Ćwiczenia bez siłowni-w domu
Napisano Ponad rok temu
Moje pytanie a właściwie prośba.
nie każdy ma czas i $ na siłownię.A pewnie każdy tutaj chciałbym polepszyć swój wygla i siłę.
mi chodzi o całe ciało,wszystkie mięsnie.
mam do dyspozycji 2 5 kg hantle, i drążek.
i proste pytanie?ćwiczenia-co robić?
pozdrawiam:)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Możesz robić:
a) pchanie w pionie
- pompki na rękach
- 'dips' (ugięcia ramion podpartych na 2 krzesłach, nogi podkurczone)
- wyciskanie hantli jedno- i obustronne w górę stojąc
ciągnięcie w pionie
-podciąganie nad i podchwytem
-podnoszenie hantli jedno i dwustronne ze zwisu rąk do klatki albo pod pachę
c) pchanie w poziomie
- pompki różnorakie, w tym z nogami na podwyższeniu, rękami na podwyższeniu i jednorącz
-wyciskanie hantli leżąc na stołkach czy innej ławeczce, 1 i 2-stronnie
d) ciągnięcie w poziomie
-drążek nisko, nogi na ziemi lub krześle i podciąganie w poziomie
-unoszenie hantli do klatki czy gdzie tam kiedy tułów masz równolegle do podłoża
e) nogi
-przysiady z hantlami w opuszczonych rękach
-przysiady z hantlami wysoko nad głową
-przysiady bułgarskie (bulgarian split squat) z dociążeniem i bez
-zarzuty i rwania
-przysiady na jednej nodze, bez i z dociążeniem
-glute-ham raise
-wypady
f) ćwiczenia złożone na drążku i krzesłach (front lever, planche etc)
Większość z podanych ćwiczeń, jeśli nie podałem dociążenia możesz dociążyć dorzucając ile trzeba np. do plecaka. Wszelkie dips, drążek i pompki możesz robić z różnej szerokości rozstawem rąk. Praktycznie wszystkie ćwiczenia możesz wykonywać na 3 sposoby - tradycyjnie, pliometrycznie (wpisz w google 'plyometrics') - w skrócie 'skacząc' i izometrycznie, czyli blokując ruch w jakimś jego stadium, bądź próbując wykonać go przy oporze niemożliwym do pokonania (np drążęk na wys kolan i próbujesz zrobić martwy ciąg).
Proponuję łączyć następująco: a+c, b+d, nogi+złożone, albo zaczynać każdy trening od nóg. Opcje są różne. Różnie też można dobierać obciążenia i powtórzenia. Tradycyjnie przyjmuje się, że:
mała ilość powtórzeń w serii, wysokie obciążenie, nie do wykończenia się, duże przerwy, (klasyczne 5 serii x5, kilka minut między seriami, twoje max to powiedzmy 7 powtórzeń z tym obciążeniem) buduje głównie siłę
średnia ilość powtórzeń (8-12), średnie obciążenie, niedługie przerwy buduje masę
Ale i tak najważniejsza jest dieta. Czyli jeść nieduże porcje, ale często i dobrze.
Napisano Ponad rok temu
dwa po 5 kg.
jestem raczej chudy,przy cyzm 15 lat,wiec biorę 2 w rękę i ćwicze tak jakby 10 kg.
na drążku rekord-około 40.
dzięki za odpowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
teraz juz tyle nie zrobie,bo miałem dłuzsza przerwę w drąrzku.ale z 30 jak sie postaram,to pewnie dam rade:)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
http://www.rosstraining.com/
a propos tego nie ma nikt dojścia do opon traktorowych? znalazłem juz ze 3 ale jedna nie nadawała się do użytku, druga była zakopana w ziemi (i podejrzewam ze byłem na terenie czyjejś działki wtedy) a trzecią mam 25km od siebie, wrośniętą w trawę. Jestem z Krakowa i nie każdy za rogiem ma tu zużte opony szczególnie do traktora!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rozpisany cały program - 13 poziomów, ćwiczenia z masą ciała. Potrzebne są krzesła, drążek, czasem jakieś książki jako podpórka. Moim zdaniem godne polecenia jeśli nie masz możliwości/chęci chodzić na siłownię. Problem w tym, że jak robisz 30 podciągnięć na drążku, to ten program może być dla Ciebie trochę za słaby, przynajmniej jeśli chodzi o biceps. Tutaj nie potrafię powiedzieć czy Ci wystarczy.
