[quote name="budo_Khunag"]
Co nie zmienia faktu, że ten sam człowiek lepiej się obroni po boksie, niż gdyby chodził na np. krykieta. A i po krykiecie pewnie lepiej, niż po niektórych "sztukach walki"...
[/quote]
Shit bardziej niezdecydowanego nie widziałem człowieka - to lepeij po krykiecie czy lepeij bez krykieta ?
możesz mi nie wierzyć na słowo ale to od kompetencji nauczyciela oraz umiejetnosci przekazywania wiedzy oraz zaangazowania ucznia zalezy co jak jest skuteczne. Przykład ? aikdo kompetnie uwazane za nieskuteczne wykonywane przez S Segala (w latach jego swietnosci:) ) bylo o niebo skutecznijesze od wiekszosci ludzi cwiczacych MT - wynika to z faktu iz musial miec dobrego nauczyciela oraz ze sam byl zaanagazowany w swoj rozwoj kropka !
No przecież napisałem, że wolałbym, żeby był full na głowę i ochraniacze, ale rozumiem skąd to się wzięło, czego nie rozumiesz?
[/quote]
no to skad sie to wzielo ze mieli ochraniacze na piszczele a nie na glowe (aa moze oni wola chronic nogi bardziej niz glowe, moze uwazaja ze low kic jest wiele bardziej destukcyjny i ze nawet uderzanie w glowe nie ma wiekszego sensu wiec i chronienie jej jest zbedne) Wyjasnij mi to prosze
az kipie z ciekawosci
Full-contact to full-contact, a jakie cele są dozwolone to zupełnie osobna sprawa. Ciosy w oczy, tchawice i inne takie są zbyt mało istotne, żeby narażać zawodników. Z zaskoczenia można kogoś dziabnąć, ale ewolucja też robi swoje i każdy najbardziej chroni tych czułych punktów. Ale nie offtopujmy.
[/quote]
taa ciosty te sa bardzo malo istotne - to ze sa bardzo niebezpieczne to NIE ale mało istotne to TAK
A ewolucja robi tylko tyle ze jak nie cwiczysz technik niebezpiecznych albo calej gamy technik wlacznie z tymi niebezpiecznymi to skupiasz sie tylko na tych ktore cwiczysz i nagle z zaskoczenia ktos kogos "dziabnie" jak to ladnie okresliles - z jednym ale nie dziabnie z zaskoczenia ten co tego nie cwiczy a jak nie cwiczy to nie robi JASNE prawda ! Co do chronienia czułych punktów to powiem jedno jesli nie czujesz zagrozenia jakas technika to żyjesz w niewiedzy myslac iz masz perfekt obrone poki ktos cie nie "dziabnie" ot cala filozofia.
Wystarczy, że ćwiczę różne inne rzeczy i wiem jak się ćwiczy do walki, a jak dla ściemy
W samoobronie poprosisz przeciwnika, żeby się klejem wysmarował?
[/quote]
sil juz nie mam by ci tlumaczyc - ostani raz ci powiem chi sao to cwiczenie treniengowe a nie forma walki, a jesli idzie o zastosowanie w samoobrnonie to jest kilka dystansow walki o czym z pewnoscia wiesz wiec nie bede cie zanudzal - reszta forumowiczow tez pewnie wie a co niektorzy uwazaja to za swoj sekret
- wracajac do temat chi sao bedzie jednym z nich zas walka w samoobronie ani nie musi sie w nim zaczac ani skonczyc - COMPRENDE ? wiec juz dalej nie offtopuj na temat chi sao skoro to cwiczenie dla sciemy wg Ciebie
Umiejętności walki. Jeśli nie rozwijasz umiejętności walki to nie ćwiczysz sztuki walki. Jeśli nie ćwiczysz sztuki walki, to nie ćwiczysz WC, który podobno nią jest.
[/quote]
masło maślane
w aikido nie ma zawodów nie ma walki poza randori a jednak S Segal mial opinie dobrego zawodnika. Ostatnio spodobala mi sie systema - tam tez nie zauważyłem ani walki ani zawodów a jakos sądze że Wasiliev jest naprawde dobry. Ale poki z nim sie nie sprobujesz penie bedziesz mial inne zdanie
ot typowy przyklad człowieka jak nie polize nie dotknie prad go nie kopnie to bedzie uwazal ze pradu nie ma.
Styl nie walczy, styl ma Ciebie nauczyć walczyć.
[/quote]
Walczyć to sie sam musisz nauczyc styl może dać ci tylko narzędzia i garsc zasad do twojej walki reszta zalezy od Ciebie a nie od stylu
Nie zauważyłem, żebyś mnie pytał, ćwiczę to, co mam dostępne, aktualnie judo, jj i wado ryu karate.
[/quote]
Dziekuję za wyczerpująca odpowiedz - powiedz mi jeszcze czy, gdzie i jak dlugo cwiczyles wing chun (ving tsun) ze z takim znawstwem wypowiadasz sie o chi sao
Przecież nikt nie będzie chodził i szukał zaczepki, jak można to bezpiecznie przećwiczyć
[/quote]
Nie podejrzewalem Cie o tak plytkie myslenie - zycie to nie tylko walki na ulicy ! W moim zdaniu zyciem jest caly twoj trening, zawody, sparringi itp itd to tam weryfikujesz swoje techniki wiesz z kim na co mozesz sobie pozwolic, jak walczyc z wysokim jak z niskim etc poznajesz swoje mozliwosci i wiesz jakie techniki masz najlepej opanowane i wlasnie je bedziesz stosowal w momentach wali o duza stawke - zdrowie/zycie (w samoobronie) lub wyzsze miejsce na zawodach
[quote]- bynajmniej jesli myslisz o poznaniu calego sytemu[/quote]
Słownik się kłania.
