..... jak zaatakuje Cię banda dresów to żadne czarne pasy też nie pomogą.....
no weź nie gadaj.
jak by tych czrnych pasów tak ze dwudziestu zebrać, to by na bank pomogli.
w ostateczności odniesli by do domu albo do szpitala :wink: .
Napisano Ponad rok temu
..... jak zaatakuje Cię banda dresów to żadne czarne pasy też nie pomogą.....
Napisano Ponad rok temu
Ale weź to wytłumacz naszym mesjaszom, którzy sami nie zajmując sie aikido próbują je na siłę naprawiać, proponując wprowadzenie zawodów sportowych i innych udziwnień.Aikido pozwala mi się rozwijać w kierunku zupełnie innym niż rywalizacja i bijatyka. Chociaż mam nadzieję, że za jakieś powiedzmy 20 lat moje aikido stanie się skuteczne
Napisano Ponad rok temu
Ale weź to wytłumacz naszym mesjaszom (...)
Napisano Ponad rok temu
a co myslicie o czyms takim jak Wing chun??
Napisano Ponad rok temu
a co myslicie o czyms takim jak Wing chun??
Napisano Ponad rok temu
garry, czy z kolei Twoją misją jest burzyć spokój na tym forum i zmuszać Moderatora do redykalnych posunięć? Oczywiście tych 'mesjaszy' wziąłem do siebie i pozwól, że wyprostuję Twoją 'arogancką' wypowiedź. Nie ja proponuję wprowadzenie zawodów sportowych do aikido, tylko człowiek, któremu zawdzięczasz kształt aikido, które uprawiasz (jeśli uprawiasz). To pan Koichi Tohei. Ja natomiast twierdzę, że to ma sens. Mógłbym sobie przypisać owe '[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]', jak to określiłeś, ale na tym forum 'mój dorobek' tylko skomentował oględnie Szczepan. Zachęcam do rozmowy na ten temat, po uprzednim sprawdzeniu na macie. Z kolei Shawnee, to czas i miejsce coś młodemu adeptowi podpowiedzieć. Nie pozwól mu się zniechęcić. Przecież aikido to Twoja pasja.Ale weź to wytłumacz naszym mesjaszom, którzy sami nie zajmując sie aikido próbują je na siłę naprawiać, proponując wprowadzenie zawodów sportowych i innych udziwnień.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ależ ja nie chcę Go zniechęcać. Mi po prostu leży aikido w takiej formie jak jest obecnie i jakoś tak nie uśmiechają się mi żadne zawody. Jednak nie przeszkadza mi zupełnie, że istnieje coś takiego jak taigi. Ja, jak bardzo często tu podkreślałem, nie cierpię żadnej maści ludzi, którzy bardzo chcą mie do czegoś przekonać. I tyle.Z kolei Shawnee, to czas i miejsce coś młodemu adeptowi podpowiedzieć. Nie pozwól mu się zniechęcić. Przecież aikido to Twoja pasja.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
garry, czy z kolei Twoją misją jest burzyć spokój na tym forum i zmuszać Moderatora do redykalnych posunięć? Oczywiście tych 'mesjaszy' wziąłem do siebie i pozwól, że wyprostuję Twoją 'arogancką' wypowiedź. Nie ja proponuję wprowadzenie zawodów sportowych do aikido, tylko człowiek, któremu zawdzięczasz kształt aikido, które uprawiasz (jeśli uprawiasz). To pan Koichi Tohei. Ja natomiast twierdzę, że to ma sens. Mógłbym sobie przypisać owe '[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]', jak to określiłeś, ale na tym forum 'mój dorobek' tylko skomentował oględnie Szczepan. Zachęcam do rozmowy na ten temat, po uprzednim sprawdzeniu na macie. Z kolei Shawnee, to czas i miejsce coś młodemu adeptowi podpowiedzieć. Nie pozwól mu się zniechęcić. Przecież aikido to Twoja pasja.Ale weź to wytłumacz naszym mesjaszom, którzy sami nie zajmując sie aikido próbują je na siłę naprawiać, proponując wprowadzenie zawodów sportowych i innych udziwnień.
Napisano Ponad rok temu
No tak, ale to jest mój wybór.Przecież nie ignorujesz swoich nauczycieli. Czy ucząc, przekonywują Cię do czegokolwiek?
Napisano Ponad rok temu
Proszę się nie dziw. Jestem jedyny na tym forum, który wypowiedział się w kwestii współzawodnictwa w aikido pozytywnie. Myślę, że zawody sportowe wyłonią mistrzów, którzy będą zasługiwali na szacunek, podobnie jak mistrzowie innych dyscyplin sportowych. I oczywiście Taigi się dobrze mają. Nie wiem, czemu twierdzisz, że jest to technicznie niewykonalne. Sędziowie oceniają, rozdawane są nagrody, informacja o wynikach idzie w świat i ludzie płacą za bilety wstępu. Trzeba to zobaczyć, by się przekonać. A frajda z przygotowania się do zawodów jest, moim zdaniem, większa niż na normalnych treningach, bo towarzyszy temu jakiś cel.Panie Maćku nie rozumiem dlaczego Pan odbiera moją wypowiedź osobiście.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No nie do końca miałem ego na myśli. Po prostu w wielu środowiskach jest tak, że po zdobyciu jakiegoś stopnia/stażu dana osoba staje się wszystkowiedząca i nie potrzebuje się dalej rozwijać. Nie jest możliwe by zwykłemu śmiertelnikowi można było poćwiczyć z taką osobą na stażu. Bo taka osoba nie musi ćwiczyć. Z jej doświadczeniem staże praktykuje się w pakamerach załątwiając sprawy organizacyjne. Tak samo jest na karate, najdziesz wielu majstrów, których mawashi-geri jodan można co najwyżej zobaczyć na zdjęciach'Choroba mistrzów', o której mówisz, to raczej choroba 'ego', i faktycznie, trudno znaleźć na nią lekarstwo.
Napisano Ponad rok temu
Sprawa którą poruszasz jest w aikido szczególnie widoczna. Publicznie zwrócił na to uwagę Stanley Pranin. Instruktorzy przestają ćwiczyć i nie tylko stają w martwym punkcie, ale też zdecydowanie się cofają. Podam to na przykładzie ukemi. U nas od lat, raz w miesiącu, są zajęcia dla instruktorów, na których ostatnio ktoś wpadł na pomysł skakania 'przez beczki'. Pożal się Boże. Na szczęście nikt tego nie sfilmował. Kiedy uprawiałem gimnastykę, mój 60 letni instruktor potrafił 'wycisnąć stójkę'. Dla tych, co rozumieją co mam na myśli, ten obraz jest jawnym przeciwieństwem opisanej sytuacji. I właśnie to, co poruszyłeś - niemożność ćwiczenia z 'takim panem' to typowy przejaw ukrywania niekompetencji. Już to dało by się wybaczyć, ale jeśli temu towarzyszy 'ego' to to, jest już skandal.Po prostu w wielu środowiskach jest tak, że po zdobyciu jakiegoś stopnia/stażu dana osoba staje się wszystkowiedząca i nie potrzebuje się dalej rozwijać. Nie jest możliwe by zwykłemu śmiertelnikowi można było poćwiczyć z taką osobą na stażu.
Napisano Ponad rok temu
, zawody stylu Tomiki, Yoshinkai czy Combat Aikido, są dla mnie nie do przyjęcia.
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu