 5 stawow :)
a przy kyukyo :) az 9 :D :D:D

ale pominmy off topa :)

kiedys ogladalem jednego nauczyciela aikdo, potem ogladalem roznych shihanow aikido, pozniej przyszedl okres skupienia sie tylko na dwoch :) , pozniej znowu zaczalem ogladac wielu....

mysle ze kazdy realizuje to co napisal Szczepan tak jak potrafi
to co Szczepan nazwal etapami czy poziomami ja nazwalbym kompletnoscia

aikido sklada sie wlasnie z tego wszystkiego, a poszczegolni mistrzowie w wiekszym lub mniejszym stopniu realizuja jakas czesc tej calosci

tzw calosc w jednosci i jednosc w calosci :) to pewnie moglby Jezyk rozwinac lepiej ode mnie :)

reasumujac, mysle ze aikido jest wlasnie takie, jakie je tu opisujemy... kazdy z nas moze wybrac sobie to co chce (lub moze) z niego, mozna tez jesli sie to dostrzeze probowac ogarnac calosc...

trudno tylko w dyskusji nie wymieniac nazwisk i nie tlumaczyc sobie co lepsze...
taka nasza ulomnosc ze chcemy konfrontacji choc jej unikamy :) ))

ale moze z czasem sie uda :)
  • 0

budo_zanshin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 702 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak wyglada kyukyo?
  • 0

budo_aikia
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 641 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak łatwo policzyc, nalezy unieruchomic 3 z 4 konczyn ( nadgarstek, lokiec, bark, nadgarstek, lokiec, bark oraz skokowy, kolanowy i biodrowy = 9 lub inna dowolna konfiguracja). Sposób wykonania = all rights reserved - Mr Smile.
  • 0

budo_zanshin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 702 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie no, powaznie sie pytam. Jest taka dzwignia Mr Smile? Czy to byl zart, a ja nie zrozumialem? :oops: Moja wiedza konczy sie na gokyo, ale wiem, ze w roznych dojo roznie nazywa sie techniki i moze chodzi o jakas nieznana mi lub znana pod inna nazwa dzwignia.
  • 0

budo_feanor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 301 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie no, powaznie sie pytam. Jest taka dzwignia Mr Smile? Czy to byl zart, a ja nie zrozumialem? :oops: Moja wiedza konczy sie na gokyo, ale wiem, ze w roznych dojo roznie nazywa sie techniki i moze chodzi o jakas nieznana mi lub znana pod inna nazwa dzwignia.

ja słyszałem o kilku dźwigniach poza ikkyo nikkyo sankkyo yonkyyo i gokkyo. Ale nazw nie podam gdyż nie jestem ich pewien.

Natomiast dźwignia unieruchamiająca 9 stawów.... :roll: Nie uwierzę jak nie zobacze ;)

edit: nie uwierze jak nie odczuje ;)
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wlasnie dlatego napisalem ze w ikkyo nie chodzi ani o jeden ani o 5 stawow (polskich) :)

kyukyo - ladna nazwa nie
oj chlopaki chlopaki :)
  • 0

budo_hara-kiri
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1088 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zastanawiam się, czy Dziadkowi uczniowie starają się też nieść przekaz duchowy i filozoficzny, tak charakterystyczny dla Aikido. Dużo się mówi o technice, różnicach, podobieństwach, skuteczności :twisted: ale właściwie wcale n/t filozofii Aikido.
Czy uczniowie Dziadka zgodnie uważali go za nieszkodliwego wariatuńcia, bredzącego w niezrozumiały dla nikogo sposób o harmonii ze wszechświatem...?
  • 0

budo_zanshin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 702 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja słyszałem o kilku dźwigniach poza ikkyo nikkyo sankkyo yonkyyo i gokkyo. Ale nazw nie podam gdyż nie jestem ich pewien.

Natomiast dźwignia unieruchamiająca 9 stawów.... :roll: Nie uwierzę jak nie zobacze ;)

edit: nie uwierze jak nie odczuje ;)

Na pokazie daito ryu byla taka technika, gdzie tori tak "zawiazal" uke obie rece i nogi, ze ten nie mogl sie rozplatac, mimo, ze tori go nie trzymal... :lol: :lol: :lol:
  • 0

budo_ninja_usuniety
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1394 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moja wiedza konczy sie na gokyo,

Moja na rokyo...
  • 0

budo_zanshin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 702 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak, w niektorych dojo hiji kime osae to rokkyo, u nas uzywa sie tej pierwszej nazwy.
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja spotkalem sie z wersja ze rokkyo to kotegaeshi :)

no a co powiecie na junikkyo :) ))
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024