Oprócz tego w książce jest opisane 35 ćwiczeń rozciągających - niby nic rewolucyjnego ale warto mieć w domu.
Strona ze zdjęciami "przed" i "po" ----> [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
znalazłem na allegro kilka egzemplarzy i właśnie licytuję. Zaciekawiło i mnie ta rewelacja chociaż na siłowni bywam regularnieZ czystej ciekawości przed chwilą zamówiłem tą książeczkę, bo nijak tego w sieci nie można znaleźć
Napisano Ponad rok temu
Jak nic nowego z tej książeczki nie wyczytam, to mi Shafran zwracasz kasę (z odsetkami).
Silver, jak nie wyczytasz nic nowego, to prześlij mi tę książkę. Dopiszę coś typu "aby mieć silną i rozbudowaną klatę, rób bąbelki w szklance wody za pomocą nosa i słomki. Dwa razy dziennie po trzy serie". I wtedy już nie powiesz, że nie ma tam nic nowego
A tak poważnie - napisałem, że nie ma żadnej rewolucji jeśli chodzi o rozciąganie, ćwiczeń siłowych też to dotyczy. Z rzeczy, na które ja wcześniej (zanim nie przeczytałem tej książki) nie zwracałem uwagi, jest mowa o ćwiczeniu przepony. A poza tym nic co jest tam opisane nie jest wyjątkowo szokujące - aeroby, progresja, liczba powtórzeń, dieta. Ładnie opisane, usystematyzowane, przejrzyste - taka skrócona instrukcja obsługi
Sam program treningu uważam za dobry, choć ciężko mi oceniać, bo zanim go zacząłem miałem bardzo małe doświadczenie treningowe. Rezultaty są moim zdaniem jak najbardziej w porządku, nie mam się do czego przyczepić. Mając po drodze sporą przerwę z powodu kontuzji i trochę nieregularności, w ciągu ok. 11 miesięcy przybrałem jakieś 10-12 kg (63->75 przy 175 cm). Co prawda teraz brakuje mi trochę do idealnej rzeźby przy tych 75 kg, ale to z powodu tej przerwy na leczenie kontuzji.
Moim zdaniem zdjęcia z forum musculation.com jak najbardziej mogą być autentyczne.
Podsumowując - jak na takie pieniądze, polecam tę książke z całkowicie czystym sumieniem.
Napisano Ponad rok temu
40 podciągnięć?? Motherfucker Czy oby na pewno robisz poprawnie, z pełnym wyprostowaniem rąk i do samej góry, brodą ponad drążek? Jak tak, to gratuluję :wink: .na drążku rekord-około 40.
Napisano Ponad rok temu
40 podciągnięć?? Motherfucker Czy oby na pewno robisz poprawnie, z pełnym wyprostowaniem rąk i do samej góry, brodą ponad drążek? Jak tak, to gratuluję :wink: .
Kwestia wagi, miałem kumpla robiącego 50 lekko. Ważył jednak też 50
Gubrin
Napisano Ponad rok temu
co do orginalnego pytania. obejrzyj wszystkie videa rossa, i przeczytaj artykuly. poczytaj [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (robia wiekszosc ze sztanga etc, ale jest tez duzo bez dodatkowego obciazenia, vide hand stand push ups).
zaloguj sie na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i wybadaj ich cwiczenia na youtube.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] z tych kilku filmikow tez mozna sie wiele nauczyc.
Napisano Ponad rok temu
sprobuj tego co ci panowie
chociaz rozne opinie chodza czy cos takiego da sie zbudowac na drazkach i pomkach :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
problem z kręgosłupem
- Ponad rok temu
-
nadciągnięte ściegna, sposoby szybkiej regeneracji????
- Ponad rok temu
-
Maść przeciwbólowa i przeciwzapalna
- Ponad rok temu
-
problem ze stawami
- Ponad rok temu
-
Powrót do Formy...
- Ponad rok temu
-
woda z kofeina