ROZCIĄGANIE :-(
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To są testy na wykrywanie przykurczy w mięśniach jeżeli wyniki są spox to raczej nie tędy droga
Łyba napisz coś wiecej jesli mozesz. Co to znaczy ze wyniki sa spox ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do rozciągania dynamicznego to niestety da się dopiero po tym jak sie odpowiednio rozciągnie (faktycznie potem dynamiczne wystarczy), nie znam osoby która by się tylko dynamicznie rozciągnęła do odpowiedniego poziomu na tyle żeby wogóle kopac (kopac poprawnie nie wierzgac)
Napisano Ponad rok temu
Ja wlasnie nie wiem jak z tymi przykurczami (sensej tez mi powiedział, ze to może być przykurcz), bo tak jak pisalem - zalezy od dnia, raz prawie cale dlonie kłade na podłodze a czasem ledwo sie zginam. A z ta noga do klatki piersiowej to na bank przykurcz, pozatym mialem siedzącą pracę niestety i wiem że siedzenie i taka pozycja jest niezdrowa :?
Znacie może jakies fajne ćwiczenia na rozciąganie i wzmocnienie mięsni pleców chodzi mi szczegołnie o dolny odcinek czy cześc lędźwiową
Jakies rady na przykurcze?
Pozdr
PS. Od dziś 5 kyu KT 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie znam osoby która by się tylko dynamicznie rozciągnęła do odpowiedniego poziomu na tyle żeby wogóle kopac (kopac poprawnie nie wierzgac)
ja tez nie ale znam osoby ktore wlepiaja kopniecia na glowe zanim okiem zdazysz mrugnac a do szpagatu maja prawie pol metra i dloni napewno przy prostych nogach nie klada na podlodze
3 glowne cechy wazne w kopnieciach (od najwazniejszego do najmniej waznego):
1. technika
2. sila "miesni kopiacych"
3. rozciagniecie
8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tzn których dwójki czy czwórki?2. sila "miesni kopiacych"
bo mi się zdaje ze to zależy od rodzaju kopnięcia 8)
Napisano Ponad rok temu
Poczytaj sobie o stretchingu - jego fazach, o rozciaganiu miesni antagonistycznych (bardzo istotne).
Pozdrawiam
K_P
PS. Nie sugeruj sie wynikami i metodami innych - niektorzy maja predyspozycje do rozciagania, wiekszosc nie.
Napisano Ponad rok temu
tzn których dwójki czy czwórki?
bo mi się zdaje ze to zależy od rodzaju kopnięcia 8)
no i sam sobie odpowiedziales
tych od ktorych zalezy dane kopniecie... dwojka i czworka maja tu drugorzedne znaczenie. bardziej mialem na mysli te malo na codzien uzywane miesnie i sciegna ktore odpowiadaja za ruch. jestem bardzo slaby z anatomii. na ciele Ci pokaze nazwac nie nazwe
Napisano Ponad rok temu
na antagonistyczne do tureckiego jest dobre cwiczenie, na dwa sposoby:
dla początkujących siad ze skrzyżowanymi nogami, ta niżej leży płasko na podłodze, ta wyżej opieramy prostopadle na ziemi, kładąc normalnie na stopie i skręcając ciało w stronę przeciwną do tej nogi odpychamy ja łokciem (patrzymy w kierunku ruchu).
drugie trudniejsze dla zaawansowanych, nogi skrzyżowane (jak w siadzie po turecku ale nogi bardziej na siebie zachodzą tak ze jedno kolano jest nad drugim) i kładziemy się płasko na tych nogach.
Itosu to nie jest obojętne jakie mięsnie, bo faktycznie ten co nogami do ziemi nie sięga może kopać na głowę okrężne ale jego nerio (opadające kopnięcie) widzę czarno. Podobnie można mieć super mocne okręzne na pas i siedzieć w prostym szpagacie a nie móc podnieść nogi na wysokość głowy bo od tego jest dwójka właśnie.
w każdym razie rozciąganie jest ważne i to bardzo, dynamicznie jedynie utrwala rozciągnięcie, rozgrzewa nogi,przy dużym doświadczeniu wystarcza ale statyczne to podstawa (przy czym słowo statyczne jest nie do końca prawidłowe, bo prawidłowe rozciąganie polega na napięciu określonych partii mięśni i rozluźnianiu innych - jest więc w pewnym sensie dynamicznie a nie statyczne w sensie bezwładności)
Napisano Ponad rok temu
Itosu to nie jest obojętne jakie mięsnie
nigdzie tak nie napisalem ze to obojetnie jakie miesnie. wrecz przeciwnie chodzi mi o specyficzne. Podnies noge np. do kopniecia bocznego i trzymaj jak najdluzej na takiej wysokosci na jakiej potrafiosz i bedziesz wiedzial o ktore miesnie w przypadku bocznego mi chodzi, itd z innymi kopnieciami
Napisano Ponad rok temu
moglbys rozwinac?nie móc podnieść nogi na wysokość głowy bo od tego jest dwójka właśnie.
Napisano Ponad rok temu
mi dwie rzeczy w tym pomogły szpagat turecki i wzmocnienie dwójki (czwórkę mam silna naturalnie), trudno narazie stwierdzić która bardziej ale wydaje mi sie że jednak wzmocnienie dwójki , chociaz odpowiednia ruchomość w stawie tez jest oczywiście niezbędna.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mnie tez bola inne co nie zmienia faktu ze wzmocnienie dwójki dało efekty w poprawie wysokich kopnięc (dwojka mnie wogóle nie boli tylko jak już ewidentnie przegnę i nie porozciągam po cwiczeniu)
bo dwojka bardzo pracuje przy nodze podporowej. wzmocniles dwojke, byla lepsza dynamika skretowa przy zachowaniu stablnosci i noga kopiaca latwiej szla wyzej. bo podczas kopniecia nadal nie moge sie dopaptrzyc roli dwuglowego w nodze kopiacej (jakiejs znaczacej)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Propozycje obozowe w wakacje KK
- Ponad rok temu
-
Ruch w biodrach
- Ponad rok temu
-
Seminarium Shotokan
- Ponad rok temu