Usunięcie więzadła krzyżowego przedniego
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie tyle słabiej buduje, co z pewnością o wiele mocniej rozciąga, co przy rehabilitacji jest raczej niewskazane (nadmierne rozciąganie, a nie w ogóle:)Chcesz powiedzieć, że martwy ciąg słabiej buduje dwugłowe niż odwodzenie nogi na wyciągu ? 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a na dwuglowe lepszy jest martwy na prostych nogach. albo (glute) ham raise'y.
Napisano Ponad rok temu
A tak na marginesie, nie zna ktoś jakiś fajnych ćwiczeń na ustabilizowanie kolanka NA BASENIE Pomijając oczywiście samo pływanie :-)
Napisano Ponad rok temu
co do pytanie dlaczego właśnie dwugłowe..
można wyróżnić dwa rodzaje przyczyn uszkodzenia nogi, nie tylko więzadła ale tez łękotki: jedna to poważny uraz w którym uszkodzenie tych części jest w pełni uzasadnione, druga natomiast to uszkodzenie w wyniku całkowicie normalnego ruchu, który nie powinien spowodować żadnego uszkodzenia. często się spotyka z tego typu "urazami": "rozciągałem się i noga wyszła mi bokiem, dwa więzadła poszły", "chciałem uderzyć mocno prawym, skręciłem się na stopie i sie urwało", czy jak u mnie przy zeskoku z salta (kij ze bez żadnej rozgrzewki i z trampoliny czego robić nie wolno ale zdrowa noga by się nie uszkodziła co najwyżej by zabolała).
co do pierwszych kontuzji to rzeczywiście wystarczy powiedzieć ze powinno się wzmacniać i dwójkę i czwórkę równomiernie, wypadek siła wyższa. Ale w drugim przypadku ewidentnie coś spowodowało takie osłabienie nogi, ze doszło do urazu przy ruchu w którym nic się stac nie powinno. Teraz pojawia się pytanie co to było. Pytam wszystkich kogo się da co o tym sądza, w wielu przypadkach pojawia się zabawna odpowiedź: np. wczoraj na rehabilitacji pytam kobietę co sadzi o tym ze zbyt rozbudowana czwórka może być przyczyna degeneracji przyśrodkowej części łąkotki, kobieta odpowiada: no tak, czworogłowy ściaga rzepke, rzepka rzeczywiście ściera wtedy przysrodkową czesc no ale to nie ma nic wspólnego ze zmianami degenracyjnymi.."a co w takim razie ma?"-pytam ja, ona na to: "nic to takie genetyczne, jedni to mają a inni nie". Nie bede rzucac tu tekstów o kobiecej inteligencji bo niejeden lekarz zapewne odpowiedziałby mi to samo, w każdym razie zarówno rehabilitanci jak i lekarze mają poważne problemy z całościowym spojrzeniem na ludzkie ciało i połączeniem pewnych faktów w logiczne całości, nie mowie że tak jest napewno bo to się okaże ale myślę że lepiej kierować się logiką niż brakiem wiedzy i twardo obstawać przy nim.
Jedna rzecz jest dla mnie kompletną paranoją, i jest to związane z odgórnym systemem szkolenia lekarzy. Dlaczego u diabła wydaje im się ze leczenie i rehabilitacja to dwie rózne rzeczy, tak ze oni szkolą się w leczeniu a w rehabilitacji ktos inny. Efekt jest taki że lekarz nie ma pojęcia o tej formie leczenia, a rehabilitacja jest bez wątpienia leczeniem, a gorzej wykształcony rehabilitant nie ma pojęci o tym co właściwie robi. Dochodzi do zabawnych sytuacji, która udało mi się zaobserwować ostatnio, rehabilitantka prosi pacjenta podczas ćwiczenia żeby się zapytał lekarza czy może zginać świeżo operowaną nogę (więzadło) więcej niż 90 stopni, bo ona nie wie. A co jak lekarz tez nie będzie wiedział??
paranoja i to powinno się zmienić w szkoleniu lekarzy, oni muszą znać się na rehabilitacji , tak jak rehabilitanci na medycynie , bo tak jakby jeden lekarz chirurg wiedział gdzie kroić a drugi by umiał się posługiwać skalpelem, wyobraźcie sobie taka operację...Tak ze źródłem tej patologii jest samo kształcenie lekarzy.
