xax: styl nazywa się Chu Sau Lei Wing Chun i nie myśl, że masz prawo decydować czy to jest "prawdziwy" wing chun, czy nie. Wing Chun to sztuka walki, więc kto lepiej walczy ten ćwiczy "prawdziwszy" Wing Chun.
Nie sadze. Co z kims kto cwiczy wing chun uznawany w pewnych kregach za najprawdziwszy i przegra z innym cwiczacym wing chun najbardziej prawdziwym na swiecie?
Ktory z ich wing chunow jest bardziej prawdziwy?
Mysle ze popelniacie elemntarny blad w ogole podejmujc taka dyskusje.
Orientujac sie choc troche w temacie wiecie, ze nie ma sensu o tym dyskutowac, i poza narawde merytorycznymi argumentami typu postawa, garda, praca nog nic godnego uwagi do tematu nie wniesiecie.
Dobrze, że nie muszę się babrać w waszym politycznym *ng *nowym syfie, ręce opadają, wszyscy obrzucają się błotem i wszyscy mają "prawdziwy" *ng *n. Najwyższy czas przyjąć zasadę "put up or shut up" zamiast zazdrośnie atakować każdego, którego *ng *n nie jest do dupy :roll:
Po co w takim razie wypowiadasz sie o srodowisku jako syfie? Albo dyskutujesz i wiesz o czym mowisz, albo do widzenia. Bez racji, czy wiedzy nie ma sensu zebys zabieral glos, a obrazajac nie roznisz sie od agresywnego dresa na ulicy.
Czlowieku - pewnych zasad nie mozesz zmienic. Jesli zmieniasz cos co stanowi o istocie systemu, to przestaje byc systemem. Ten gosciu wygral tylko dlatego, ze jego przeciwnik byl slaby. Nigdy sie nic cofasz w WC, VT czy jakimkolwiek innej odmianie systemu z tej rodziny. Albo zejscie z kata i uderzanie z boku albo centralnie. Jak sie cofasz - to juz nie jest WC. Jak nie umiesz skracac dystansu i jestes zmuszony do cofania bo nie wiesz co robic w zwarciu - to juz nie jest WC. Gosciu normalnie by po tym kroku wstecz od dobrego dynamicznego graplera glebe zaliczyl - i pinczer to ci potwierdzi. Zero dynamiki, chodzacy kolek ten twoj master Smile
Ehh.. Prawie to samo. Sa rozne odmiany yong chunow i rozne przekazy i szkoly. Jesli w zasadach ving tsun nie ma cofania sie przed atakiem to nie znaczy ze w wing chun innego przekazu takiego zejscia w tyl juz nie bedzie.
Podobnie z tym samym przekazem a roznymi szkolami.
Ludzie! Tresc Waszych postow nie odstaje zbytnio tresciowo od genialnego cytatu:
"Moja jest tylko racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"
Jakies dowody na poparcie tezy ze Twoja racja jest racja najtwojsza?
sam sobie odpowiedzialem -oczywiscie, ze sie nie da, bo - jak napisales - to jest pokazowka i nic wiecej Laughing
Bardzo fajny dynamiczny film pokazowy, reklamowy pokazujacy bojowe aspekty stylu. Ale czego wy od niego chcecie? Zeby filmik powalczyl w UFC?
Bardzo fajna pokazowka. Kto z nas bedac chlopcem czy nastolatkiem po obejrzeniu takiego filmu nie chcialby zostac mistrzem sztuk walki? Film chyba dziala, no nie?