[/quote]
a co tym razme poeta mial na mysli??? chyba sam nie wie
To zależy tylko od adepta, dla mnie sport to dodatek, ćwiczę dla samoobrony i własnej satysfakcji, a tak się akurat składa, że "sportowcy" zazwyczaj dużo lepiej radzą sobie w prawdziwej walce.
[/quote]
Widzisz z tym zazwyczaj to też roznie bywa - na zawodach sa reguly, sedzia, nie ma brutalnosci, specyficznego klimatu jaki jest w realu. Wiele w samoobrnie czy "prawdziwej walce" zależy od psychiki a z tym bywa naprawde roznie kto tego nie doswiadczyl nie do konca bedzie wiedzial o co biega :wink: ale w tym temacie to juz prawdziwy off topic !
Ok, tylko Wy robicie dobrze, bo tak, inni są be
[/quote]
nie nie tak jest jak piszesz - ale jesli juz cos jest nazywane chi sao niech przypomina to to co robi wiekszosc inaczej dlaczego do kickboxingu (do regulaminu) wstawili ze w czasie walki trzeba iles tam razy kopnac - bo inaczej bokserzy z dobra praca nog wygrywali by wiekszosc zawodow full contact'owych
Głupszej techniki bym nie wymyślił, nawet jakbym cały dzień siedział i myślał
[/quote]
ztego zdania nie wiem co ma wynikac ? ze potrafisz myslec nie caly dzien ? czy ze nie jestes w stanie myslec dluzej ?
Co robisz gdy nie myslisz ?
nobody's perfect
[/quote]
ale w mysl sztuk walki wszysycy powinni do tego dazyc. Pomijajac fakt iz bez oslony glowy nawet przez przypadek moze wejsc technika i zrobic komus kuku - wiec latwiej chyba zalozyc kask i miec to gdzies niz dodatkow chronic nogi ochraniaczami pozwalajac kopac z duza sila - przeciez to nie wymaga aby ktos "cały dzień siedział i myślał"
Teraz to już manipulujesz i pierdolisz jak potłuczony. W judo jest parter, ćwiczy się go i można robić z niego zawody.
[/quote]
Czyzbys nie potrafl bez inwektyw? moze za malo pracy nad soba za duzo walk stoczonych i psycha siada ? A wracajac do tematu to w judo w parterze jest pare technik zabronionych w parterze o czym z pewnoscia wiesz. Oczywiscie ze mozna robic zawody w parterze cwiczac judo tylko potem jak sie wystartuje w zawodach z przepisami bjj mozna sie mocno zdziwic a swoja droga dlaczego judocy nie walcza w zawodach zapasnikow ? czyby byl z tym jakis problem - wg twego toku rozumowania zaden :wink: jedni i drudzy w koncu kulaja sie po macie i robia rzuty
[quote]I co np zrobiłeś, ze to było dla niego takie novum?[/quote]
Też jestem ciekawy. Dźwignie na palce or something?
[/quote]
Yes and something other things too
Jak nie ćwiczysz low-kicka na chunie, to nie ćwiczysz chuna tradycyjnego, tylko chun przestarzały :-)
Styl który się nie zmienia jest martwy i bezużyteczny.
[/quote]
Nie ma styli przestarzalych czy nieskutecznych tylko nauczane w niepelnej (wykastrowanej z jakis technik) formie lub przez niekompetentnego nauczyciela a potem powielane przez osoby chcace na tym robic kase. Od zarania istnienia czlowiek mial dwie rece i dwie nogi - to co mialo zostac wymyslone juz ktos robil (jak rzymianie ktorzy znali cement - zapomniany potem na kilka wiekow) wiec albo ktos jest kretynem i mysli ze nagle odkryl np low kicka albo debilem myslac ze low kick istnieje tylko w jakiejs SW a inni nawet nie wiedza co to jest. Oosbna kwestia pozostnaie temat nauczniae niekometentne przez nauczycieli ktorzy zostali nauczeni przez innych nauczycieli ktrzy z kolei nie stosowali low kicka bo mieli na to inne rozwiazania wiec uwazali to za techniki zbedne (jak "dziabniecie" w oczy
) - czyżby zabrzmialo znajomo ?
To ja nagotuję grochówki przed następnymi zawodami
[/quote]
Widze ze kreca cie pomysly z grochowka - poczytaj opisy walk Musashi'ego moze zaczerpniesz kolejnych inspiracji. Np umowil sie z klientem na walke pod drzewem -sam wlazl na galezie i jak kolo przyszedl nie widzial go, czekal czekam az sie znudzil i usiadl, wowoczasm Miyamoto zeskoczyl z drzewa i kolesia "dziabnal"
uff zaczyna mnie juz meczyc ta polemika
ale .....
pozdrawiam