Ale wracając do dwogłowych, więc moja teoria jest taka że za uszkodzenie przyśrodkowej części łękotki (a jest to częste u ćwiczących) dochodzi pod wpływem nadużywania czwórki. U ludzi którzy nic nie ćwiczą mięśnie są podobnie rozwinięte a raczej podobnie nierozwinięte, natomiast u intensywnie trenujących dochodzi do przerostu czworogłowego, który pracuje bez przerwy, sytuacje tu pogarsza jeszcze naturalna tendencja do rozwoju mięśni bo wtedy takie mięśnie rosną szybciej i szybciej dochodzi do zakłócenia pomiędzy nimi równowagi,a co za tym idzie do powolnego i niemal niezauważalnego (do czasu "urazu") niszczenia kolan. dlatego osoby u których doszło do nieuzasadnionego uszkodzenia kolana pod jakiegos naturalnego ruchu, najprawdopodobniej mają jakies zmiany zwyrodnieniowe czymś spowodowane, w przypadku tym co ja akurat najprawdopodobniej dominacją czwórki i dlatego takie osoby powinny cała prace włożyć w rozwój dwójki, czyli przebudowe aparatu mięśniowego i przywrócenie równowagi napięcia mdz tymi mięśniami.
Napisano Ponad rok temu
Rehabilitacja przebiegała dokładnie tak (Byłem na dwóch jak dotąd):
10 min Magnetronic, następnie 15 minut w tzw. wirówce, taka wanna z ciepłą wodą i kilka źrodeł wody. No i na koniec 15 minut rowerek stacjonarny i oczywiście zaraz po tym ćwiczenia. Dokładnie były to unoszenie prostej nogi z cięzarkiem leżąc, później na czwórke tak jak na maszynie, leząc na brzuchu na dwójkę, i ostatnie ćwiczenie: Leżąc na plecach, noga z ciężarkiem ugina się w stronę brzucha, następnie w tej pozycji prostujesz ją w kolanie i opuszczasz tak na dół do pozycji wyjściowej...
Uff no to tyle na ten temat, jak myślicie czy wszystko jest tu w porządku? Bo wydaje mi się, że Wirówka PO tym wszystkim byłaby o wiele lepszym rozwiązaniem :? Czuję dość mocne zakwasy, mimo że zaraz po reh delikatnie rozciągam ćwiczone mięśnie...
Napisano Ponad rok temu
ja robie te cztery cwiczenia na dwugłowy, tak po 10 min średnio każde, rozciągam po każdym. na rowerze jeżdze codziennie tak godzine minimum, nie wiem czy robić te cwiczenia siłowe wojtka tez, może co trzeci / drugi dzień? bo na czwórke tez troche cwicze na treningu (tyle co pokazuje coś) nie wiem jaka powinna być własciwa proporcja
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ma co oszczedzac... A dobrze dobrana rehabilitacja potrafi zdzialac cuda :-)
zdrowia zycze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na krawiecki piszą że nie ma izolowanych ćwiczeń, wspomaga dwugłowy, przy przysiadach na szeroko rozstawionych nogach, wypadach w przód
Mięśnie łydek ćwiczy się wznosząc się na palce i opuszczając pięty jak najniżej np. na drabinkach (żeby pięta mogła niżej zejść niż tylko na podłodze).
Ćwiczenia na propriorecepcję to głębokie wypady w przód, lub w tył jedna noga podpiera a druga prawie w przyklęku.
Czy mój plan rehabilitacji będzie dobry na te wszystkie mięsnie ?
1) wojtka cwiczenia siłowe [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
jedna seria po 15 powtórzeń każda noga z ciężarkiem 2 kg na nodze
2) wypady w przód po 15 na nogę z ciężarkami 2x 2kg w rękach (propriorecepcja)
3) 5 x po 15 powtórzeń na każdą nogę (czyli w sumie 75 powtórzeń na nogę) ćwiczenie na dwugłowy- nogę opieram na łóżku druga uniesiona i podporowa pracuje unosząc biodra i tułów aż do podporu na łopatkach
4) 10 minut w sumie (zmieniam nogę średnio co 30 powtórzeń) siedząc na krzesełku, guma zaczepiona o kaloryfer i łydkę przyciągam łydkę do uda
5) tez 10 minut stojąc przodem do kaloryfera, guma tez o łydkę odwodzenie prostej nogi w tył
6) leżąc na brzuchu guma zaczepiona o łydkę dociąganie łydki do uda.
