Chyba udało mi sie znaleźc odpowiedź na moje pytanie dlaczego mam uszkodzone obie przyśrodkowe częsci łekotek, na jednym forum jakiś koles znalazł na to odpowiedź, sam to wymyślił, zaznaczył ze rehabilitanci ani lekarze nie mają o tym pojęcia.
Stwierdził że za uszkodzenie tej czesci łekotki prawdopodobnie odpowiada tarcie rzepki, powodowane nadmierną praca mięśnia czworogłowego, przy zaniedbanym dwogłowym. Wydaje mi sie że to święta racja, czworogłowy ćwiczymy cały czas, chodzac, biegając, w pozycji walki wciąz to pracuje, a dwugłowy? Przyczep czworogłowego ciagnie rzepke, to ciagnięcie powoduje że jest ona wciąż w cześci przyśrodkowej, ścierając ją.
Druga sprawa to rozciąganie, następny bład, wzmacnianie czworogłowego (i innych) musi byc naprzemienne z rozciąganiem, nie wolno tylko napinac mięśnia i nie rozciagać go, to dotyczy także rehabilitacji po rekonstrukcji więzadła.
I jeszcze z tego co szukam po internecie to pisze że wiezadła się regeneruja (poboczne nie krzyżowe w 95 %), a nawet jak się nie regenerują to odtworzenie struktu miękkich (kolagenowych) pozwala przejąc częśc ich funkcji. podstawa jest rehabilitacja, ktoś na jedym forum pisze że zna dwie osoby po rekonstrukcji, jedna praktycznie nie chodzi, druga startuje w zawodach TKD, różnica polega na tym ze pierwsza olała rehabilitacje.
Rehabilitacja słuzy nie tyle rozruszaniu nogi, ile ma na celu wytworzenie struktury mięśniowej która pozwoli odbudowac się włóknom kolagenowym i zabezpieczyc staw- ta odbudowa trwa 2 lata, do pół roku przy lekkich kontuzjach. nie wierzcie lekarzom w jakies 6 tygodni , czy powrót po 2 msc do treningów, to jest idiotyzm, stan ostry trwa 6 tyg. , a 6 msc noga jest słabsza i 10 razy bardziej narażona na ponowną kontuzję.
Znajduje pełno takich postów: "lekarz powiedział ze to łękotka i moge cwiczyc ucieszyłem się i wróciłem do treningów po dwóch mięsiacach i chrup- poszło więzadło..."
Cwiczenie na dwugłowy:
pracuje noga podporowa, unosimy ciało całe w góre na ziemi podpieramy się tylko na łopatkach, noga uniesiona (nie pracująca ma być prosta). pamietajcie o rozciąganiu kazdej parti mięsniowej po cwiczeniu.

jak znacie inne ćwiczenia na dwugłowy, to wklejcie.
ps. ARAB w jaki sposób podczas rehabilitacji zerwałeś to więzadło- na jakim ćwiczeniu?