7) 15 pełnych przysiadów
Mam tez pytanie czy jeżeli nic mnie nie będzie boleć za jakiś tydzień to czy mogę biegać (ja mam uszkodzona łąkotkę nie więzadło) czy bieganie w takiej sytuacji jest dobre dla nogi (wzmacnia ją) czy raczej szkodzi ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1) wojtka cwiczenia siłowe [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
jedna seria po 15 powtórzeń każda noga z ciężarkiem 2 kg na nodze
2) wypady w przód po 15 na nogę z ciężarkami 2x 2kg w rękach (propriorecepcja)
3) 5 x po 15 powtórzeń na każdą nogę (czyli w sumie 75 powtórzeń na nogę) ćwiczenie na dwugłowy- nogę opieram na łóżku druga uniesiona i podporowa pracuje unosząc biodra i tułów aż do podporu na łopatkach
4) 10 minut w sumie (zmieniam nogę średnio co 30 powtórzeń) siedząc na krzesełku, guma zaczepiona o kaloryfer i łydkę przyciągam łydkę do uda
5) tez 10 minut stojąc przodem do kaloryfera, guma tez o łydkę odwodzenie prostej nogi w tył
6) leżąc na brzuchu guma zaczepiona o łydkę dociąganie łydki do uda.
7) 15 pełnych przysiadów
Mam tez pytanie czy jeżeli nic mnie nie będzie boleć za jakiś tydzień to czy mogę biegać (ja mam uszkodzona łąkotkę nie więzadło) czy bieganie w takiej sytuacji jest dobre dla nogi (wzmacnia ją) czy raczej szkodzi ?
Jeżeli masz problem z łąkotką to ja bym na twoim miejscu zrezygnował ze wszystkich ćwiczeń w pozycji stojącej czyli z przysiadów, wypadów i biegania (chyba że po piasku) bo niepotrzebnie ją obciążasz a jest to struktura ciała która podlega największym obciążeniom. Co do ćwiczeń z linka wszystkie bym zmodyfikował żeby zamiast obciążnika była guma (ciężary zewnętrzne rozwijają głównie siłę koncentryczną a opory elastyczne - ekscentryczną) i jak będziesz z nią ćwiczył to przykładowo w ćwiczeniu 5 jak przyciągasz łydkę do uda to ta faza ruchu może być wykonana szybko natomiast jak będziesz prostował podudzie to tą fazę warto przeciągnąć tak żeby trwała 3-4 sek też ma to na celu rozwinięcie siły ekscentrycznej i analogicznie do tego w pozostałych ćwiczeniach.
ps. jeszcze 2 ważne rzeczy: jak robisz te ćwiczenia to na obie nogi. Zwracaj uwagę na to jak gdzieś stoisz przez dłuższa chwilę żeby zawsze stać z lekko ugiętymi kolanami i zawsze rozkładać ciężar ciała na obie nogi równomiernie. Najgorsze co możesz robić to przenosić ciężar ciała na jedną nogę stojąc z zablokowanym kolanem.
Napisano Ponad rok temu
Co do ćwiczeń to wszystkie z gumą nawet by mi było lepiej bo nawet jak wyjeżdżam gdzies to nie pasuje mi brac 4 kg ciężarków..
ale w jaki sposób zrobić na gumie ćwiczenie: 2,4? w 5 o co zaczepić bo jeżeli przywiąże do nóg krzesełka na którym siedze to kąt będzie troche inny..?)
nawet co do pierwszego to czy jezeli mam zaczepioną gume o leżąca prostą stopę a naciągam ją drugą, to guma ciagnie lekko pod skosem, czy to nie wykręca mi czegos w nodze?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
'natura' vs 'silowani
- Ponad rok temu
-
Dieta na redukcje do ocenki
- Ponad rok temu
-
Białko - pytanie do speców od odżywiania